Mirka van Gils Slavíková
Doba přípravy2 hod.

Zelený beránek

Pečený beránek nesmí na Velikonoce chybět. Naše cukrářka Mirka van Gils Slavíková má pro vás tentokrát neodolatelný tip – zeleného beránka. Krásnou zelenkavou barvu mu dodá špenát, který je v těstě obsažen. Beránka tak s klidem můžete začít konzumovat už na Zelený čtvrtek. Dejte šanci této svěží jarní specialitě a upečte si beránka ve zcela novém stylu!

SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI
RYCHLÁ NAVIGACE CO BUDETE POTŘEBOVAT POSTUP
Zvolte počet porcí:
6

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit. Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

Těsto:

  • 159 g máslo Pilos
  • 200 g cukr krupice Belbake
  • 1 × limetka (kůra)
  • sůl Kania
  • 5 × vejce „M“
  • 150 g zakysaná smetana Pilos (18 % tuku)
  • 120 g čerstvé špenátové listy
  • 300 g hladká mouka Belbake
  • 10 g kypřicí prášek do pečiva Belbake
  • 60 g sušené meruňky Alesto
  • 60 g plátky mandlí
  • 1 × vanilkový lusk

Na ozdobu:

  • 100 g čokoláda na vaření Fin Carré
  • na pomazání med
  • na podsypání moučkový cukr Belbake
  • 250 g bílý marcipán nebo fondánová hmota Belbake
  • 2 × hřebíčky
  • forma na beránka
  • kuchyňský robot,
  • stěrka
  • metlička
  • štětec
  • malé sítko
  • struhadlo,
  • oválný talíř na servírování
  • flambovací pistole,
  • odšťavňovač
  • mašlovačka,
  • lis na česnek
  • váleček

POSTUP

Do mísy robota vložíme změklé máslo, cukr, limetkovou kůru a špetku soli a začneme šlehat. Do šlehaného másla vléváme po jednom vejce.

Tip: Je-li máslo příliš tuhé, můžete ho nahřát flambovací pistolí.

Přidáme zakysanou smetanu a vlijeme špenátovou šťávu. Ze 120 g čerstvých špenátových listů získáme odšťavněním 60 g špenátové šťávy. Ještě chvíli šleháme. 

Vsypeme prosátou mouku a prosátý prášek do pečiva a ručně zamícháme. Přidáme drobně nakrájené sušené meruňky, plátky mandle a promícháme. Nakonec přidáme zrníčka vanilky. Těsto vlijeme do máslem vymazané a moukou vysypané formy na beránka a pečeme v troubě předehřáté na 175 °C 50–55 minut.

Po vychladnutí beránka ozdobíme. Hlavu a krk potřeme důkladně rozehřátou čokoládou a necháme zatuhnout. 220 g bílého marcipánu nebo hmoty rozválíme, můžeme podsypávat moučkovým cukrem a pomocí kulatého vykrajovátka nebo větší sklenice vykrojíme na jedné straně půlkruh. Beránka potřeme mírně naředěným medem (hlavu vynecháme) a přilepíme vyválený marcipán tak, aby vytvořil kabátek, vykrojený půlkruh umístíme k hlavě. Hmotu vyhladíme a přebytečný marcipán odřízneme. Zelený marcipán nebo hmotu vyválíme tak, aby tvořil dlouhý pás, nakrájíme jako travičku, srolujeme a umístíme do spodní části beránka, kterou předtím opět potřeme rozehřátým medem. Zbylých 30 g bílého marcipánu nebo hmoty využijeme na oči a čupřinku. Vyřízneme kolečka, která použijeme jako oči, do nich zapíchneme ještě hřebíčky. Čupřinku vytvoříme pomocí lisu na česnek.

Orientační nutriční hodnoty (1 porce): 1090 kcal, 20 g bílkovin, 136 g sacharidů, 50 g tuků.

Přehrát recept

OHODNOŤTE RECEPT

BUDE SE VÁM HODIT

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.