Naklíčení hrachu:
Použijeme celý hrách, nesmí být půlený! Hrách nejprve přebereme a namočíme na 24 hodin do vody. Po 24 hodinách vodu slijeme a necháme 3 dny klíčit ve sklenici přikryté např. plátýnkem. Ráno a večer vždy krátce propláchneme, slijeme a necháme zase klíčit. Hrachy budou mít 0,5–1 cm dlouhé klíčky.
Tip: Nevíte si rady s klíčením? Podívejte se na video Kulinářské akademie Lidlu.
Opékání:
V rozehřáté pánvi necháme rozpustit máslo.
Tip: Máslo můžete nahradit sádlem.
Přidáme naklíčený hrách, opepříme, osolíme, přidáme sušené bylinky – tymián a majoránku a restujeme asi 5 minut dokřupava. Hrách nemícháme, aby se nerozbil a neuvolnila se slupka z hrachu, spíše jen prohazujeme pánvičkou. Přidáme čerstvé bylinky – listovou petržel a pažitku.
Tip: V některých regionech Čech se kdysi podávala pučálka nasladko s cukrem. Přidávaly se i sušené rozinky.
Pučálku servírujeme na hluboký talíř a dáme doprostřed stolu, aby mohla celá rodina „zobat“. Skvělá alternativa k nezdravým chipsům nebo slaným oříškům.
Orientační nutriční hodnoty (1 porce): 253 kcal, 11 g bílkovin, 17 g sacharidů, 13 g tuků, 15 g vlákniny.