Rib eye steak s liškami v krémové omáčce

play Přehrát video recept
Rib eye steak s liškami v krémové omáčce
hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná
počet porcí

Počet porcí

4 porce

doba přípravy

Doba přípravy

45 min.

obtížnost

Obtížnost

Pokročilý

Šťavnatý steak nepatří jen na letní grilovačku, ale poslouží jako luxusní oběd či večeře kdykoliv v průběhu roku! To platí i o rib eye steaku s liškovou omáčkou podle receptu šéfkuchaře Romana Pauluse! Připravit samotný rib eye steak (neboli steak z vysokého roštěnce) je hračka, a tak budete mít spoustu času na omáčku z krémových lišek. Do té přijde kromě samotných hub například i šalotka, smetana a brandy, takže v sobě snoubí jak pikantní, tak jemné chutě.

Tagy

Nedělní oběd

Roman Paulus

Roman Paulus

Další recepty šipka vpravo
Suroviny
Kuchyňské potřeby
Zvolte počet porcí:
- 4 +

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit.
Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

Steaky:

  • 4 × rib eye steaky Hatherwood
  • keramický mlýnek s mořskou solí Kania
  • keramický mlýnek s pepřem 4 druhů Kania
  • 1 × lžíce extra panenský olivový olej Primadonna
  • 4 × lžíce bylinkové máslo

Lišková omáčka a příloha:

  • 3 × lžíce máslo Pilos
  • 2 × šalotka
  • 400 g zmrazené lišky Deluxe
  • 1 × lžíce sušený tymián Kania
  • 100 ml brandy
  • 200 ml čerstvá smetana (40 % tuku) Pilos
  • 1 × snítka listová petržel
  • 400 g malé brambory

Orientační nutriční hodnoty

Energie

5 026 kJ / 1 201 kcal

Bílkoviny

54,70 g

Tuky

93,30 g

Vláknina

6,70 g

Sůl

2,03 g

Sacharidy

28,10 g

Nutriční hodnoty jsou vypočítány na jednu porci.

Postup přípravy

tiskárna Vytisknout recept

Steaky:

01.Steaky z obou stran osolíme, opepříme a opečeme v dobře rozpálené grilovací pánvi asi 3 minuty z každé strany, nejlépe chutnají jako medium rare. Hotové steaky vyndáme na talíř, na každý dáme lžíci bylinkového másla, přikryjeme alobalem a necháme 5–10 minut odpočinout.

Recept na bylinkové máslo najdete v naší Kulinářské akademii zde.

Lišková omáčka:

02.V rozehřáté pánvi necháme rozpustit 2 lžíce másla a orestujeme šalotku nakrájenou na nudličky, přidáme rozmražené lišky, osolíme, opepříme, přidáme tymián, podlijeme brandy a necháme provařit. Můžeme také oflambovat. Přilijeme smetanu, necháme zredukovat, přilijeme ještě šťávu z talíře, na kterém odpočívají steaky, a zredukujeme na potřebnou hustotu. Dokončíme nasekanou listovou petrželí.

Omáčku můžete připravit i z čerstvých hříbků, hlívy, žampionů či jiných lesních hub.

Brambory:

03.Malé brambory i se slupkou očistíme, přepůlíme a uvaříme v osolené vodě doměkka. Následně je opečeme v rozehřáté pánvi s 1 lžící másla dozlatova.

04.Steak před podáváním nakrájíme na plátky, osolíme, podáváme s liškovou omáčkou a opečenými bramborami ozdobené snítkou listové petržele.

Chutnalo? Dejte tomu hvězdičku!

Vaše hodnocení pomáhá ostatním vybrat ten správný recept.

Pro hodnocení se musíte

Bude se vám hodit

Zobrazit všechny recepty šipka vpravo