Marcel Ihnačák
Doba přípravy2 hod.

Vepřová plec pečená s kůží, s rozmarýnovou omáčkou a batáty

Vepřová plec je skvělý kus masa, který dovede udělat velkou parádu třeba i na nedělním obědě. Šéfkuchař Marcel Ihnačák natočil video recept, ve kterém peče plec i s kůží a podává k ní sladké brambory – batáty. Zjistíte, jak správně kůži před pečením nařezat, i to, že pečená plec nejlépe chutná s kořenovou zeleninou. Až zvládnete upéct i batáty, můžete se pustit na přípravu omáčky z výpeku. U té vás Marcel Ihnačák naučí, jak ji správně zahustit jíškou, aniž by se vám zdrcla nebo se v ní vytvořily hrudky. Nakonec nezbývá než plec podávat nakrájenou na plátky, s batáty, malým salátkem a pořádnou naběračkou výborné omáčky.



SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI
RYCHLÁ NAVIGACE CO BUDETE POTŘEBOVAT POSTUP
Zvolte počet porcí:
6

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit. Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

  • 3 × mrkve
  • 3 × petržele
  • 1 × malý celer
  • 1,5 kg vepřové plece s kůží Řezníkova čerstvá porce
  • keramický mlýnek s mořskou solí Kania
  • keramický mlýnek s pepřem Kania
  • 2 × cibule
  • čerstvý rozmarýn
  • 400 ml suchého bílého vína Soave
  • 1,5 kg sladkých brambor (batátů)
  • olivový olej Primadona
  • 2 × citrony
  • 80 × másla Pilos
  • 2 × lžíce mouky Belbake
  • 1 × vanička míchaného listového salátu

POSTUP

Do zapékací mísy vložíme mrkev, petržel a celer nakrájené na větší kusy.

Kůži z masa nakrájíme na mřížku, osolíme, opepříme a přidáme k zelenině spolu s plátky cibule. Posypeme nasekaným rozmarýnem, zalijeme vínem a pečeme v troubě vyhřáté na 200 °C 2–3 hodiny. Později teplotu snížíme. Po celou dobu pečení podléváme výpekem.

Očištěné sladké brambory nakrájíme na menší kousky a přendáme do mísy. Přelijeme olejem a dochutíme solí, pepřem a nasekaným rozmarýnem. Promícháme a přeneseme na plech vyložený pečicím papírem. Přidáme plátky jednoho citronu a pečeme přibližně 30 minut dozlatova. Upečené maso přendáme na talíř.

Výpek přecedíme do hrnce a přivedeme k varu. Zeleninu propasírujeme přes síto. 

Tip: Pokud je omáčky málo, přidáme vodu. 

Lžící vybereme přebytečný tuk z omáčky. Zalijeme zlatavou jíškou připravenou v menším hrnci z oleje, másla a mouky. 

Tip: Jak připravit jíšku se dozvíte v triku Kulinářské akademie Lidlu zde.

Omáčku mícháme metličkou, aby se v ní netvořily hrudky. Před koncem dochutíme šťávou z poloviny citronu, nasekaným rozmarýnem a podle chuti osolíme a opepříme. 

Vepřovou plec nakrájíme na plátky a podáváme se sladkými bramborami a hrstí míchaného salátu ochuceného šťávou z poloviny citronu, olejem, solí a pepřem. Nakonec přelijeme omáčkou.

Přehrát recept

OHODNOŤTE RECEPT

BUDE SE VÁM HODIT

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.