Pečené vepřové koleno
hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná
kuchyně

Kuchyně

Česká

počet porcí

Počet porcí

4 porce

doba přípravy

Doba přípravy

6 hod.

obtížnost

Obtížnost

Začátečník

Máte rádi tradiční hospodské pochoutky? Tak právě teď si díky video receptu šéfkuchaře Romana Pauluse můžete připravit jednu takovou doma. Pomalu pečené vepřové koleno začíná už tři dny před pečením správným nařezáním kůže a marinováním v solném roztoku s kořením a česnekem. Pak už stačí jen několik hodin v troubě a můžete si dopřát skvělou hostinu. Jediné, co budete navíc potřebovat, jsou už jen kyselé okurky, hořčice a samozřejmě pořádně silný křen. A v neposlední řadě půllitr piva!

Tagy

Skromně a skvěle

Roman Paulus

Roman Paulus

Další recepty šipka vpravo
Suroviny
Kuchyňské potřeby
Zvolte počet porcí:
- 4 +

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit.
Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

  • 5 l vody
  • 200 g jedlé kamenné soli Kania
  • 40 g krupicového cukru Belbake
  • 4 ks zadní vepřová kolena Řezníkova čerstvá porce
  • 10 ks kuliček nového koření Kania
  • 25 ks kuliček černého pepře Kania
  • 5 ks bobkových listů Kania
  • 8 ks stroužků česneku
  • strouhaný křen Kania
  • plnotučná hořčice Náš kraj
  • kořeněné okurčičky Cornichons Freshona
  • řemeslný pecen

Orientační nutriční hodnoty

Energie

10 696 kJ / 2 556 kcal

Bílkoviny

140,10 g

Tuky

203,80 g

Vláknina

0,00 g

Sůl

14,30 g

Sacharidy

2,00 g

Nutriční hodnoty jsou vypočítány na jednu porci.

Postup přípravy

tiskárna Vytisknout recept

01.V 5 litrech vody rozmícháme 200 g soli a 40 g cukru a připravíme tak solný roztok (dle množství kolen můžeme připravit jiné množství roztoku, ale vždy zachováme poměr vody, soli a cukru). Na kolenou nařízneme dokola kůži, aby se lépe vypekla.

Maso dejte na 30 minut do mrazáku, aby se kůže lépe krájela.

02.Maso přendáme do solného roztoku a přidáme pepř, nové koření, bobkový list a prolisovaný česnek. Necháme alespoň 3 dny v lednici marinovat. Pokud nejsou kolena plně potopená, tak je pravidelně otáčíme.

03.Marinovaná kolena vyndáme z roztoku na plech a podlité vodou pečeme v troubě vyhřáté na 120 °C asi 5,5 hodiny. Následně troubu nastavíme na 230 °C na horkovzduch nebo gril a dopečeme do křupava.

04.Z měkkého masa před servírováním vytáhneme menší kost a podáváme ideálně na prkýnku s křenem, hořčicí, čerstvým chlebem a kyselými okurkami.

Chutnalo? Dejte tomu hvězdičku!

Vaše hodnocení pomáhá ostatním vybrat ten správný recept.

Pro hodnocení se musíte

Bude se vám hodit

Zobrazit všechny recepty šipka vpravo