Roman Paulus
Doba přípravy15 min.

Pučálka

Objevte kouzlo tradiční velikonoční pučálky, staročeského pokrmu, který se připravoval už ve středověku. Pražený naklíčený hrách byl symbolem jara, nového života a hojnosti na velikonočním stole. Jednoduchá, ale výživný recept, který si můžete připravit naslano i nasladko. Vyzkoušejte tuto zapomenutou velikonoční specialitu a vraťte se ke kořenům české kuchyně.

SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI
RYCHLÁ NAVIGACE CO BUDETE POTŘEBOVAT POSTUP
Zvolte počet porcí:
4

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit. Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

  • 200 g celý neloupaný suchý hrách
  • 4 × lžíce máslo
  • 3 × stroužek česnek
  • pepř
  • sůl
  • sušená majoránka
  • sušený tymián
  • listová petržel
  • čerstvá pažitka
  • sklenice na klíčení
  • pánev
  • větší hlubší talíř na servírování

POSTUP

Naklíčení hrachu:

Použijeme celý hrách, nesmí být půlený! Hrách nejprve přebereme a namočíme na 24 hodin do vody. Po 24 hodinách vodu slijeme a necháme 3 dny klíčit ve sklenici přikryté např. plátýnkem. Ráno a večer vždy krátce propláchneme, slijeme a necháme zase klíčit. Hrachy budou mít 0,5–1 cm dlouhé klíčky.

Tip: Nevíte si rady s klíčením? Podívejte se na video Kulinářské akademie Lidlu.

Opékání:

V rozehřáté pánvi necháme rozpustit máslo. 

Tip: Máslo můžete nahradit sádlem.

Přidáme naklíčený hrách, opepříme, osolíme, přidáme sušené bylinky – tymián a majoránku a restujeme asi 5 minut dokřupava. Hrách nemícháme, aby se nerozbil a neuvolnila se slupka z hrachu, spíše jen prohazujeme pánvičkou. Přidáme čerstvé bylinky – listovou petržel a pažitku.

Tip: V některých regionech Čech se kdysi podávala pučálka nasladko s cukrem. Přidávaly se i sušené rozinky.

Pučálku servírujeme na hluboký talíř a dáme doprostřed stolu, aby mohla celá rodina „zobat“. Skvělá alternativa k nezdravým chipsům nebo slaným oříškům.

Orientační nutriční hodnoty (1 porce): 253 kcal, 11 g bílkovin, 17 g sacharidů, 13 g tuků, 15 g vlákniny.

Přehrát recept

OHODNOŤTE RECEPT

BUDE SE VÁM HODIT

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.