Roman Paulus
Doba přípravy30 min.

Jak uvařit vejce

Naměkko, natvrdo, nebo nahniličko? Jak máte nejraději vajíčka vy? Šéfkuchař Roman Paulus tentokrát připravil video, ve kterém prozradí, jak správně vařit vajíčka tak, aby měla vždy takovou konzistenci, jakou si budete přát. Kromě toho i zjistíte, jak poznat, jestli je vejce ještě čerstvé, nebo jak jednoduše rozlišit vařené vajíčko od syrového, aniž byste ho museli rozklepávat. Nakonec se naučíte i recept na klasická vejce do skla, kterými zazáříte na každé snídani.
SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI
RYCHLÁ NAVIGACE CO BUDETE POTŘEBOVAT POSTUP
Zvolte počet porcí:
1

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit. Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

POSTUP

Jak dlouho vařit vejce?

Vložte z lednice studená vejce do vroucí vody a odpočítejte:

  • 3 minuty pro pošírované vajíčko
  • 5 minut pro vejce naměkko s velmi tekutým středem
  • 7 minut pro vejce naměkko s méně tekutým středem
  • 10 minut pro vejce nahniličko se spíše tekutým středem
  • 12 minut pro vejce mezi nahniličko a natvrdo
  • 16 minut pro vejce natvrdo

Pozor: důležité je použít studená vejce z lednice a vložit je do vroucí vody. V jiných případech se bude doba vaření lišit.

Tip: Zdá se vám 16 minut dlouho? Vejce natvrdo můžete vložit už do studené vody a odpočítat asi 10 minut od bodu varu. Vejce je ve vroucí vodě uvařené rychleji, protože se ohřívá už předem společně s vodou. Avšak tuto metodu nezkoušejte s vejcem nahniličko nebo naměkko! Zde hraje roli každá vteřina a je třeba přesně hlídat čas.

Jak poznáme čerstvé vejce?

Když upustíte vejce do vody, čerstvé klesne ke dnu, zatímco staré vejce plave na hladině. To je způsobené přirozeným vysycháním, kdy se skrze skořápku odpařuje vlhkost a ve vajíčku se zvětšuje vzduchová bublina.

Jak poznáme uvařené vejce od syrového?

Roztočte ho! Vařené vajíčko má pevnou konzistenci a bude se točit rychle a pravidelně. Zatímco syrové vejce se bude točit pomaleji a tak nějak „našišato“. Za to může tekutý střed, který se ve vejci přelévá z jedné strany na druhou.

A jak si připravit vejce do skla?

Nakonec prozradíme, jak připravit oblíbenou pochoutku v podobě vejce do skla. Vejce vařená naměkko hned zchladíme ve studené vodě. Z půlky je oloupeme a z druhé půlky vyloupneme ze skořápky lžičkou rovnou do skleničky. Servírujeme posypané nasekanou čerstvou pažitkou, osolené, opepřené a s teplým opečeným toustovým chlebem namazaným máslem.

Přehrát recept

OHODNOŤTE RECEPT

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.