Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit. Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.
Rozinky namočíme do tuzemáku a necháme asi 2–3 hodiny nabobtnat. Mandle nasekáme nahrubo.
Mouku, rozinky namočené v alkoholu, citronovou a pomerančovou kůru, kypřicí prášek, sekané mandle, vejce, tvaroh, perníkové koření, kandovanou kůru, semínka z vanilkového lusku, 100 g másla a špetku soli zpracujeme v robotu v kompaktní těsto.
Připravené těsto rozdělíme na 3 stejné díly, z každého vyválíme váleček.
Marcipán smícháme s 45 g másla a rozdělíme na 3 díly. Na vále posypaným moučkovým cukrem vypracujeme 3 válečky, stejně dlouhé, jako válečky z těsta na štolu. Do každého válečku z těsta uděláme rýhu, do které vložíme marcipán a uzavřeme. Marcipán tak bude sloužit jako náplň.
Těsto s marcipánovou náplní přendáme na plech vystlaný pečicím papírem vyskládané do tvaru pyramidy (dva válce vedle sebe dolů a na ně jeden válec navrch).
Pečeme v troubě rozpálené na 160 °C asi 1 hodinu.
Čerstvě upečenou štolu bohatě pomažeme 100 g rozehřátého másla, posypeme krystalovým cukrem a necháme vychladnout. Studenou štolu zasypeme ještě moučkovým cukrem a servírujeme nakrájenou na plátky.
Tip: Štolu je možné zabalit do celofánu a v chladu a temnu takto vydrží až 2 týdny.