Už jste slyšeli o mexickém svátku s názvem Día de Los Muertos? Ačkoliv se jedná o svátek spojený se smrtí, pláče a smutku se při jeho oslavách nedočkáte. Věří se, že během oslav (připadají na první dva dny v listopadu) do země živých zavítají duše zemřelých – jen tak, trochu se pobavit se svými příbuznými a přáteli, aby pro ně tolik netruchlili. Účelem Día de Los Muertos je spíše vzpomínat a oslavovat život zemřelých než smutnit nad jejich odchodem. Připravte se proto na záplavu květů, originálně vyzdobené oltáře, tematické dobroty a spoustu zpěvu a tance!
Oslavy se zahajují přípravou honosných oltářů, nazývaných ofrendy, které se staví jak přímo na hřbitově, tak i doma. Velká pozornost se věnuje také přípravě hrobů: ty se pečlivě umyjí a vyzdobí květinami a svíčkami. Nechybí žluté afrikány, kterým se říká flor de los muertos (květina mrtvých) – ty mají zahánět zlé duchy. Sušené okvětní plátky afrikánů se přidávají také do tradičních tortil, věří se totiž, že jejich výrazná barva a vůně pomůže přivést mrtvé duše do země živých.
K večeru se rodiny na hřbitov vrací s košíky plnými jídla. Na těchto dobrotách si samozřejmě pochutnávají pozůstalí, kteří si přímo u hrobu dělávají malou hostinu složenou z toho, co by si s nimi dal i ten, který je před časem opustil. Pozůstalí věří, že je tu noc navštíví duchové nebožtíků a rádi uvidí, že na ně rodina a přátelé s láskou vzpomínají. Celá noc je naplněná smíchem, tancem a vzpomínáním na veselé příhody.
Dobrou náladu zajistí klasická tequila nebo mezcal, které při oslavách tečou proudem. Můžete si pochutnat třeba na pan de muertos (chléb mrtvých), což je sladké pečivo nahoře zdobené překříženými ruličkami těsta, jež mají připomínat zkřížené kosti. Pohoštění se neobejde ani bez malých cukrových lebek zvaných calaveritas, které bývají překrásně barevně zdobené a jsou také velmi oblíbeným jedlým dárkem.
Na stole nesmí chybět ani tortilly plněné mletým masem s avokádovým guacamole, které si podle našeho receptu hravě připravíte i doma. Stačí na rozpálené pánvi nasucho ohřát tortilly a poté je naplnit některou z tradičních fazolových pomazánek nebo guacamole, což je pasta z avokáda a rajčat. Skvěle se hodí rovněž mleté maso s rajčatovou omáčkou nebo pečená kukuřice a paprika.
Dostali jste chuť oslavit letos Dušičky v mexickém stylu? Určitě si k tomu zkuste připravit třeba zapečenou tortillu s mletým masem, jejíž chuť vás rázem přenese do Latinské Ameriky!
Halloweenské dýňové lucerničky jsou sice doménou spíše anglosaských zemí, v posledních letech si ale našly cestu i do českých domácností.
Blíží se Halloween a s ním děsivě dobrá hostina, na kterou se nezapomíná! Proměňte letos klasické menu ve strašidelné, které pobaví, ale i zachutná.
Halloween je především americký svátek, ale zabydluje se i v Evropě. Máme pro vás zábavný způsob, jak si s dětmi užít Halloween tak trochu po česku.