Roman Paulus
Doba přípravy45 min.

Rib eye steak s liškami v krémové omáčce

Šťavnatý steak nepatří jen na letní grilovačku, ale poslouží jako luxusní oběd či večeře kdykoliv v průběhu roku! To platí i o rib eye steaku s liškovou omáčkou podle receptu šéfkuchaře Romana Pauluse! Připravit samotný rib eye steak (neboli steak z vysokého roštěnce) je hračka, a tak budete mít spoustu času na omáčku z krémových lišek. Do té přijde kromě samotných hub například i šalotka, smetana a brandy, takže v sobě snoubí jak pikantní, tak jemné chutě.

SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI
RYCHLÁ NAVIGACE CO BUDETE POTŘEBOVAT POSTUP
Zvolte počet porcí:
4

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit. Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

Steaky:

  • 4 × rib eye steaky Hatherwood
  • keramický mlýnek s mořskou solí Kania
  • keramický mlýnek s pepřem 4 druhů Kania
  • 1 × lžíce extra panenský olivový olej Primadonna
  • 4 × lžíce bylinkové máslo

Lišková omáčka a příloha:

  • 3 × lžíce máslo Pilos
  • 2 × šalotka
  • 400 g zmrazené lišky Deluxe
  • 1 × lžíce sušený tymián Kania
  • 100 ml brandy
  • 200 ml čerstvá smetana (40 % tuku) Pilos
  • 1 × snítka listová petržel
  • 400 g malé brambory

POSTUP

Steaky:

Steaky z obou stran osolíme, opepříme a opečeme v dobře rozpálené grilovací pánvi asi 3 minuty z každé strany, nejlépe chutnají jako medium rare. Hotové steaky vyndáme na talíř, na každý dáme lžíci bylinkového másla, přikryjeme alobalem a necháme 5–10 minut odpočinout.

Tip: Recept na bylinkové máslo najdete v naší Kulinářské akademii zde.

Lišková omáčka:

V rozehřáté pánvi necháme rozpustit 2 lžíce másla a orestujeme šalotku nakrájenou na nudličky, přidáme rozmražené lišky, osolíme, opepříme, přidáme tymián, podlijeme brandy a necháme provařit. Můžeme také oflambovat. Přilijeme smetanu, necháme zredukovat, přilijeme ještě šťávu z talíře, na kterém odpočívají steaky, a zredukujeme na potřebnou hustotu. Dokončíme nasekanou listovou petrželí.

Tip: Omáčku můžete připravit i z čerstvých hříbků, hlívy, žampionů či jiných lesních hub.

Brambory:

Malé brambory i se slupkou očistíme, přepůlíme a uvaříme v osolené vodě doměkka. Následně je opečeme v rozehřáté pánvi s 1 lžící másla dozlatova.

Steak před podáváním nakrájíme na plátky, osolíme, podáváme s liškovou omáčkou a opečenými bramborami ozdobené snítkou listové petržele.

Orientační nutriční hodnoty (1 porce): 1130 kcal, 69 g bílkovin, 30 g sacharidů, 75 g tuků.

Přehrát recept

OHODNOŤTE RECEPT

BUDE SE VÁM HODIT

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.