Počet porcí
4 porce
Doba přípravy
45 min.
Obtížnost
Pokročilý
Šťavnatý steak nepatří jen na letní grilovačku, ale poslouží jako luxusní oběd či večeře kdykoliv v průběhu roku! To platí i o rib eye steaku s liškovou omáčkou podle receptu šéfkuchaře Romana Pauluse! Připravit samotný rib eye steak (neboli steak z vysokého roštěnce) je hračka, a tak budete mít spoustu času na omáčku z krémových lišek. Do té přijde kromě samotných hub například i šalotka, smetana a brandy, takže v sobě snoubí jak pikantní, tak jemné chutě.
Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit.
Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.
Energie
5 026 kJ / 1 201 kcal
Bílkoviny
54,70 g
Tuky
93,30 g
Vláknina
6,70 g
Sůl
2,03 g
Sacharidy
28,10 g
Nutriční hodnoty jsou vypočítány na jednu porci.
01.Steaky z obou stran osolíme, opepříme a opečeme v dobře rozpálené grilovací pánvi asi 3 minuty z každé strany, nejlépe chutnají jako medium rare. Hotové steaky vyndáme na talíř, na každý dáme lžíci bylinkového másla, přikryjeme alobalem a necháme 5–10 minut odpočinout.
Recept na bylinkové máslo najdete v naší Kulinářské akademii zde.
02.V rozehřáté pánvi necháme rozpustit 2 lžíce másla a orestujeme šalotku nakrájenou na nudličky, přidáme rozmražené lišky, osolíme, opepříme, přidáme tymián, podlijeme brandy a necháme provařit. Můžeme také oflambovat. Přilijeme smetanu, necháme zredukovat, přilijeme ještě šťávu z talíře, na kterém odpočívají steaky, a zredukujeme na potřebnou hustotu. Dokončíme nasekanou listovou petrželí.
Omáčku můžete připravit i z čerstvých hříbků, hlívy, žampionů či jiných lesních hub.
03.Malé brambory i se slupkou očistíme, přepůlíme a uvaříme v osolené vodě doměkka. Následně je opečeme v rozehřáté pánvi s 1 lžící másla dozlatova.
04.Steak před podáváním nakrájíme na plátky, osolíme, podáváme s liškovou omáčkou a opečenými bramborami ozdobené snítkou listové petržele.
Vaše hodnocení pomáhá ostatním vybrat ten správný recept.
Pro hodnocení se musíte PŘIHLÁSIT