Lasagne krok za krokem
Škola vaření

Lasagne krok za krokem

Minestrone, pizza, pasta alla bolognese, risotto alla milanese, lasagne – to jsou základní recepty italské kuchyně. Podívejme se na jednu z těchto specialit – lasagne, které jsou v našich končinách tak oblíbené.

K jejich původu se hlásí Italové i Britové. Zatímco Italové urputně tvrdí, že lasagne pochází z Itálie (ostatně to tvrdí o všech těstovinových pokrmech), historické prameny hovoří o něčem jiném. Ve 14. století se na dvoře krále Richarda II. servíroval pokrm „loseynes“. Nejen název, ale i použité suroviny nápadně připomínají lasagne. Na přípravu byly použity „ploché těstoviny a sýrová omáčka“. Jedno je však jisté, nejlepší lasagne umí připravit prostě Italové.
SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI

Lasagne si můžete koupit na každém rohu jako hotovku, v tom lepším případě si na ně můžete zajít do nějaké italské „ristorante“. Jistě však budete souhlasit s tím, že na vlastnoručně připravených lasagních si pochutnáte úplně nejvíce. Podívejme se tedy, jak se lasagne připravují a na co si při jejich přípravě dát pozor.

Jak na to?

Lasagne jsou těstovinové pláty obdélníkového tvaru. Dbejte na to, abyste použili opravdu kvalitní těstoviny. Ty však snadno koupíte. Pokud ale bazírujete na tom, aby lasagne byly stoprocentně domácí, připravte si je samy. Těstoviny je dobré předvařit, ale pokud máte řidší omáčku, většinou to ani není třeba.

Dále potřebujete ragú z mletého masa. Klasické lasagne se připravují s kořeněným ragú z mletého hovězího masa a rajčat. Připravit takovou omáčku není těžké, ale myslete na to, že se musí delší dobu vařit. Vzniklá omáčka by měla mít spíše hustší konzistenci.

K tomu všemu se ještě neobejdete bez bešamelu, který připravíte z mouky, másla a mléka. Příprava není složitá, ale je potřeba dodržovat několik důležitých zásad. Základem je světlá jíška, kterou připravíme z mouky a másla. Jíšku nechte vychladnout a až poté po částech přilévejte teplé mléko ochucené divokým kořením a cibulí. Tento postup je velmi důležitý pro dosažení hladkého bešamelu bez hrudek a jeho nespálení. Pak už jen bešamel povařte, abyste se zbavili moučné chuti. Podívejte se na video s Romanem Paulusem, který vám přípravu bešamelu detailně ukáže v jednom z videí Kulinářské akademie Lidlu. Z bešamelu lze také připravovat i další, složitější omáčky, například omáčku mornay se žloutky a sýrem. Tu však při přípravě lasagní potřebovat rozhodně nebudete.

Všechny díly celé skládanky máte připraveny, teď už je stačí pouze poskládat. Rozhodně nedávejte na dno zapékací mísy pláty lasagní, může se pak stát, že se vám připečou a výsledek nebude zrovna ideální. Nejdříve tedy dno potřete bešamelem, poté pokládejte pláty lasagní, přelijte připraveným ragú a opět bešamel, lasagne, ragú… Pokračujte tak dlouho, než spotřebujete všechny suroviny. Poslední vrstva by měla být z bešamelu a hojně posypaná parmezánem nebo jiným kvalitním italským sýrem.

Lasagne s mletým masem jsou klasika, vegetariáni si ale mohou pochutnat i na bezmasých lasagních, například s cuketou a lilkem. Velmi oblíbené jsou také "lasagne" bez těstovin, místo plátů těstovin se použijí plátky zeleniny. Takové jídlo nemůžeme samozřejmě nazývat lasagne, ale bezpochyby bude chutnat skvěle. A nesmíme zapomenout také na sladké lasagne. Stejně tak, jako si v našich končinách rádi připravujeme nudle s mákem, existuje několik druhů sladkých lasagní – třeba s jahodami a tvarohem, jablky a skořicí či jogurtem a ovocem.

 

Lasagne pro vegetariány i milovníky masa

Na lasagne jsme nezapomněli ani v Kuchyni Lidlu. Už víme, že tradiční lasagne se připravují z mletého hovězího masa. I tak je připravuje Marcel Ihnačák, který však svůj recept na lasagne ozvláštnil vlašskými ořechy. Vyzkoušíte skvělé lasagne s mletým masem a ořechy?

V Kuchyni Lidlu nezapomínáme ani na ty z vás, kteří maso zrovna nemusí, a připravili jsme recept na lasagne se špenátem a rajčaty. Místo masa si připravte zeleninovou náplň s rajčaty, paprikou a špenátem a sýrovou náplň z mozzarelly a sýra grana padano. Na těchto lasagních si pochutnají i ti, kteří na maso nedají dopustit.

Masové nebo vegetariánské? Do který lasagní se pustíte? Napište nám do komentářů a připojte také svůj oblíbený recept na tuto italskou pochoutku.

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

DALŠÍ ČLÁNKY Z MAGAZÍNU

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.

PŘIHLÁSIT SE K ODBĚRU