Sekaná roláda:
Kmín nadrtíme v hmoždíři. Nakrájíme starší housky na kostky a namočíme je do mléka. Vejce uvaříme natvrdo.
Tip: Jak uvařit vejce natvrdo se dozvíte v triku Kulinářské akademie Lidlu zde.
Do velké mísy dáme mleté maso, vejce, pepř, kmín, papriku, česnek, sůl, hořčici, strouhanku, majoránku a vyždímanou housku. Směs pořádně propracujeme.
Pečicí papír zastříkneme olejem ve spreji, aby se na něj suroviny nelepily.
Masovou směs přendáme na papír a rukama vytvoříme pravidelný obdélník vysoký asi jeden centimetr. Maso pořádně upěchujeme. Takto připravenou masovou hmotu pokryjeme nakrájenou šunkou a nastrouhaným sýrem a doprostřed umístíme natvrdo vařená oloupaná vejce.
Tip: Pokud nemáte olej ve spreji, použijte klasický a papír s ním potřete.
Pomocí pečícího papíru roládu zamotáme. Pořádně utahujeme a překulíme ji na okraj papíru. Na zbylou část ozdobně naskládáme plátky slaniny a roládu na ně překulíme zpět.
Roládu následně přemístíme na pekáč s trochou vody spojem dolů, aby na hřbetu vznikla pěkná slaninová mozaika.
Zakryté poklicí pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C asi 30 minut. Poté odkryjeme, sekanou přelijeme výpekem a dopečeme přibližně 15 minut dokřupava.
Tip: Pokud si budeme přát slaninu hezky červenou a křupavou, můžeme na posledních pět minut dát pod gril.
Bramborová lepenice:
Brambory oloupeme, nakrájíme a uvaříme v osolené vodě do měkka. Uvařené slijeme a rozšťoucháme.
V hrnci s rozehřátým sádlem osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli. Přidáme zelí, podlijeme trochou vody a krátce asi 10 minut povaříme. Promícháme se šťouchanými brambory.
Servírování:
Podáváme porci bramborové lepenice spolu s několika plátky čerstvě nakrájené sekané rolády. Přelijeme výpekem z masa a ozdobíme nasekanou lahůdkovou cibulkou.
Orientační nutriční hodnoty (1 porce): 868 kcal, 52 g bílkovin, 36 g sacharidů, 55 g tuků.