Do zapékací mísy vložíme mrkev, petržel a celer nakrájené na větší kusy.
Kůži z masa nakrájíme na mřížku, osolíme, opepříme a přidáme k zelenině spolu s plátky cibule. Posypeme nasekaným rozmarýnem, zalijeme vínem a pečeme v troubě vyhřáté na 200 °C 2–3 hodiny. Později teplotu snížíme. Po celou dobu pečení podléváme výpekem.
Očištěné sladké brambory nakrájíme na menší kousky a přendáme do mísy. Přelijeme olejem a dochutíme solí, pepřem a nasekaným rozmarýnem. Promícháme a přeneseme na plech vyložený pečicím papírem. Přidáme plátky jednoho citronu a pečeme přibližně 30 minut dozlatova. Upečené maso přendáme na talíř.
Výpek přecedíme do hrnce a přivedeme k varu. Zeleninu propasírujeme přes síto.
Tip: Pokud je omáčky málo, přidáme vodu.
Lžící vybereme přebytečný tuk z omáčky. Zalijeme zlatavou jíškou připravenou v menším hrnci z oleje, másla a mouky.
Tip: Jak připravit jíšku se dozvíte v triku Kulinářské akademie Lidlu zde.
Omáčku mícháme metličkou, aby se v ní netvořily hrudky. Před koncem dochutíme šťávou z poloviny citronu, nasekaným rozmarýnem a podle chuti osolíme a opepříme.
Vepřovou plec nakrájíme na plátky a podáváme se sladkými bramborami a hrstí míchaného salátu ochuceného šťávou z poloviny citronu, olejem, solí a pepřem. Nakonec přelijeme omáčkou.