Tapas, jednohubky po španělsku
Škola vaření

Tapas, jednohubky po španělsku

Pojďte s námi na bar a poznejte pravou chuť Španělska! Zakousněte se do tapas – malých jednohubek, které si můžete objednat v každém baru. A k tapas nikdy nesmí chybět španělské víno.

Název „tapas“ pochází ze španělského tapa, což znamená „poklička“. V dávných dobách prý bylo zvykem zakrývat sklenice se sherry chlebem se šunkou, aby do nich nepadal hmyz. Postupně se přišlo na to, že slané pamlsky zvyšují pocit žízně, čehož využívali hostinští. Existuje však ještě jedna pověra, podle níž musel král Alfons X. Kastilský prokládat víno malými porcemi jídla, což dalo vzniku tapas.
SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI

Tapas není jen jídlo, je to životní styl, kde jsou přátelé, tam jsou tapas. Jednoduše si je objednáte a všichni společně ochutnáváte a popíjíte. Je to také skvělá příležitost k navázání hovoru s dalšími příchozími.

Ve Španělsku platí, že právě ten nejhlučnější bar je ten nejúspěšnější. Proto se restauratéři předhánějí v tom, jaké dobroty vám nabídnou a rozhodně se neomezují na olivy a sýr. Na stole vám tedy mohou přistát vařená prasečí ouška nebo býčí koule smažené jako řízek.

Co se na stolech objevuje?

Tapas mají mnoho podob – od jednoduchých studených, např. již zmiňované olivy, papričky v oleji, topinky, kousky uzenin a sýrů. Objednat si ale můžete i teplé tapas, což jsou miniatury španělských jídel, jako je třeba tortilla, paella, mořské plody, malé masité pokrmy, v létě to může být i miska gazpacha.  

Co konkrétně tedy ve Španělsku ochutnáte?

  • Aceitunas  ̶  olivy plněné ančovičkou nebo červenou paprikou
  • Aioli  ̶  studená omáčka z olivového oleje a česneku, v podstatě se jedná o majonézu ochucenou velkým množstvím česneku, recept najdete v Kulinářské akademii Lidlu
  • Albóndidas  ̶  kuličky z mletého masa podávané s různými kořeněnými omáčkami
  • Anchoas  ̶  marinované nebo smažené ančovičky
  • Bunuelos – malé balíčky z odpalovaného těsta plněné směsí ze zeleniny, sýru, šunky nebo klobásky, které se smaží v oleji.
  • Gambas  ̶  pikantní garnáty naložené v pepřové omáčce, česneku připravované na grilu.
  • Calamares – smažené sépiové kroužky, které si můžete připravit podle receptu Kulinářské akademie Lidlu
  • Croquetas  ̶  smažený pokrm z mouky a strouhanky se zeleninou, ryby, masa, vajec a sýra
  • Chorizo al vino – klobáska chorizo pomalu vařená ve víně
  • Empanadillas  ̶  smažené taštičky plněné masem nebo zeleninou
  • Esqueixada – salát z katalánské sušené a solené tresky servírovaný s čerstvou paprikou, rajčaty a cibulí
  • Champinones – zprudka osmažené žampiony
  • Chopitos – malé smažené chobotnice
  • Jamón  ̶  šunka, která se často jí syrová, podává se se zeleninou, rybou nebo jiným masem
  • Pa amb tomáquet – chléb potřený olivovým olejem, rajčetem a česnekem, který se krátce opeče v toasteru (typické pro Katalánsko)
  • Pimientos – grilované papriky plněné sušenou solenou treskou a potřené česnekem
  • Tortilla – bramborová omeleta
  • Zarajo – grilované špízy z vnitřností

Už jste některé tapas ochutnali? Máte další tipy, které rozhodně nesmíme vynechat? Budeme rádi, když nám je napíšete do komentářů.

Tapas v Kuchyni Lidlu

Pokud chcete tapas ochutnat a připravit si ho sami, vyzkoušejte recepty Kuchyně Lidlu, domácí příprava není vůbec těžká.

Marcel Ihnačák použil na přípravu tapas kvalitní španělskou šunku Jamon Serrano. Pokud se budete přesně držet receptu, nezklame vás – křupavé pečivo se zeleninovou směsí z paprik, oliv a petrželky ukryté pod šunkou vás dostane. Nebojte se však být trochu kreativní a obměnit ingredence podle toho, co máte doma nebo na co máte chuť. Příprava tapas je jedno velké kreativní dobrodružství. 

Mořské plody se v tapas barech objevují velmi často. Ačkoliv se může zdát, že mořské plody jsou těžké na přípravu, není tomu tak. Často stačí pouze odvaha vyzkoušet něco nového. Navštivte Kulinářskou akademii Lidlu a dozvíte se, jak s mořskými plody zacházet. Pokud byste rádi vyzkoušeli mořské plody v kombinaci s tapas, inspirujte se v naší Kuchyni Lidlu.

Už balíte kufr a vyrážíte směr Španělsko? Pro ty z vás, kteří zrovna nemají čas, jsme pro vás připravili v Lidlu Španělský týden, kde najdete mnoho exkluzivních dobrot. Celou nabídku Španělského týdne najdete zde. 

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

DALŠÍ ČLÁNKY Z MAGAZÍNU

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.

PŘIHLÁSIT SE K ODBĚRU