Roman Paulus
Doba přípravy1 hod. 30 min.

Plněné ořechy

Plněné (neboli slepované) ořechy patří k tradičnímu cukroví českých Vánoc. Pokud nevíte, jak přesně na ně, pomůže vám jednoduchý video recept šéfkuchaře Romana Pauluse. Naučíte se připravit těsto z hladké i hrubé mouky a mletých ořechů (ačkoliv cukroví má tvar vlašáků, můžete použít i lískové oříšky). Zjistíte, jestli je třeba vymazávat formičky máslem, a nakonec zvládnete připravit i výborný máslový krém s další várkou mletých ořechů. A kdyby vám to bylo málo, namíchejte si ještě trochu čokoládové polevy a ořechy v ní z poloviny namočte.

SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI
RYCHLÁ NAVIGACE CO BUDETE POTŘEBOVAT POSTUP
Zvolte počet porcí:
1

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit. Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

Těsto

  • 150 g hrubé mouky
  • 150 g hladké mouky
  • 130 g ořechů (vlašské/lískové)
  • 100 g cukru
  • 150 g másla
  • 1 × vejce „S“

Krém

  • 100 g másla
  • 100 g moučkového cukru
  • 100 g ořechů (vlašské/lískové)
  • 16 g tuzemáku
  • ochucovací pasta s tonkovými boby Belbake

Zdobení

POSTUP

Obě mouky, cukr, mleté ořechy, změklé máslo a vejce zpracujeme v robotu v kompaktní těsto. Z toho následně vypracujeme váleček, zabalíme do potravinové fólie a necháme v lednici minimálně 3 hodiny (ideálně do druhého dne) odpočinout.

Z odleželého těsta ukrajujeme kousky, které vtlačujeme do formiček, které jsme předem vymazali máslem.

Tip: První várku vkládejte do lehce vymazaných kovových formiček, další dávky už však znovu vymazávat nemusíte. 

Pečeme v troubě rozehřáté na 170 °C s programem horkovzduch 10–15 minut do růžova. Ještě vlažné z formiček vyklopíme a necháme zcela vychladnout.

Máslo, cukr a mleté ořechy vyšleháme do krému a ke konci přidáme i tuzemák a trochu ochucovací pasty z fazolí tonka (množství přibližně o velikosti 1–2 lískových ořechů). Hotový přendáme do cukrářského sáčku. 

Krémem naplníme a spojíme dvě pečené skořápky a ořech z poloviny namočíme do čokoládové polevy. Skladujeme v lednici, kde vydrží až několik týdnů.

Tip: Jak připravit čokoládovou polevu se dozvíte v triku Kulinářské akademie Lidlu zde.

Přehrát recept

OHODNOŤTE RECEPT

BUDE SE VÁM HODIT

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.

PŘIHLÁSIT SE K ODBĚRU