Do mixovací nádoby nasypeme zmražené ovoce, ochutíme javorovým sirupem a citronovou šťávou.
Tip: Sorbet připravíte i z jiného druhu zmrzlého ovoce. Sladkost a kyselost pak uzpůsobte ovoci. Sorbet by vždy měl být lehce kyselý a osvěžující.
Zavřeme víko a nastavíme mixovací program „smoothie“ na stupeň 10. Mixujeme 1 minutu. Následně zkontrolujeme, promícháme, snížíme na stupeň 8 a mixujeme ještě asi 2 × 30 vteřin, aby ovoce lehce povolilo. Během mixování mícháme přiloženou špachtlí, která nedosáhne na nože.
Tip: Pokud je ovoce příliš zmrzlé, práci na minutu či dvě přerušte a nechte ovoce v mixovací nádobě lehce povolit. Sorbet se pak lépe spojí.
Ovocný pohár pro děti
Dětem nandáme do misky porci ovocného sorbetu, ozdobíme sezónním nebo lesním ovocem, lístkem máty a ihned podáváme.
Orientační nutriční hodnoty (1 porce s ovocem): 87 kcal, 1 g bílkovin, 15 g sacharidů, 0 g tuků.
Osvěžení s ovocem s alkoholem
Dospělým porci sorbetu nandáme ideálně do kupetkové skleničky (elegantní miska na vysoké nožičce), přidáme pár kousků sezónního nebo lesního ovoce a ozdobíme lístkem máty. Nakonec sorbet zalijeme oblíbeným alkoholem. Skvěle se hodí zejména šumivé víno, avšak pro silnější variantu lze zvolit i gin nebo vodku.
Orientační nutriční hodnoty (1 porce s proseccem): 137 kcal, 1 g bílkovin, 15 g sacharidů, 0 g tuků.