Tvarohovo-bramborové pirožky
hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda prázdná
kuchyně

Kuchyně

Česká, Slovenská

počet porcí

Počet porcí

4 porce

doba přípravy

Doba přípravy

1 hod.

obtížnost

Obtížnost

Pokročilý

Na výborné jídlo vám budou stačit i jednoduché suroviny, jako jsou mouka, brambory a tvaroh. Důkazem jsou i tyto pirožky podle receptu šéfkuchaře Romana Pauluse. Ačkoliv se vařené pirohy na talíři krásně vyjímají, jejich příprava je překvapivě snadná a pokud budete chtít, zvládnou vám s tím pomoci i děti, kterým bude jejich vlastní práce o to více chutnat. Roman Paulus plní pirožky vařenými brambory a tvarohem, ale vyzkoušet můžete i takřka libovolné náplně – například maso, špenát nebo sýr. K servírování vám pak postačí už jenom trochu másla a zakysané smetany a můžete podávat!

Roman Paulus

Roman Paulus

Další recepty šipka vpravo
Suroviny
Kuchyňské potřeby
Zvolte počet porcí:
- 4 +

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit.
Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

Těsto:

  • 250 g hladká mouka Belbake + na podsypání
  • keramický mlýnek s mořskou solí Kania
  • 1 × lžíce rostlinný olej Primadonna
  • 150 g voda

Pirohy:

  • 200 g brambory
  • 100 g hrudkovitý tvaroh Pilos
  • 2 × lžíce máslo Pilos
  • 1 × malá cibule
  • keramický mlýnek s pepřem Kania
  • 200 g zakysaná smetana (16 % tuku) Pilos
  • 1 × snítka čerstvá pažitka

Orientační nutriční hodnoty

Energie

1 920 kJ / 459 kcal

Bílkoviny

12,30 g

Tuky

18,00 g

Vláknina

3,10 g

Sůl

1,20 g

Sacharidy

60,50 g

Nutriční hodnoty jsou vypočítány na jednu porci.

Postup přípravy

tiskárna Vytisknout recept

Těsto:

01.Hladkou mouku, špetku soli, olej a vroucí vodu vypracujeme v hladké těsto, které necháme asi 30 minut v lednici odležet.

Náplň:

02.Brambory očistíme, oloupeme, nakrájíme a uvaříme v osolené vodě doměkka. Cibuli nakrájíme najemno a osmahneme dozlatova na 1 lžíci másla.

03.Následně brambory vycedíme a necháme vypařit, poté je rozšťoucháme a smícháme s drobivým tvarohem, orestovanou cibulkou, solí a pepřem.

Pirohy:

04.Těsto na pomoučněné pracovní ploše vyválíme na tloušťku asi 2 mm a vykrojíme kolečko. Okraje vykrojeného těsta potřeme vodou, těsto plníme náplní, přehneme a okraje spojíme vidličkou. Vaříme v osolené vodě 3–4 minuty.

Pokud plníte pirohy masovou směsí, vařte je o trochu déle.

05.Čerstvě uvařené pirohy přendáme do pánve s trochou vody z vaření a lžící másla. Pirohy krátce ohřejeme v máslové emulzi a dochutíme čerstvě namletým pepřem.

06.Servírujeme na mělkém talíři, přelité máslovou emulzí, doplněné zakysanou smetanou a posypané nasekanou pažitkou.

Chutnalo? Dejte tomu hvězdičku!

Vaše hodnocení pomáhá ostatním vybrat ten správný recept.

Pro hodnocení se musíte

Bude se vám hodit

Zobrazit všechny recepty šipka vpravo