Markéta Krajčovičová
Doba přípravy40 min.

Velikonoční jidáše

Na Velikonoce Markéta Krajčovičová pro Vás připravila recept na výjimečné jidáše s medovou a máslovou příchutí. Recept najdete na kuchynelidlu.cz.
SDĹEJTE RECEPT S PŘÁTELI
RYCHLÁ NAVIGACE CO BUDETE POTŘEBOVAT POSTUP
  • 2 vejce “M“
  • 250 ml čerstvého mléka Pilos (3,5% tuku)
  • 20 g droždí
  • 60 g cukru krystal Castello
  • 250 g hladké mouky Castello + na podsypání
  • 250 g polohrubé mouky Castello
  • 60 g vepřového sádla Pikok
  • 100 g medu z lučních květů Marlene
  • 1 citron (šťáva)
  • pečicí plech 30 x 40 cm
  • pečicí papír
  • váleček
  • mašlovačka

POSTUP

Začneme přípravou kvásku. Do vlažného mléka rozdrobíme droždí, které má pokojovou teplotu, přidáme lžíci cukru a lžíci hladké mouky, zamícháme a na teplém místě necháme vzejít kvásek.

Do robota nasypeme hladkou a polohrubou mouku s cukrem. Přilijeme vzešlý kvásek, přidáme 1 žloutek a začneme zpracovávat těsto. Přidáme změklé sádlo a vypracujeme hladké těsto, které ještě propracujeme ručně. Vložíme do misky (dno poprášíme hladkou moukou) a necháme na teplém místě kynout asi 1,5 hodiny.

Vykynuté těsto vyndáme na pomoučenou pracovní plochu a trochu rozválíme. Nožem nakrájíme tenké proužky a vyválíme válečky, ze kterých tvoříme např. uzly. Hotové jidáše pokládáme na plech vyložený pečicím papírem a potřeme rozšlehaným vejcem. Vložíme do trouby předehřáté na 50 °C a jidáše necháme ještě asi 30 minut vykynout. Poté troubu zapneme na 170 °C a pečeme asi 20 minut.

Ihned po vytažení z trouby potřeme jidáše medem smíchaným s citronovou šťávou. První vrstva se vsákne, proto můžeme jidáše potřít několika vrstvami.

Jidáše můžeme také rozkrojit a pomazat máslem.

Přehrát recept

OHODNOŤTE RECEPT

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.

PŘIHLÁSIT SE K ODBĚRU