Postup pro manuální vaření v Monsieur Cuisine:
Do nádoby dáme omyté a osušené bylinky (listový špenát a petržel). Zalijeme slunečnicovým olejem a uzavřeme víko a mixujeme po dobu 1 minuty na 10 stupeň.
Tip: Můžeme použít i jiné měkké bylinky, jako bazalku, koriandr nebo estragon.
Následně zvýšíme teplotu na 120 °C a 8 minut mícháme zpětným chodem na stupeň 1.
Poté 2 minuty mixujeme na stupeň č. 10, abychom dosáhli opravdu jemné konzistence.
Otevřeme víko, ze kterého stěrkou sundáme bylinky a celý obsah přecedíme skrze jemné sítko. Pomůžeme si pasírováním lžící. Pak scezený olej pomalu necháme protéct skrze jemné plátno.
Tip: Bylinkovou pastu, která zbyde, uchováme v lednici a použijeme na těstoviny jako pesto.
Scezený olej nalijeme do cukrářského sáčku, uzavřeme, zavěsíme a necháme odstát špičkou dolů. Ve špičce se vyseparuje voda a šťávy z bylin. Ty podvážeme, abychom získali pouze čistý bylinkový olej.
Tip: Pokud bychom vynechali poslední krok, olej by se mohl brzy zkazit.
Hotový olej přelijeme do čistých lahví a skladujeme v lednici až několik týdnů. Používáme jej k dochucení grilovaného masa, polévek a salátů.
Postup bez Monsieur Cuisine:
Čerstvou omytou petržel a špenát dáme společně s rostlinným olejem do nádoby a rozmixujeme. Poté přelijeme do hrnce, zahřejeme na 120 °C a vaříme 8 minut. Průběžně mícháme. Následně olej znovu důkladně dohladka rozmixujeme.
Přelijeme přes sítko a pak ještě jednou přes jemné plátno. Tekutinu nalijeme do cukrářského sáčku, který uzavřeme a zavěsíme špičkou dolů. Ve špičce se vyseparuje voda a šťávy z bylin. Ty podvážeme, abychom získali pouze čistý bylinkový olej.
Hotový olej přelijeme do čistých lahví a skladujeme v lednici až několik týdnů. Používáme jej k dochucení grilovaného masa, polévek a salátů.