Těsto na tažený závin
hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná
kuchyně

Kuchyně

Česká

doba přípravy

Doba přípravy

1 hod.

obtížnost

Obtížnost

Profesionál

Štrúdl s jablky patří mezi nejoblíbenější moučníky české kuchyně. Připravit jej můžete z různých druhů těst – z listového, jogurtového, křehký nebo také tažený závin. Právě příprava tradičního taženého závinu však není úplně snadná. Podívejte se na video Romana Pauluse a dozvíte se, jak tenké by těsto mělo být, jakým způsobem ho „táhnout” a jak správně štrúdl zavinout.

Tagy

Základy pečení a zdobení

Roman Paulus

Roman Paulus

Další recepty šipka vpravo
Suroviny
Kuchyňské potřeby
Zvolte počet porcí:
- 1 +

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit.
Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

Těsto na tažený závin

  • 300 g hladké mouky
  • 200 ml vlažné vody
  • 50 ml rostlinného oleje
  • 1 × špetka soli
  • máslo

Orientační nutriční hodnoty

Energie

6 271 kJ / 1 499 kcal

Bílkoviny

30,00 g

Tuky

49,00 g

Vláknina

8,10 g

Sůl

0,50 g

Sacharidy

228,00 g

Nutriční hodnoty jsou vypočítány na jednu porci.

Postup přípravy

tiskárna Vytisknout recept

01.Do mísy vsypeme mouku, přidáme vodu a olej a zaděláme těsto. Rozdělíme na dvě části a vypracujeme bochánky, které přendáme na talíř s olejem. Těsto opět polijeme olejem, zakryjeme fólií a vložíme na noc do lednice.

02.Na tažení těsta potřebujeme vyvýšený podstavec a utěrku. Takto připravenou pracovní plochu posypeme dostatečným množstvím mouky, položíme na ní těsto, které opět posypeme moukou a trochu rozválíme válečkem. Nejprve táhneme těsto dlaněmi, poté vytahujeme na pracovní ploše, až získáme požadovanou velikost a tloušťku.

03.Těsto pokapeme máslem, třetinu posypeme strouhankou, na kterou poklademe oloupaná a na plátky nakrájená jablka ochucená cukrem, tuzemákem, skořicí a citronovou šťávou. Můžeme přidat i rozinky.

04.Pomocí utěrky těsto zarolujeme, okraj pomažeme máslem a slepíme. Pomocí utěrky přeložíme štrúdl na vymazaný plech, potřeme máslem a pečeme v troubě předehřáté na 180 °C 30 minut.

Chutnalo? Dejte tomu hvězdičku!

Vaše hodnocení pomáhá ostatním vybrat ten správný recept.

Pro hodnocení se musíte

Bude se vám hodit

Zobrazit všechny recepty šipka vpravo