Kuchyně
Zdravá
Počet porcí
4 porce
Doba přípravy
15 min.
Obtížnost
Začátečník
Objevte kouzlo tradiční velikonoční pučálky, staročeského pokrmu, který se připravoval už ve středověku. Pražený naklíčený hrách byl symbolem jara, nového života a hojnosti na velikonočním stole. Jednoduchá, ale výživný recept, který si můžete připravit naslano i nasladko. Vyzkoušejte tuto zapomenutou velikonoční specialitu a vraťte se ke kořenům české kuchyně.
Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit.
Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.
Energie
1 194 kJ / 285 kcal
Bílkoviny
12,30 g
Tuky
12,80 g
Vláknina
12,60 g
Sůl
2,40 g
Sacharidy
31,00 g
Nutriční hodnoty jsou vypočítány na jednu porci.
01.Použijeme celý hrách, nesmí být půlený! Hrách nejprve přebereme a namočíme na 24 hodin do vody. Po 24 hodinách vodu slijeme a necháme 3 dny klíčit ve sklenici přikryté např. plátýnkem. Ráno a večer vždy krátce propláchneme, slijeme a necháme zase klíčit. Hrachy budou mít 0,5–1 cm dlouhé klíčky.
Nevíte si rady s klíčením? Podívejte se na video Kulinářské akademie Lidlu.
02.V rozehřáté pánvi necháme rozpustit máslo.
Máslo můžete nahradit sádlem.
03.Přidáme naklíčený hrách, opepříme, osolíme, přidáme sušené bylinky – tymián a majoránku a restujeme asi 5 minut dokřupava. Hrách nemícháme, aby se nerozbil a neuvolnila se slupka z hrachu, spíše jen prohazujeme pánvičkou. Přidáme čerstvé bylinky – listovou petržel a pažitku.
V některých regionech Čech se kdysi podávala pučálka nasladko s cukrem. Přidávaly se i sušené rozinky.
04.Pučálku servírujeme na hluboký talíř a dáme doprostřed stolu, aby mohla celá rodina „zobat“. Skvělá alternativa k nezdravým chipsům nebo slaným oříškům.
Vaše hodnocení pomáhá ostatním vybrat ten správný recept.
Pro hodnocení se musíte PŘIHLÁSIT