Konečně je čas dopřát si společné chvilky s těmi, které jste dlouho neviděli. Potkejte se s rodinou nebo přáteli uprostřed parku nebo přírody. K pohodovému dni vám bude stačit jen velká deka a pár šikovných receptů, které jsme pro vás nachystali.
Na piknik je dobré vybírat jídlo, které se jednoduše zabalí, snadno se jí a chutná dobře i studené. Můžete udělat obložené housky, ale jestli se chcete opravdu vytáhnout, připravte královský dvoupatrák – club sandwich s krůtím masem. Je tak veliký, že snadno nahradí i oběd a připravíte ho jednoduše podle receptu Romana Pauluse.
V batohu či termotašce vydrží dlouhé hodiny čerstvé i různé druhy slaných koláčů, které si můžete připravit třeba i den nebo dva dopředu. Quiche jsou populární hlavně ve Francii a jejich základem je křehké těsto. Jako náplň můžeme využít prakticky všechno, co najdete v lednici nebo ve spíži, díky čemuž snadno zatočíte s jídlem, které by jinak prošlo nebo které se vám do žádného jiného receptu zrovna nehodí. Vyzkoušejte náš základní recept a následně improvizujte, jak se vám zrovna chce a hodí.
Populární pečenou klasikou na piknik jsou i slané záviny z listového těsta. Pokud ale chcete své přátele překvapit něčím méně obvyklým, vyměňte listové těsto za kynuté a pusťte se do vláčného copu se schwarzwaldskou šunkou a zakysanou smetanou od Romana Pauluse. Schválně, kolik kamarádů od vás bude chtít recept!
Až budete na piknik připravovat salát, nezapomeňte si zálivku připravit zvlášť a salát zalijte až těsně před podáváním, jinak by zavadl. Taky se netrapte žádným složitým mícháním – salát s nalitým dresinkem jednoduše znovu zavřete a krabičku důkladně protřepejte.
Tip: Univerzální, lehce pikantní dresink získáte kombinací tří lžic olivového oleje, lžíce balsamikového octa, lžíce dijonské hořčice a lžíce medu. Všechny ingredience smíchejte v uzavíratelné sklenici a pořádně protřepte. Promícháním by měla vzniknout krémová emulze. Konzistenci můžete doladit přidáním oleje.
V těchto dnech ale třeba více oceníte zeleninové hranolky. Ty omezují potřebu dalšího nádobí a příborů a navíc se o ně můžete dělit mnohem hygieničtěji. Nejlepší jsou z okurky, mrkve, řapíkatého celeru, papriky či bílé ředkve. Do malého kelímku si k nim přibalte jednoduchý dip ze zakysané smetany a česneku nebo kopru. Samotnou smetanu můžete využít jako doprovod nejen pro zeleninu, ale třeba i pro jahody nebo jiné ovoce.
Lívanečky z kynutého těsta s jablky
A jako sladkou tečku? Začněte si dělat hezký den už ráno a připravte si k snídani velkou hromadu jednoduchých jablečných lívanečků. Chutnají skvěle i studené, takže ty, co nezvládnete spořádat ráno, udělají radost podruhé i na odpoledním pikniku.
Tip: Nenechte si váš piknik zkazit neodbytným hmyzem a vybavte se přírodním repelentem! Ten jednoduše připravíte ze zásob ve své kuchyni. Potřebujete hřebíček, fenykl, tymián a olivový olej. Směs koření do oleje naložte alespoň na pár dní, ideálně i na několik týdnů. Tímto domácím esenciálním olejem si pak natírejte kotníky a zápěstí každých několik hodin.
A jaké jsou vaše piknikové vychytávky? Podělte se s námi v komentářích.
Zužitkovat zbytky zeleniny a vyrobit třeba domácí hnojivo? I takto můžete šetřit nejen planetu, ale i vlastní peněženku.
Krása polévek tkví v jejich jednoduchosti. A Francouzi to s nimi umí. Nechme se inspirovat jejich světově proslulými polévkami.
Najdete ho na jídelním lístku snad každé restaurace, připravuje se při různých příležitostech, rádi ho sbalíme jako svačinu na cesty, děti ho milují.…