Máte rádi žlutou? Skočte pro šafrán!

Máte rádi žlutou? Skočte pro šafrán!

Nejdražší koření světa by ve vaší kuchyni nemělo chybět. I malé množství rozzáří vaše recepty nejen intenzivní chutí, ale hlavně sytě žlutou barvou. Poradíme vám, jak šafrán co nejlépe využít.

SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI

Koření má svůj původ prý už ve starověku, od kdy se získává z květů šafránu setého, neboli krokusu. V každém květu je několik purpurově červených tyčinek (čnělek), které se odštípnou a suší na slunci. Dodnes se sklízí pouze ručně, práce je velmi pomalá a náročná, proto je koření tak drahé a vzácné. Dřív se jím dokonce platilo, a dodnes se říká, že za kilo šafránu byste pořídili i malý automobilŽluté afrodiziakum

Luxusní šafrán ale především skvěle chutná, jeho mírně nahořklá aromatická chuť obohatí každé jídlo, a především ho sladí do krásně žluté barvy. Jedna tyčinka obarví až litr a půl vody. I jméno šafrán je odvozené z arabského výrazu pro žlutou barvu. Kořením se prý dříve taky barvily látky. Říká se, že jeho přidáním do jídla získáte spoustu pozitivních účinků – údajně snižuje únavu, posiluje dobrou náladu a prý je i osvědčeným afrodiziakem. Valentýn je za dveřmi, nezbývá než vyzkoušet!

TIP: Šafrán použijte nejlépe do půl roku od nákupu, skladujte na tmavém, suchém a chladném místě ve skleněné nádobě, nedávejte do igelitového sáčku.

Rozzařte své recepty

Šafrán se používá hlavně v arabské, italské nebo francouzské kuchyni. V Severní Africe se jím dochucuje kořeněné jídlo s masem a zeleninou, takzvaný tajine, nebo kuskus.

TIP: Pokud chcete zvýraznit chuť koření, namočte ho hodinu předem do lžíce teplé vody nebo olivového oleje. Lžíci pak přidejte do jídla na konci vaření.

V Evropě je nejznámější italské šafránové rizoto. Jak uvidíte v našem videoreceptu, základem bude speciální rýže na rizoto, šafránu stačí přidat pomálu. V dalším receptu vám Roman Paulus ukáže, jak si připravit domácí šafránové těstoviny s výbornou smetanovou omáčkou. Koření také dobře doplňuje ryby, v jižní Francii je proto nezbytným doplňkem známé polévky bujabézy. Ale přidat ho můžete i do klasických zeleninových polévek. Hodí se i k mořským plodům, ve Španělsku se proto přidává k dochucení a dobarvení klasického pokrmu paella.

Šafrán překvapivě ochutí i sladkosti. Zmrzliny, dorty nebo kaše. Italové ho přidávají jako aroma do krému crema pasticcera. Nebojte se přisypat špetku ani do mléčných koktejlů a ovocných smoothies. Ve specializovaných obchodech seženete i šafránový sirup, kterým můžete ochutit čaj nebo dokonce šampaňské!

Už jste se šafránem někdy vařili? A co to bylo? Napište nám do komentářů!

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

DALŠÍ ČLÁNKY Z MAGAZÍNU

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.

PŘIHLÁSIT SE K ODBĚRU