Roman Paulus
Doba přípravy30 min.

Snadný zelený bylinkový olej

Bylinkový olej se skvěle hodí na doplnění salátů, polévek, grilovaného masa nebo těstovin. A připravíte si ho velmi jednoduše! Šéfkuchař Roman Paulus natočil video návod, jak jasně zelený bylinkový olej připravit v kuchyňském robotu Monsieur Cuisine, ale snadno to zvládnete i s běžným kuchyňským vybavením. Kromě oleje, který není příliš aromatický (takže nejlépe slunečnicový), budete potřebovat špenát pro krásně zelenou barvu a nať dlouholisté petržele pro skvělou chuť. Samotný olej je pak potřeba ještě důkladně propasírovat a přecedit, abyste z něj dostali všechny zbytky bylinek. Ty ale nepřijdou vniveč a můžete je v kuchyni použít podobně jako třeba pesto.


SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI
RYCHLÁ NAVIGACE CO BUDETE POTŘEBOVAT POSTUP
Zvolte počet porcí:
1

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit. Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

  • 250 g listový špenát
  • 85 g listová petržel
  • 1 l slunečnicový olej

POSTUP

Postup pro manuální vaření v Monsieur Cuisine:

Do nádoby dáme omyté a osušené bylinky (listový špenát a petržel). Zalijeme slunečnicovým olejem a uzavřeme víko a mixujeme po dobu 1 minuty na 10 stupeň.

Tip: Můžeme použít i jiné měkké bylinky, jako bazalku, koriandr nebo estragon.

Následně zvýšíme teplotu na 120 °C a 8 minut mícháme zpětným chodem na stupeň 1. 

Poté 2 minuty mixujeme na stupeň č. 10, abychom dosáhli opravdu jemné konzistence.

Otevřeme víko, ze kterého stěrkou sundáme bylinky a celý obsah přecedíme skrze jemné sítko. Pomůžeme si pasírováním lžící. Pak scezený olej pomalu necháme protéct skrze jemné plátno. 

Tip: Bylinkovou pastu, která zbyde, uchováme v lednici a použijeme na těstoviny jako pesto.

Scezený olej nalijeme do cukrářského sáčku, uzavřeme, zavěsíme a necháme odstát špičkou dolů. Ve špičce se vyseparuje voda a šťávy z bylin. Ty podvážeme, abychom získali pouze čistý bylinkový olej.

Tip: Pokud bychom vynechali poslední krok, olej by se mohl brzy zkazit.

Hotový olej přelijeme do čistých lahví a skladujeme v lednici až několik týdnů. Používáme jej k dochucení grilovaného masa, polévek a salátů.

Postup bez Monsieur Cuisine: 

Čerstvou omytou petržel a špenát dáme společně s rostlinným olejem do nádoby a rozmixujeme. Poté přelijeme do hrnce, zahřejeme na 120 °C a vaříme 8 minut. Průběžně mícháme. Následně olej znovu důkladně dohladka rozmixujeme.

Přelijeme přes sítko a pak ještě jednou přes jemné plátno. Tekutinu nalijeme do cukrářského sáčku, který uzavřeme a zavěsíme špičkou dolů. Ve špičce se vyseparuje voda a šťávy z bylin. Ty podvážeme, abychom získali pouze čistý bylinkový olej.

Hotový olej přelijeme do čistých lahví a skladujeme v lednici až několik týdnů. Používáme jej k dochucení grilovaného masa, polévek a salátů.

Přehrát recept

OHODNOŤTE RECEPT

BUDE SE VÁM HODIT

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.