Roman Paulus
Doba přípravy30 min.

Restované brambory po asijsku

Přílohy v asijské kuchyni zdaleka nejsou jenom o rýži. Hojně se využívají i brambory, což dokazuje i recept šéfkuchaře Romana Pauluse. Ten při svém cestování po Srí Lance objevil tamější přílohu, která se skládá z restovaných brambor a spousty typického cejlonského koření. Brambory se vaří ve vodě s kurkumou (proto mají krásně žlutou barvu) a pak se v pánvi orestují s chilli, zázvorem, kari listy, skořicí a několika dalšími asijskými kořeními a bylinami. Hotové pak poslouží jako skvělá příloha, ale samy o sobě i jako lehká večeře.

SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI
RYCHLÁ NAVIGACE CO BUDETE POTŘEBOVAT POSTUP
Zvolte počet porcí:
2

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit. Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

  • 1 × lžíce kokosový olej
  • 150 g šalotka
  • 1 × lžička strouhaný zázvor
  • 1 × lžička strouhaný česnek
  • 1 × svitek skořice
  • mletý pepř
  • sůl
  • 20 × kari listy
  • 1 × sušené chilli
  • 1 × mleté chilli
  • 2 lžičky mletá kurkuma
  • pandanové listy (lze vynechat)
  • 400 g brambory

POSTUP

Brambory oloupeme a nakrájíme na kostky velké asi 3 cm. Uvaříme v osolené vodě s lžičkou kurkumy doměkka.

V pánvi rozehřejeme kokosový olej na kterém orestujeme na proužky nakrájenou šalotku, nastrouhaný česnek, nalámanou skořici, černý pepř, sůl, kari lístky, chilli drcené i v prášku, zbylou kurkumu a pandanové listy. Zarestujeme lehce na barvu.

Tip: Kari lístky můžete nahradit jedním bobkovým listem. Na rozdíl od kari lístků ho však nejezte a nechte na straně talíře nebo vyndejte před podáváním.

Následně přidáme uvařené brambory a celé promícháme a znovu orestujeme.

Podáváme jako přílohu nebo jako lehký hlavní chod.

Co jsou to Pandanové listy?

Jedná se o travinu používanou v kuchyni jižní Asie. Do pokrmu se dávají natrhané na menší kusy a při konzumaci se z jídla vyndají. Listy zanechávají unikátní jemnou lehce nasládlou chuť a trávovité aroma. Prodávají se čerstvé, avšak v českých podmínkách narazíte spíš na mražené, a to v obchodech s asijskými specialitami. Používají se i k ochucení dezertů, drinků nebo výrobu džemů.

Díky jejich jemné a málo výrazné chuti je lze při vaření vynechat.

Orientační nutriční hodnoty (1 porce): 288 kcal, 6 g bílkovin, 50 g sacharidů, 6 g tuků.

Přehrát recept

OHODNOŤTE RECEPT

BUDE SE VÁM HODIT

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.

PŘIHLÁSIT SE K ODBĚRU