Steaky:
Steaky z obou stran osolíme, opepříme a opečeme v dobře rozpálené grilovací pánvi asi 3 minuty z každé strany, nejlépe chutnají jako medium rare. Hotové steaky vyndáme na talíř, na každý dáme lžíci bylinkového másla, přikryjeme alobalem a necháme 5–10 minut odpočinout.
Tip: Recept na bylinkové máslo najdete v naší Kulinářské akademii zde.
Lišková omáčka:
V rozehřáté pánvi necháme rozpustit 2 lžíce másla a orestujeme šalotku nakrájenou na nudličky, přidáme rozmražené lišky, osolíme, opepříme, přidáme tymián, podlijeme brandy a necháme provařit. Můžeme také oflambovat. Přilijeme smetanu, necháme zredukovat, přilijeme ještě šťávu z talíře, na kterém odpočívají steaky, a zredukujeme na potřebnou hustotu. Dokončíme nasekanou listovou petrželí.
Tip: Omáčku můžete připravit i z čerstvých hříbků, hlívy, žampionů či jiných lesních hub.
Brambory:
Malé brambory i se slupkou očistíme, přepůlíme a uvaříme v osolené vodě doměkka. Následně je opečeme v rozehřáté pánvi s 1 lžící másla dozlatova.
Steak před podáváním nakrájíme na plátky, osolíme, podáváme s liškovou omáčkou a opečenými bramborami ozdobené snítkou listové petržele.
Orientační nutriční hodnoty (1 porce): 1130 kcal, 69 g bílkovin, 30 g sacharidů, 75 g tuků.