Roman Paulus
Doba přípravy2 hod.

Vánoční štola

Vánoční štola je známá spíš na západ od Česka, ale těší se velké oblibě i v našich kuchyních. Nemusíte ji ale kupovat v obchodě, když si ji připravíte sami doma! Šéfkuchař Roman Paulus vám ukáže, jak na to. Zjistíte, jak jednoduše připravit těsto i jak štolu naplnit marcipánem a máslem. Protože vánoční štola nemusí kynout, můžete si pochutnávat doslova za pár chvilek. Štola se peče zhruba jednu hodinu, ale zapráší se po ní rychleji, než řeknete „Štědrý den“!
SDĹEJTE RECEPT S PŘÁTELI
RYCHLÁ NAVIGACE CO BUDETE POTŘEBOVAT POSTUP

Recept na vánoční štolu

  • 270 g rozinek
  • 70 ml tuzemáku
  • 370 g hladké mouky + na pomoučnění
  • 1 bio citron (kůra)
  • 1 bio pomeranč (kůra)
  • 1 prášek do pečiva
  • 90 g mandlí
  • 2 vejce „M“
  • 250 g plnotučného tvarohu
  • perníkové koření
  • 200 g kandované citrusové kůry
  • 1 vanilkový lusk
  • špetka soli
  • 180 g marcipánu
  • 245 g másla
  • krystalový cukr na posypání
  • moučkový cukr na posypání

POSTUP

Rozinky namočíme do tuzemáku a necháme asi 2–3 hodiny nabobtnat. Mandle nasekáme nahrubo.

Mouku, rozinky namočené v alkoholu, citronovou a pomerančovou kůru, kypřicí prášek, sekané mandle, vejce, tvaroh, perníkové koření, kandovanou kůru, semínka z vanilkového lusku, 100 g másla a špetku soli zpracujeme v robotu v kompaktní těsto.

Připravené těsto rozdělíme na 3 stejné díly, z každého vyválíme váleček.

Marcipán smícháme s 45 g másla a rozdělíme na 3 díly. Na vále posypaným moučkovým cukrem vypracujeme 3 válečky, stejně dlouhé, jako válečky z těsta na štolu. Do každého válečku z těsta uděláme rýhu, do které vložíme marcipán a uzavřeme. Marcipán tak bude sloužit jako náplň.

Těsto s marcipánovou náplní přendáme na plech vystlaný pečicím papírem vyskládané do tvaru pyramidy (dva válce vedle sebe dolů a na ně jeden válec navrch).

Pečeme v troubě rozpálené na 160 °C asi 1 hodinu.

Čerstvě upečenou štolu bohatě pomažeme 100 g rozehřátého másla, posypeme krystalovým cukrem a necháme vychladnout. Studenou štolu zasypeme ještě moučkovým cukrem a servírujeme nakrájenou na plátky.

Tip: Štolu je možné zabalit do celofánu a v chladu a temnu takto vydrží až 2 týdny.

Přehrát recept

OHODNOŤTE RECEPT

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.

PŘIHLÁSIT SE K ODBĚRU