V hrnci orestujeme nakrájenou cibuli, česnek a tymián dozlatova. Přihodíme nakrájené bílé žampiony, osolíme a opepříme. Přidáme oloupané a na kostky nakrájené brambory. Chvíli podusíme a základ zalijeme vroucí vodou nebo vývarem. Přikryjeme pokličkou a vaříme přibližně 15–20 minut, dokud žampiony a brambory nezměknou. Rozmixujeme dohladka, zjemníme smetanou a lžičkou másla, zamícháme a chvíli povaříme, než se máslo rozpustí.
Zatímco se polévka vaří, v pánvi s olejem orestujeme nadrobno nakrájené hnědé žampiony. Přidáme nasekaný česnek, tymián, sůl a pepř. Mezitím nakrájíme bagetu na malé kousky a opečeme na oleji dokřupava. Dochutíme solí a pepřem.
Servírování:
Žampionovou polévku servírujeme s krutony, opečenými žampiony a nasekanou petrželovou natí.
Tip: Podrobné video o domácích chlebových krutonech nejdete v triku Kulinářské akademie Lidlu zde.