Roman Paulus
Doba přípravy1 hod.

Velikonoční ptáčci

Pečení na Velikonoce bude zábava! Připravte si tyto tradiční ptáčky z kynutého těsta podle receptu Romana Pauluse, které potěší malé i velké. Nadýchané sladké těsto se snadno tvaruje do malých ptáčků, kteří krásné ozdobí váš sváteční stůl. Skvěle chutnají samotné nebo s máslem a džemem.

SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI
RYCHLÁ NAVIGACE CO BUDETE POTŘEBOVAT POSTUP
Zvolte počet porcí:
12

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit. Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

Těsto:

  • 500 g hladká mouka Belbake
  • 250 ml plnotučné mléko Pilos
  • 1 × lžička citronová kůra
  • 70 g cukr krupice Belbake
  • 21 g čerstvé droždí (½ kostky)
  • 3 × vejce „M“
  • 100 g máslo Pilos
  • × špetka sůl Kania

Na ozdobu:

  • 24 × hřebíček
  • 100 ml med
  • 0,5 × citron (šťáva)

POSTUP

Mouku, mléko, nastrouhanou citronovou kůru, cukr, droždí, 2 žloutky, rozehřáté máslo a špetku soli vložíme do mísy a vypracujeme vláčné těsto.

Tip: Všechny použité suroviny by měly mít pokojovou teplotu.

V přístroji Monsieur Cuisine Smart nastavíme program hnětení pro měkké těsto a necháme pracovat 2 minuty.

Tip: Pokud nemáte multifunkční hrnec Monsieur Cuisine, použijte k zadělání těsta klasického kuchyňského robota či těsto propracujte ručně.

Hotové těsto vložíme do mísy, přikryjeme utěrkou a necháme nakynout na teplém místě.

Tip: Můžete také použít způsob pomalého kynutí v chladu, kdy těsto kyne v lednici přes noc, s těstem se poté krásně pracuje.

Těsto rozdělíme na zhruba 24 kousků, ze kterých vyválíme na pomoučněném vále váleček silný cca 1 cm. Vytvarujeme ptáčky – váleček překřížíme v jeho třetině, uděláme očko a protáhneme jím těsto, vytvoří se tak hlavička, tu ještě trochu zakulatíme. Do hlavičky píchneme hřebíček jako oko ptáčka. Ocásek dvakrát nebo třikrát nařízneme nožem nebo nastřihneme nůžkami a vytvarujeme. Ptáčky přendáme na plech vyložený pečicím papírem a necháme ještě jednou asi 20 minut vykynout. Po vykynutí potřeme 1 rozšlehaným vejcem. Ptáčky pečeme v troubě předehřáté na 170–180 °C asi 15 minut.

Po vytažení z trouby necháme mírně vychladnout a potřeme směsí medu a citronové šťávy, kterou připravíme smícháním v mističce. Po vychladnutí necháme zaschnout.

Z těsta připravíme asi 24 ptáčků.

Orientační nutriční hodnoty (1 porce = 2 ptáčci): 302 kcal, 7 g bílkovin, 45 g sacharidů, 10 g tuků.

Přehrát recept

OHODNOŤTE RECEPT

BUDE SE VÁM HODIT

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.