Dušičky v kuchyni i mimo ni

Dušičky v kuchyni i mimo ni

.
SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI

Dušičky jsou svátkem nejenom vzpomínek na zesnulé blízké, ale také dobrého jídla. Podívejte se na tradiční dušičkové recepty u nás i ve světě.

Blíží se období, kdy uctíváme zemřelé. Na Dušičky připadá 2. listopad a předchází mu dva s ním spojené svátky, a to Halloween 31. října a Všech svatých 1. listopadu.

Halloween nám není tak vzdálen, jak si mnozí myslí. All Hallows Eve, neboli předvečer Všech svatých, je svátek založený na evropské tradici a křesťanském svátku Všech svatých. Současná americká verze Halloweenu stojí na co největší děsivosti a okázalosti, čímž se od klidného uctívání zemřelých vzdaluje. Ale i u nás dříve na některých místech chodily průvody strašidelných maškar, které měly vystrašit a odehnat zlé duchy.

Po tomto předvečeru následuje slavnost Všech svatých, která se slaví už od roku 609 a je věnována Panně Marii, všem světcům. Dušičky, které se slaví o den později jsou pak den, kdy se vzpomíná na duše, které zůstaly v očistci. Těm se různými zvyky pomáhalo ulevit od bolesti, kterou v něm vytrpěli. Do svítilen se místo oleje dávalo máslo, aby si jím zemřelí pomazali popáleniny, a pilo se chladné mléko, aby se duše lapené v očistci zchladily.

Noc z 31.října na 1.listopadu oslavovali i Keltové. Svátek Samhain znamenal nový rok a zároveň noc, kdy se hranice mezi světem živých a mrtvých ztenčovala. Duše zemřelých se prý vracely domů a živí jim ukazovali cestu do podsvětí vydlabanými plody řepy, které sloužily jako svítilny. Nepřipomíná vám to trochu dnešní dýně?

Oslava či vzpomínání na mrtvé se s příchodem podzimu a blížícího se konce roku odehrává všude na světě, ať už klidnější či slavnostnější formou. Nejen Halloween je světoznámý. Například Mexiko je svým Día de Los Muertes proslulé po celém světě. Zemřelé Mexičané oslavují dobrým jídlem, pitím a tancem.

Tradiční pečivo

Na svátek Všech svatých se u nás pekly tzv. kosti svatých. Housky, rohlíky a žemle ze sladkého kynutého či křehkého těsta byly zatočené tak, aby připomínaly překřížené hnáty. Na dušičky se pak pekly dušičky, čtyřhranné sladké pečivo zadělávané mlékem a plněné povidly. Na tomto pečivu si pochutnávalo celé hospodářství a rozdávalo se i poutníkům a žebrákům. Peklo se ze světlé mouky pro hospodářovu rodinu a z celozrnné pro čeleď.

TIP: Těsto na dušičky si připravte podle tohoto receptu na kynuté buchty s povidly. Na rozdíl od bochánků, které připravujeme na buchty, těsto vyválejte a rozdělte na pravidelné čtverce. Diagonálně namažte od jednoho cípu k druhému povidla a jako zavinovačku zabalte zbylé dva cípy, ale ten horní zkuste přetáhnout až dospod, aby se pečením pečivo nerozevřelo. Potřete rozšlehaným žloutkem, aby se krásně lesklo, a pečte na 200°C 15–20minut.

Chcete péci s dětmi a zabavit je dekoracemi a barvením? Zkuste s nimi tuto Halloweenskou hostinu. Zábavná činnost je i vyřezávání dýní, které se u českých dveří objevují čím dál častěji. Pokud se vám podaří dětem přiblížit náladu dušiček takto, proč ne!

Ještě dnes se chodí na Dušičky na hřbitov zapálit svíčku a zavzpomínat na své blízké. Říká se, že modlitba pomáhá očistit duše od hříchů. Ať už tomu věříte či ne, nezapomeňte věnovat chvilku vzpomínce na ty, kteří už mezi námi nejsou. Ať už onou procházkou na hřbitov, rozsvícením svíčky, tradičním pečivem či tichou vzpomínkou na blízkost ztraceného člověka.

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

DALŠÍ ČLÁNKY Z MAGAZÍNU

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.

PŘIHLÁSIT SE K ODBĚRU