Koření má svůj původ prý už ve starověku, od kdy se získává z květů šafránu setého, neboli krokusu. V každém květu je několik purpurově červených tyčinek (čnělek), které se odštípnou a suší na slunci. Dodnes se sklízí pouze ručně, práce je velmi pomalá a náročná, proto je koření tak drahé a vzácné. Dřív se jím dokonce platilo, a dodnes se říká, že za kilo šafránu byste pořídili i malý automobilŽluté afrodiziakum
Luxusní šafrán ale především skvěle chutná, jeho mírně nahořklá aromatická chuť obohatí každé jídlo, a především ho sladí do krásně žluté barvy. Jedna tyčinka obarví až litr a půl vody. I jméno šafrán je odvozené z arabského výrazu pro žlutou barvu. Kořením se prý dříve taky barvily látky. Říká se, že jeho přidáním do jídla získáte spoustu pozitivních účinků – údajně snižuje únavu, posiluje dobrou náladu a prý je i osvědčeným afrodiziakem. Valentýn je za dveřmi, nezbývá než vyzkoušet!
TIP: Šafrán použijte nejlépe do půl roku od nákupu, skladujte na tmavém, suchém a chladném místě ve skleněné nádobě, nedávejte do igelitového sáčku.
Rozzařte své recepty
Šafrán se používá hlavně v arabské, italské nebo francouzské kuchyni. V Severní Africe se jím dochucuje kořeněné jídlo s masem a zeleninou, takzvaný tajine, nebo kuskus.
TIP: Pokud chcete zvýraznit chuť koření, namočte ho hodinu předem do lžíce teplé vody nebo olivového oleje. Lžíci pak přidejte do jídla na konci vaření.
V Evropě je nejznámější italské šafránové rizoto. Jak uvidíte v našem videoreceptu, základem bude speciální rýže na rizoto, šafránu stačí přidat pomálu. V dalším receptu vám Roman Paulus ukáže, jak si připravit domácí šafránové těstoviny s výbornou smetanovou omáčkou. Koření také dobře doplňuje ryby, v jižní Francii je proto nezbytným doplňkem známé polévky bujabézy. Ale přidat ho můžete i do klasických zeleninových polévek. Hodí se i k mořským plodům, ve Španělsku se proto přidává k dochucení a dobarvení klasického pokrmu paella.
Šafrán překvapivě ochutí i sladkosti. Zmrzliny, dorty nebo kaše. Italové ho přidávají jako aroma do krému crema pasticcera. Nebojte se přisypat špetku ani do mléčných koktejlů a ovocných smoothies. Ve specializovaných obchodech seženete i šafránový sirup, kterým můžete ochutit čaj nebo dokonce šampaňské!
Už jste se šafránem někdy vařili? A co to bylo? Napište nám do komentářů!
Pod japonskou kuchyní si většina představí nanejvýš tak sushi. To je ale jen zlomek gastronomie země vycházejícího slunce. Je čas rozšířit si obzory!
Tzaziki, řecky τζατζίκι, je salát z jogurtu, okurky a dalších surovin typický právě pro Řecko. Také se vám vždycky, když si tzaziki připravíte,…
V létě si do sytosti užíváme různých druhů ovoce a zeleniny. V zimních měsících jsou však už veškeré zásoby tuzemského ovoce tatam, a proto častěji…