Roman Paulus
Doba přípravy2 hod.

Vepřový bigos z kotlíku

Co je to bigos? Jedná se o tradiční slovanské jídlo, které se podobá nám známějšímu segedínu, ale na rozdíl od něj obsahuje řadu netypických surovin, jakými jsou například sušené švestky anebo čerstvé zelí (vedle toho kysaného). Šéfkuchař Roman Paulus natočil video recept, jak si takový bigos připravit na zahradě nebo v kempu v kotlíku, podobně jako guláš, ale hravě to zvládnete i v hrnci na plotně. Kromě toho, že nebudete muset při vaření špinit mnoho nádobí, bude vám stačit jako příloha jenom čerstvý chléb nebo brambory pečené v popelu.


SDĹEJTE RECEPT S PŘÁTELI
RYCHLÁ NAVIGACE CO BUDETE POTŘEBOVAT POSTUP
  • 3 polév. lž. vepřového sádla Pikok
  • 200 g anglické slaniny Pikok
  • 3 bobkový list Kania
  • 3 cibule
  • 200 g uherské pikantní klobásy Pikok
  • 100 g žampionů
  • 600 g vepřového masa na guláš Řezníkova čerstvá porce
  • 100 g sekaných rajčat Freshona
  • 1 káv. lžič. drceného kmínu Kania
  • keramický mlýnek s mořskou solí Kania
  • keramický mlýnek s pepřem Kania
  • 1 polév. lž. mleté papriky Kania
  • 10 sušených švestek Alesto
  • 1.5 l vody
  • 250 g kysaného zelí Freshona
  • 250 g čerstvého zelí
  • 1 polév. lž. sušené majoránky Kania
  • 4 krajíce Řemeslného pecnu
  • 1 polév. lž. sekané listové petržele

POSTUP

V kotlíku rozehřejeme sádlo a orestujeme na něm nakrájenou slaninu. Ochutíme bobkovým listem, nakrájenou cibulí a orestujeme dosklovata.

Přidáme pokrájenou klobásu a žampiony a restujeme asi 5 minut. Následně doplníme o na kostky nakrájenou vepřovou plec a zarestujeme. Ochutíme sekanými rajčaty, mletým kmínem, solí, pepřem a zaprášíme mletou paprikou. Přimícháme nakrájené sušené švestky, zalijeme vodou, přidáme kysané i čerstvé nakrouhané zelí. Na mírném plameni za občasného míchání pomalu dusíme do měkka. Před koncem dokončíme majoránkou a promícháme.

Podáváme za tepla či za studena s čerstvým chlebem ozdobené sekanou listovou petrželí.

Přehrát recept

OHODNOŤTE RECEPT

BUDE SE VÁM HODIT

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.

PŘIHLÁSIT SE K ODBĚRU