Roman Paulus
Doba přípravy1 hod.

Plněná sekaná roláda s bramborovou lepenicí

Víte, co je to lepenice? Pod tímto ne všem známým názvem se skrývají šťouchané brambory s kysaným zelím, které jako přílohu připravil šéfkuchař Roman Paulus. Kromě toho se ale naučíte i výborný hlavní chod v podobě sekané rolády plněné vejci, šunkou a sýrem, kterou navíc ještě obalíte do šťavnaté slaniny. Ta vytvoří na sekané krásně křupavou kůrčičku. Aby se vám roláda dobře balila, ukáže vám Roman Paulus i svůj oblíbený trik s pečicím papírem.

SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI
RYCHLÁ NAVIGACE CO BUDETE POTŘEBOVAT POSTUP
Zvolte počet porcí:
6

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit. Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

Sekaná roláda:

  • 2 × houska
  • 150 ml plnotučné mléko Pilos
  • 800 g mleté vepřové maso Řezníkova čerstvá porce
  • 2 × vejce „M“
  • 2 × špetka keramický mlýnek s pepřem 4 druhů Kania
  • 1 × lžička kmín Kania
  • 1 × lžička sladká mletá paprika Kania
  • 2 × stroužek česnek
  • 2 × lžička sůl Kania
  • 1 × lžíce dijonská hořčice Kania
  • 30 g strouhanka Belbake
  • 1 × lžíce sekaná čerstvá majoránka

Plnění a dokončení:

  • rostlinný olej ve spreji Belbake
  • 100 g sýr Eidam Pilos
  • 100 g vepřová šunka Pikok
  • 4 × vejce „M“
  • 300 g krájená anglická slanina Pikok
  • 200 ml voda
  • 1 × lahůdková cibulka

Bramborová lepenice:

  • 20 g vepřové sádlo Pikok
  • 1 × cibule
  • 400 g kysané zelí Freshona
  • 400 g brambory

POSTUP

Sekaná roláda:

Kmín nadrtíme v hmoždíři. Nakrájíme starší housky na kostky a namočíme je do mléka. Vejce uvaříme natvrdo.

Tip: Jak uvařit vejce natvrdo se dozvíte v triku Kulinářské akademie Lidlu zde.

Do velké mísy dáme mleté maso, vejce, pepř, kmín, papriku, česnek, sůl, hořčici, strouhanku, majoránku a vyždímanou housku. Směs pořádně propracujeme.

Pečicí papír zastříkneme olejem ve spreji, aby se na něj suroviny nelepily. 

Masovou směs přendáme na papír a rukama vytvoříme pravidelný obdélník vysoký asi jeden centimetr. Maso pořádně upěchujeme. Takto připravenou masovou hmotu pokryjeme nakrájenou šunkou a nastrouhaným sýrem a doprostřed umístíme natvrdo vařená oloupaná vejce.

Tip: Pokud nemáte olej ve spreji, použijte klasický a papír s ním potřete.

Pomocí pečícího papíru roládu zamotáme. Pořádně utahujeme a překulíme ji na okraj papíru. Na zbylou část ozdobně naskládáme plátky slaniny a roládu na ně překulíme zpět. 

Roládu následně přemístíme na pekáč s trochou vody spojem dolů, aby na hřbetu vznikla pěkná slaninová mozaika.

Zakryté poklicí pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C asi 30 minut. Poté odkryjeme, sekanou přelijeme výpekem a dopečeme přibližně 15 minut dokřupava. 

Tip: Pokud si budeme přát slaninu hezky červenou a křupavou, můžeme na posledních pět minut dát pod gril.

Bramborová lepenice:

Brambory oloupeme, nakrájíme a uvaříme v osolené vodě do měkka. Uvařené slijeme a rozšťoucháme.

V hrnci s rozehřátým sádlem osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli. Přidáme zelí, podlijeme trochou vody a krátce asi 10 minut povaříme. Promícháme se šťouchanými brambory. 

Servírování:

Podáváme porci bramborové lepenice spolu s několika plátky čerstvě nakrájené sekané rolády. Přelijeme výpekem z masa a ozdobíme nasekanou lahůdkovou cibulkou.

Orientační nutriční hodnoty (1 porce): 868 kcal, 52 g bílkovin, 36 g sacharidů, 55 g tuků.

Přehrát recept

OHODNOŤTE RECEPT

BUDE SE VÁM HODIT

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.