Roman Paulus
Doba přípravy1 hod.

Špíz z grilovaných jater se zkaramelizovanou cibulí

Jakmile se venku oteplí, je načase vytáhnout gril! Šéfkuchař Roman Paulus je na grilovací sezónu vždy připraven, což dokazuje i svým video receptem na grilované špízy z vepřových jater. Kromě jater na nich najdete i anglickou slaninu a červenou cibuli, ale protože špízy jsou jídlo hravé, můžete přidat například i žampiony nebo svou oblíbenou klobásu. I přílohu připravíte přímo na grilu. Tentokrát je dvojí – karamelizovaná cibule s tymiánem a balsamicem a grilované brambory.

SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI
RYCHLÁ NAVIGACE CO BUDETE POTŘEBOVAT POSTUP
Zvolte počet porcí:
4

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit. Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

Karamelizovaná cibule

  • 100 g máslo Pilos
  • 400 g cibule
  • 1 × snítka čerstvý tymián
  • 1 × lžíce krupicový cukr Belbake
  • 2 × lžíce balsamico crema Italiamo
  • 1 × snítka listová petržel

Špízy

  • 600 g vepřová játra Řezníkova čerstvá porce
  • 1 × větvička čerstvý tymián
  • 2 stroužky česnek
  • extra panenský olivový olej Primadonna
  • keramický mlýnek s pepřem 4 barev Kania
  • keramický mlýnek s mořskou solí Kania
  • 200 g anglická slanina v celku Pikok
  • 2 × červená cibule
  • 400 g brambory

POSTUP

V rozpáleném grilu rozehřejeme ideálně litinovou pánev a v ní rozpustíme máslo. Přidáme na proužky nakrájenou cibuli, přiklopíme víko grilu a restujeme.

Tip: Zvolte vhodnou pánev bez plastových částí, aby se v grilu nezničila. Vhodná je železná grilovací nebo těžká litinová.

Mezitím očistíme vepřová játra a nakrájíme je na menší kusy. Marinujeme nasekaným čerstvým tymiánem, česnekem, 1 lžící olivového oleje, pepřem a promícháme. Slaninu a oloupané cibule nakrájíme na kostky. Na špízové jehlice postupně napichujeme slaninu, cibuli a marinované kusy jater.

Tip: Pokud napichujete špízy na dřevěné špejle, předem je namočte na 30 minut do studené vody. Dřevo pak bude mít menší tendenci na grilu hořet.

Syrové brambory očistíme, nakrájíme na asi 1,5 cm silné plátky a naskládáme do chladnější části grilu, aby se stihly propéct. Zavřeme víko grilu.

Nakonec osolíme připravené špízy, dle potřeby zakápneme olivovým olejem a grilujeme krátce, aby se játra moc nevysušila. 

K restované cibuli přidáme nasekaný tymián a cukr, promícháme a necháme krátce zkaramelizovat. Ke konci dochutíme balzamikovým octem a nasekanou listovou petrželí.

Opečené brambory osolíme, zakápneme olivovým olejem a podáváme se zkaramelizovanou cibulí a játrovými špízy. Ozdobíme čerstvými bylinkami.

Orientační nutriční hodnoty (1 porce): 799 kcal, 44 g bílkovin, 42 g sacharidů, 50 g tuků.

Přehrát recept

OHODNOŤTE RECEPT

BUDE SE VÁM HODIT

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.