Šunka v aspiku s křenovou šlehačkou

play Přehrát video recept
Šunka v aspiku s křenovou šlehačkou
hvězda prázdná hvězda prázdná hvězda prázdná hvězda prázdná hvězda prázdná
kuchyně

Kuchyně

Česká

počet porcí

Počet porcí

4 porce

doba přípravy

Doba přípravy

1 hod.

obtížnost

Obtížnost

Začátečník

Pamatujete si na legendární šunku v aspiku s křenovou šlehačkou? Právě tu pro nás připravila Mirka van Gils Slavíková. Na silvestrovskou party jako stvořená!


Tagy

Mirka van Gils Slavíková

Mirka van Gils Slavíková

Další recepty šipka vpravo
Suroviny
Kuchyňské potřeby
Zvolte počet porcí:
- 4 +

Zadejte počet porcí a my vám automaticky spočítáme potřebné suroviny.

Želatina:

  • 900 ml voda
  • 50 g čirá želatina (sypké nebo plátky)
  • 100 ml ocet
  • 15 g sůl Kania
  • 15 g cukr krupice Belbake
  • 3 × kulička celý černý pepř Kania
  • 5 × kulička nové koření Kania
  • 3 × bobkový list Kania
  • 1 × cibule

Křenová šlehačka:

  • 200 g smetana ke šlehání Pilos (40 % tuku)
  • 1 g sůl Kania
  • 0,5 g mletý černý pepř Kania
  • 60 g strouhaný křen Kania
  • 300 g vepřová šunka Pikok (98 % masa)

Aspik:

  • na ozdobu listová petržel
  • 1 × vejce „M“
  • na ozdobu červená paprika

Orientační nutriční hodnoty

Energie

1 593 kJ / 381 kcal

Bílkoviny

30,00 g

Tuky

23,40 g

Vláknina

1,80 g

Sůl

5,80 g

Sacharidy

11,10 g

Nutriční hodnoty jsou vypočítány na jednu porci.

Postup přípravy

tiskárna Vytisknout recept

Želatina:

01.Z celkového množství vody odlijeme menší část, do které vložíme želatinu a necháme nabobtnat.

02.Do hrnce vlijeme zbylou vodu a ocet, přidáme sůl, cukr, divoké koření a cibuli nakrájenou na čtvrtky, svaříme a připravíme nálev.

03.Želatinu připravíme s použitím tohoto nálevu podle návodu na obalu. Želatina se nesmí vařit. Necháme rozpustit, přecedíme a necháme vychladnout, musí být studená, ale tekutá.

Křenová šlehačka:

04.Smetanu vlijeme do mísy a začneme šlehat. Přidáme sůl, pepř a křen, došleháme a přendáme do sáčku s hladkou trubičkou.

05.Na každý plátek šunky nastříkáme proužek křenové šlehačky a zarolujeme. 

Aspik:

06.Formu vylijeme želatinou (vrstva asi 1 cm) a necháme ztuhnout v lednici. 

07.Na zatuhlou želatinu položíme šunkové rolky, zalijeme želatinou asi 0,5 cm pod okraj rolek a necháme opět zatuhnout.

08.Na zatuhlé rolky poklademe ozdoby – plátek vejce uvařeného natvrdo, kousek červené papriky a snítku listové petržele. Zalijeme želatinou, tentokrát pomocí lžíce, aby dekorace neuplavaly. Necháme zatuhnout v lednici.

09.Nakonec dolijeme želatinou tak, aby nic nevyčnívalo.

10.Po zatuhnutí nakrájíme na jednotlivé porce. Formu namočíme do horké vody, aby se želatina odlepila od stěn.

Chutnalo? Dejte tomu hvězdičku!

Vaše hodnocení pomáhá ostatním vybrat ten správný recept.

Pro hodnocení se musíte 

Bude se vám hodit

Zobrazit všechny recepty šipka vpravo