Roman Paulus

Jak na domácí klíčení

Klíčky jsou skvělým doplňkem každého jídla – kromě toho, že krásně vypadají a výborně chutnají, jsou také plné vitaminů, minerálů a aminokyselin, takže prospívají i vašemu zdraví. Šéfkuchař Roman Paulus natočil video návod na to, jak s klíčením začít doma. Je to jednoduché a na základní klíčení (například mungo fazolí) vám bude stačit jen obyčejná zavařovací sklenice. Pokud byste si ale chtěli vypěstovat větší klíčky s lístky (třeba řeřichu nebo ředkvičku), stačí použít misku s hlínou nebo rozprostřenou vatou.

SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI
RYCHLÁ NAVIGACE CO BUDETE POTŘEBOVAT POSTUP
Zvolte počet porcí:
1

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit. Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

  • klíčící misky

POSTUP

Postup:

Klíčení semínek je skvělý způsob, jak si nejen v zimě dopřát čerstvé vitamíny a minerály. Mladé klíčky jsou nabité živinami, které posilují imunitu, podporují trávení a dodávají energii.

Proč klíčit?

Klíčky jsou bohaté na vitamíny A, B, C, E, K, kyselinu listovou, železo, hořčík a antioxidanty. Jsou také zdrojem rostlinných bílkovin a vlákniny. Navíc jsou lépe stravitelné než suchá semena.

Co budete potřebovat?

  • Semínka – Vybírejte semínka určená přímo ke klíčení, např. mungo fazole, čočka, řeřicha, ředkvička, hořčice nebo rukola. 
  • Klíčící misky nebo sklenice – Existuje několik možností, jak klíčit. Nejběžnější a nejjednodušší je klíčící miska nebo speciální klíčící sklenice, která umožňuje snadné oplachování semínek a zajišťuje dobrou cirkulaci vzduchu. Postačí vám i běžné sklenice.
  • Voda – Klíčení vyžaduje pravidelnou hydrataci. Semínka je třeba několikrát denně proplachovat, aby nevyschla a nehrozilo množení bakterií.

Jak na to:

  1. Semínka nasypte do sklenice (asi do ¼), zalijte vodou a nechte 12 hodin nebo přes noc namočená. 
  2. Ráno vodu slijte a semínka propláchněte.
  3. Semínka proplachujte 2-3krát denně studenou vodou.
  4. Nechte klíčit při pokojové teplotě a na nepřímém světle.
  5. Po 3-5 dnech můžete klíčky sklízet.

Tip: Na klíčení můžete použít i PET lahev s širším otvorem.

Klíčení pomocí vaty:

  1. Do vaničky dejte nižší vrstvu vaty a navlhčete ji.
  2. Na vatu nasypejte semínka (např. řeřichu) a pomocí rozprašovače oroste.
  3. Vaničku umístěte na světlo, ne však na přímé slunce a nechte klíčit při pokojové teplotě.
  4. Semínka roste 2x – 3x denně.
  5. Klíčky narostou asi do týdne.

Využití klíčků:

  • Klíčky můžete přidat do salátů, sendvičů, pomazánek nebo jíst samotné.
  • Skvěle se hodí také na zdobení.
  • Klíčky skladujte v lednici v uzavřené nádobě.
  • Před konzumací je vždy propláchněte.

Klíčení semínek je jednoduchý a zdravý způsob, jak si v zimě dopřát čerstvé a výživné jídlo. Nebojte se experimentovat!

Přehrát recept

OHODNOŤTE RECEPT

BUDE SE VÁM HODIT

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.