Pučálka
hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná
kuchyně

Kuchyně

Zdravá

počet porcí

Počet porcí

4 porce

doba přípravy

Doba přípravy

15 min.

obtížnost

Obtížnost

Začátečník

Objevte kouzlo tradiční velikonoční pučálky, staročeského pokrmu, který se připravoval už ve středověku. Pražený naklíčený hrách byl symbolem jara, nového života a hojnosti na velikonočním stole. Jednoduchá, ale výživný recept, který si můžete připravit naslano i nasladko. Vyzkoušejte tuto zapomenutou velikonoční specialitu a vraťte se ke kořenům české kuchyně.

Tagy

Velikonoce

Roman Paulus

Roman Paulus

Další recepty šipka vpravo
Suroviny
Kuchyňské potřeby
Zvolte počet porcí:
- 4 +

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit.
Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

  • 200 g celý neloupaný suchý hrách
  • 4 × lžíce máslo
  • 3 × stroužek česnek
  • pepř
  • sůl
  • sušená majoránka
  • sušený tymián
  • listová petržel
  • čerstvá pažitka

Orientační nutriční hodnoty

Energie

1 194 kJ / 285 kcal

Bílkoviny

12,30 g

Tuky

12,80 g

Vláknina

12,60 g

Sůl

2,40 g

Sacharidy

31,00 g

Nutriční hodnoty jsou vypočítány na jednu porci.

Postup přípravy

tiskárna Vytisknout recept

Naklíčení hrachu:

01.Použijeme celý hrách, nesmí být půlený! Hrách nejprve přebereme a namočíme na 24 hodin do vody. Po 24 hodinách vodu slijeme a necháme 3 dny klíčit ve sklenici přikryté např. plátýnkem. Ráno a večer vždy krátce propláchneme, slijeme a necháme zase klíčit. Hrachy budou mít 0,5–1 cm dlouhé klíčky.

Nevíte si rady s klíčením? Podívejte se na video Kulinářské akademie Lidlu.

Opékání:

02.V rozehřáté pánvi necháme rozpustit máslo. 

Máslo můžete nahradit sádlem.

03.Přidáme naklíčený hrách, opepříme, osolíme, přidáme sušené bylinky – tymián a majoránku a restujeme asi 5 minut dokřupava. Hrách nemícháme, aby se nerozbil a neuvolnila se slupka z hrachu, spíše jen prohazujeme pánvičkou. Přidáme čerstvé bylinky – listovou petržel a pažitku.

V některých regionech Čech se kdysi podávala pučálka nasladko s cukrem. Přidávaly se i sušené rozinky.

04.Pučálku servírujeme na hluboký talíř a dáme doprostřed stolu, aby mohla celá rodina „zobat“. Skvělá alternativa k nezdravým chipsům nebo slaným oříškům.

Chutnalo? Dejte tomu hvězdičku!

Vaše hodnocení pomáhá ostatním vybrat ten správný recept.

Pro hodnocení se musíte

Bude se vám hodit

Zobrazit všechny recepty šipka vpravo