Kachna:
Kachnu den předem osolíme a necháme ji odpočinout v lednici.
Druhý den ji přendáme na plech, opepříme, podlijeme vínem, přidáme bobkové listy a pečeme v troubě rozehřáté na 180 °C asi 2 hodiny. Během pečení poléváme výpekem.
Tip: V případě potřeby můžeme přidat i vodu.
Hotovou kachnu přendáme na talíř.
Bramborová kaše:
Oloupané brambory nakrájíme na menší kousky a uvaříme ve vroucí osolené vodě.
Na pánvi rozpustíme 55 g másla s olejem.
Brambory scedíme a vodu dáme stranou (nevyléváme). Přidáme k nim rozpuštěné máslo s olejem a rozmixujeme na kaši. Během mixování přiléváme i vodu z brambor, abychom docílili požadované konzistence. Kaši promícháme, ochutnáme a případně osolíme.
Omáčka:
Na pánvi s olejem rozpustíme 55 g másla, přidáme mouku a smažíme, dokud jíška nezíská zlatavou barvu.
Kachní výpek (vše, co zbylo v pekáči po pečení kachny) přecedíme a přivedeme do varu. Pomocí lžíce sbíráme tuk, aby nebyla příliš mastná. Přidáme džem, metličkou promícháme a zahustíme jíškou. Dochutíme solí, pepřem a citronovou šťávou. Vaříme na mírném ohni asi 5 minut.
Mandle opražíme v suché pánvi, následně nasekáme a přendáme do mísy. Do pánve dáme olej, lžíci másla a zprudka osmahneme podélně přepůlené bílé části lahůdkové cibulky. Osolíme a opepříme.
Podávání:
Kaši s kachnou podáváme na talíři. Přidáme osmaženou cibuli, zalijeme omáčkou a ozdobíme nakrájenou zelenou částí lahůdkové cibulky a mandlemi.