Marcel Ihnačák
Doba přípravy1 hod.

Lasagne s mletým masem a ořechy

Připravte si tradiční italské lasagne s vlašskými ořechy podle Marcela Ihnačáka. Recept najdete na kuchynelidlu.cz.
SDĹEJTE RECEPT S PŘÁTELI
RYCHLÁ NAVIGACE CO BUDETE POTŘEBOVAT POSTUP

Bešamel

  • 0.5 velké cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 2 bobkové listy Mikado
  • olivový olej Italiamo
  • 2 polév. lž. másla Pilos
  • mořská sůl v mlýnku Kania
  • černý pepř v mlýnku Kania
  • 2 polév. lž. hladké mouky Castello
  • 1 l mléka Pilos
  • 50 g sýra Grana Padano Lovilio

Mleté maso

  • 0.5 velké cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 1 kg mletého masa mix Čerstvá porce
  • 1 hrst vlašských ořechů Alesto Fine
  • čerstvý tymián
  • 150 ml suchého bílého vína Pinot Grigio
  • 1 polév. lž. másla Pilos

Lasagne

  • 300 g lasagní
  • 100 g sýra Grana Padano Lovilio
  • čerstvá petrželka
  • metlička
  • zapékací mísa
  • velká pánev
  • sítko
  • struhadlo

POSTUP

Bešamel

Polovinu nadrobno nakrájené cibule a 2 stroužky roztlačeného česneku lehce orestujeme spolu s bobkovým listem v menším kastrolu na troše olivového oleje a 2 lžících másla. Osolíme, opepříme a přisypeme hladkou mouku. Krátce orestujeme, zalijeme mlékem, metličkou důkladně promícháme. Za pravidelného míchání vaříme přibližně 10 minut, dokud nevznikne hladký bešamel. Přidáme 50 g najemno nastrouhaného sýra Grana Padano, promícháme a ještě chvíli povaříme. Pokud je bešamel příliš hustý, můžeme jej zředit trochou mléka. Hotový procedíme přes sítko.

Mleté maso

Druhou polovinu cibule a 3 stroužky česneku nakrájíme najemno a orestujeme na velké pánvi s olivovým olejem dozlatova. Do pánve dáme mleté maso, osolíme, opepříme, přidáme nahrubo nasekané vlašské ořechy a hrst natrhaného tymiánu. Důkladně promícháme a opékáme dozlatova. Směs podlijeme bílým vínem, alkohol necháme odpařit a na závěr přidáme asi 1 lžíci másla. Promícháme a stáhneme z plotýnky.

Lasagne

Pláty lasagní krátce předvaříme v osolené vroucí vodě, aby trochu změkly. Poté scedíme a propláchneme studenou vodou. Dno zapékací mísy vymažeme trochou bešamelu, na který rovnoměrně rozložíme pláty lasagní a 1/3 masové směsi. Polijeme 1/3 bešamelu a vrstvíme ve stejném pořadí, až spotřebujeme všechny suroviny. Jako poslední vrstvu pokládáme pláty lasagní, které potřeme bešamelem, posypeme asi 100 g najemno nastrouhaného sýra Grana Padano a trochou čerstvého tymiánu. Pečeme v troubě předehřáté na 200 °C asi 40 minut.

Servírování

Před podáváním posypeme lasagne nasekanou petrželkou.

Přehrát recept

OHODNOŤTE RECEPT

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.

PŘIHLÁSIT SE K ODBĚRU