Mouku, mléko, nastrouhanou citronovou kůru, cukr, droždí, 2 žloutky, rozehřáté máslo a špetku soli vložíme do mísy a vypracujeme vláčné těsto.
Tip: Všechny použité suroviny by měly mít pokojovou teplotu.
V přístroji Monsieur Cuisine Smart nastavíme program hnětení pro měkké těsto a necháme pracovat 2 minuty.
Tip: Pokud nemáte multifunkční hrnec Monsieur Cuisine, použijte k zadělání těsta klasického kuchyňského robota či těsto propracujte ručně.
Hotové těsto vložíme do mísy, přikryjeme utěrkou a necháme nakynout na teplém místě.
Tip: Můžete také použít způsob pomalého kynutí v chladu, kdy těsto kyne v lednici přes noc, s těstem se poté krásně pracuje.
Těsto rozdělíme na zhruba 24 kousků, ze kterých vyválíme na pomoučněném vále váleček silný cca 1 cm. Vytvarujeme ptáčky – váleček překřížíme v jeho třetině, uděláme očko a protáhneme jím těsto, vytvoří se tak hlavička, tu ještě trochu zakulatíme. Do hlavičky píchneme hřebíček jako oko ptáčka. Ocásek dvakrát nebo třikrát nařízneme nožem nebo nastřihneme nůžkami a vytvarujeme. Ptáčky přendáme na plech vyložený pečicím papírem a necháme ještě jednou asi 20 minut vykynout. Po vykynutí potřeme 1 rozšlehaným vejcem. Ptáčky pečeme v troubě předehřáté na 170–180 °C asi 15 minut.
Po vytažení z trouby necháme mírně vychladnout a potřeme směsí medu a citronové šťávy, kterou připravíme smícháním v mističce. Po vychladnutí necháme zaschnout.
Z těsta připravíme asi 24 ptáčků.
Orientační nutriční hodnoty (1 porce = 2 ptáčci): 302 kcal, 7 g bílkovin, 45 g sacharidů, 10 g tuků.