V rozpáleném grilu rozehřejeme ideálně litinovou pánev a v ní rozpustíme máslo. Přidáme na proužky nakrájenou cibuli, přiklopíme víko grilu a restujeme.
Tip: Zvolte vhodnou pánev bez plastových částí, aby se v grilu nezničila. Vhodná je železná grilovací nebo těžká litinová.
Mezitím očistíme vepřová játra a nakrájíme je na menší kusy. Marinujeme nasekaným čerstvým tymiánem, česnekem, 1 lžící olivového oleje, pepřem a promícháme. Slaninu a oloupané cibule nakrájíme na kostky. Na špízové jehlice postupně napichujeme slaninu, cibuli a marinované kusy jater.
Tip: Pokud napichujete špízy na dřevěné špejle, předem je namočte na 30 minut do studené vody. Dřevo pak bude mít menší tendenci na grilu hořet.
Syrové brambory očistíme, nakrájíme na asi 1,5 cm silné plátky a naskládáme do chladnější části grilu, aby se stihly propéct. Zavřeme víko grilu.
Nakonec osolíme připravené špízy, dle potřeby zakápneme olivovým olejem a grilujeme krátce, aby se játra moc nevysušila.
K restované cibuli přidáme nasekaný tymián a cukr, promícháme a necháme krátce zkaramelizovat. Ke konci dochutíme balzamikovým octem a nasekanou listovou petrželí.
Opečené brambory osolíme, zakápneme olivovým olejem a podáváme se zkaramelizovanou cibulí a játrovými špízy. Ozdobíme čerstvými bylinkami.
Orientační nutriční hodnoty (1 porce): 799 kcal, 44 g bílkovin, 42 g sacharidů, 50 g tuků.