Žampionový krém s krutony
hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná
počet porcí

Počet porcí

6 porcí

doba přípravy

Doba přípravy

45 min.

obtížnost

Obtížnost

Začátečník

Když je dlouhý zimní večer, je teplá polévka jedním z nejlepších způsobů, jak se zaručeně zahřát. Šéfkuchař Marcel Ihnačák natočil video recept na jednoduchou, ale zároveň chutnou žampionovou polévku. Naučíte se připravit žampionový krém z bílých i hnědých žampionů a brambor, které pomohou celou polévku spolehlivě zahustit. Na závěr se naučíte ještě připravit jednoduché krutonky z opečené bagety.

Tagy

Vegetarián

Marcel Ihnačák

Marcel Ihnačák

Další recepty šipka vpravo
Suroviny
Kuchyňské potřeby
Zvolte počet porcí:
- 6 +

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit.
Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

  • olivový olej Primadonna
  • 1 × cibule
  • 5 × stroužků česneku
  • čerstvý tymián
  • 250 g bílých žampionů
  • 250 g hnědých žampionů
  • 3 × velké brambory
  • keramický mlýnek se solí Kania
  • keramický mlýnek s pepřem Kania
  • 1 × bageta
  • voda nebo vývar podle potřeby
  • 250 ml smetany na šlehání Pilos (33 % tuku)
  • 1 × lžíce másla Pilos
  • 1 × hrst čerstvé petrželové natě

Orientační nutriční hodnoty

Energie

1 727 kJ / 413 kcal

Bílkoviny

11,00 g

Tuky

17,00 g

Vláknina

5,80 g

Sůl

2,10 g

Sacharidy

57,60 g

Nutriční hodnoty jsou vypočítány na jednu porci.

Postup přípravy

tiskárna Vytisknout recept

01.V hrnci orestujeme nakrájenou cibuli, česnek a tymián dozlatova. Přihodíme nakrájené bílé žampiony, osolíme a opepříme. Přidáme oloupané a na kostky nakrájené brambory. Chvíli podusíme a základ zalijeme vroucí vodou nebo vývarem. Přikryjeme pokličkou a vaříme přibližně 15–20 minut, dokud žampiony a brambory nezměknou. Rozmixujeme dohladka, zjemníme smetanou a lžičkou másla, zamícháme a chvíli povaříme, než se máslo rozpustí.

02.Zatímco se polévka vaří, v pánvi s olejem orestujeme nadrobno nakrájené hnědé žampiony. Přidáme nasekaný česnek, tymián, sůl a pepř. Mezitím nakrájíme bagetu na malé kousky a opečeme na oleji dokřupava. Dochutíme solí a pepřem.

Servírování:

03.Žampionovou polévku servírujeme s krutony, opečenými žampiony a nasekanou petrželovou natí.

Podrobné video o domácích chlebových krutonech nejdete v triku Kulinářské akademie Lidlu zde.

Chutnalo? Dejte tomu hvězdičku!

Vaše hodnocení pomáhá ostatním vybrat ten správný recept.

Pro hodnocení se musíte

Bude se vám hodit

Zobrazit všechny recepty šipka vpravo