Kuchyne Lidlu

Blog

Melounové pokušení

Zapojte se do diskuze

Napište svůj komentář

Pokud v létě pociťujete nižší chuť k jídlu, není to nic neobvyklého. Místo tradiční vepřové se zelím a knedlíky si raději dáme lehkou rybu, zeleninový nebo ovocný salát. V létě máme naštěstí po ruce dostatek čerstvé zeleniny i ovoce. Správnou volbou je zejména v teplých dnech ovoce s vyšším obsahem vody, čímž rovněž přispějeme k hydrataci celého organismu. Nejlepší jsou melouny, bez kterých si léto nedovedeme snad ani představit.

Nejznámější odrůdou je v našich končinách vodní meloun, který tvoří z 90 % voda. Navíc jsou sladké a báječně chutnají.

Víte, jak vybrat ten správný meloun?

  • Vždycky se podívejte na spodní část melounu - čím žlutější je tato část, tím je plod sladší a zralejší.
  • Na povrchu melounu hledejte světlejší skvrnu - to je místo, kde meloun ležel na zemi. Pokud je bílá, meloun ještě není zralý. Je-li žlutá, pak si na melounu jistě pochutnáte.
  • Důležitý je i zvuk, pokud meloun po poklepání bude znít dutě, znamená to, že je zralý.
  • Stonek melounu musí být suchý, pouze v tomto případě si můžete být jisti, že je meloun zralý a sladký a nebyl sklizen předčasně.

A na co si dát pozor?

  • Před rozkrojením meloun důkladně omyjte.
  • Rozpůlený meloun nikdy nenechávejte v teple, nejlépe ho uchovávejte v lednici. Vždy je však nejlepší zkonzumovat jej celý, dokud je čerstvý.

Pokud jste si už poradili s výběrem toho nejsladšího a nejzralejšího melounu, je čas z něho něco připravit. Samozřejmě, že ho stačí jen zchladit, nakrájet na menší kousky a sladká svačinka je hotová. My pro Vás ovšem máme něco mnohem lepšího. Vyzkoušejte naše melounové recepty, protože v Kuchyni Lidlu najdete melounové polévky, dezerty i saláty. Pusťme se do toho.

Vyzkoušejte naše recepty!

Melounový sorbet

Hledáte něco, co Vás v letním horkém počasí osvěží? Máme pro Vás to správné řešení – melounový sorbet z naší Lidl Cukrárny. Podívejte se, jak snadno jej můžete doma připravit. Tento sorbet se skvěle hodí jak na zahradní party, tak na noblesní večírek, záleží jen na tom, jak ho svým hostům naservírujete. Zmrzlina, kterou sami připravíte, vždy chutná skvěle a ta melounová je prostě neodolatelná.

Studená melounovo-jahodová polévka

Z melounu můžete připravit rovněž studenou polévku. Ta je pravým opakem třeba vývaru, jehož úkolem je zahřát nás v zimě. Melounová polévka Vás v parných letních dnech příjemně osvěží, uhasí žízeň a také zažene hlad. Je připravená z melounu a jahod a pro vyvážení ovocné chutě obsahuje rovněž slaný zrající sýr.

Melounové osvěžení

Pokud máme doma celý meloun, může být někdy problém zpracovat jej najednou. Proto máme pro Vás několik sladkých nápadů. Díky tomu můžete doma uspořádat opravdové melounové hody. Co říkáte na osvěžující melounový drink s trochou citronu a minerálky? Chutná opravdu báječně. A pokud plánujete odpolední sedánek s přáteli, můžete připravit verzi výlučně pro dospělé a přidat trochu alkoholu, ideální je bílý rum.

Ze zbylé části můžete připravit ovocný salát a dát do něj veškeré své oblíbené ovoce nebo to, které zrovna máte doma v lednici. Zaručujeme Vám, že po takové dávce melounového osvěžení Vás žádný horký letní den nezmůže.

Znáte ještě nějaký jiný melounový recept? Rozšiřte naši sbírku „melounových” receptů a napište nám jej do komentářů.

Žlutý meloun a ty další…

Vodní meloun je asi nejběžnějším melounem, ale existuje mnoho dalších odrůd, které stojí za zmínku a hlavně za ochutnání. Třeba žlutý meloun – víte, jak vybrat ten nejchutnější? Nejdříve k němu přivoňte. Zralý žlutý meloun voní po vanilce, medu, hruškách a dokonce po ananasu. Poté jemně stiskněte jeho slupku. Pokud je tvrdá, znamená to, že meloun ještě není správně zralý, pokud se prst zaboří – meloun je přezrálý a rychle se zkazí. Nejlepší jsou melouny, které mají slupku lehce pružnou.

Podobně jako z vodního melounu můžete i žlutý meloun použít při přípravě salátu. Vy byste možná připravili čistě ovocný salát, vyzkoušejte ale náš skvělý osvěžující salát. Kromě žlutého melounu jsme přidali i křupavé chlebové krutonky ochucené olivovým olejem, v salátu najdete ještě okurku, slaný balkánský sýr a čerstvou bazalku. Tento salát se skvěle hodí na piknik nebo grilování jako příloha k pikantnímu masu nebo jemné rybě. Při přípravě salátu můžete různě experimentovat a můžete jej ještě vylepšit dle vlastní chuti, jakou surovinu byste přidali? Napište nám.

Osvěžující salát ze žlutého melouna

Kromě žlutého melounu jsou populární i další cukrové odrůdy. Meloun cantaloupe má nazelenalou slupku, meruňkově oranžovou dužinu a nejvíce si na něm pochutnáte v salátech, dezertech nebo jen tak ledově vychlazeném. Meloun galia má žlutou kůru, jejíž povrch připomíná síť, dužina je pak světle zelená až žlutá. Doporučujeme Vám ochutnat jej se sušenou šunkou nebo uzeným lososem tak, jak se podává ve Středomoří. Meloun piel de sapo poznáte podle jeho typického tvaru – podobá se ragbyovému míči. Má sytě zelenou slupku, která vypadá, jako by popraskala. Chuť tohoto melounu dokonale ladí s grilovanými masy či rybami, proto z něj zkuste připravit salsu nebo dip.

Komentáře (2)

  • Monika

    Monika
    přidáno před 63 dny
    meloun na kousky + 250 g tvaroh + půl banánu namač. + hol. kakao + jemné vločky + skořice = slast :)

    odpověď

  • kuchynelidlu.cz

    kuchynelidlu.cz
    přidáno před 63 dny
    Děkujeme Vám za tip, Moniko. Určitě vyzkoušíme!

zobrazit vše

Newsletter
Přihlásit se

Newsletter

Pokud si přejete dostávat informace o akcích a novinkách z kuchynelidlu.cz, zadejte svou e-mailovou adresu.