Pavlišovský řízek s knedlíky a zelím

play Přehrát video recept
Pavlišovský řízek s knedlíky a zelím
hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná
kuchyně

Kuchyně

Česká

počet porcí

Počet porcí

4 porce

doba přípravy

Doba přípravy

1 hod. 30 min.

obtížnost

Obtížnost

Pokročilý

Váháte, jestli k nedělnímu obědu připravit řízky, nebo vepřo knedlo zelo? Proč ne obojí? Šéfkuchař Roman Paulus natočil video, ve kterém připravuje náchodskou specialitu – pavlišovský řízek. Jedná se o zajímavou variaci na klasické vepřo knedlo zelo, akorát se vepřové podává ve formě klasického řízku v trojobalu. Mimo jiné se naučíte připravit zelí s vyškvařenou slaninou, cibulí a trochou prosecca pro ještě lepší chuť. Pak už stačí jen osmažit řízek z vepřové kýty (nebo jiné vaší oblíbené části vepřového) a doplnit celé jídlo ideálně domácím houskovým knedlíkem.

Tagy

Česká klasika

Roman Paulus

Roman Paulus

Další recepty šipka vpravo
Suroviny
Kuchyňské potřeby
Zvolte počet porcí:
- 4 +

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit.
Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

Zelí

  • 1 × lžíce vepřové sádlo Pikok
  • 50 g delikatesní slanina Dulano
  • 1 × cibule
  • 400 g kysané zelí Chef Select
  • 100 ml Prosecco Treviso Frizzante Allini
  • 100 g brambory
  • 2 × bobkový list Kania
  • 8 × kulička černý pepř Kania
  • 5 × kulička nové koření Kania

Řízek

  • 600 g vepřová kýta bez kosti v celku Řezníkova čerstvá porce
  • keramický mlýnek s mořskou solí Kania
  • keramický mlýnek s pepřem Kania
  • na obalování hladká mouka Belbake
  • 2 × vejce „M“
  • na obalování strouhanka Belbake
  • na smažení vepřové sádlo Pikok
  • na ozdobu vyškvařený uzený špek
  • na ozdobu listová petržel

Knedlíky

  • 300 ml čerstvé mléko Pilos (3,5 % tuku)
  • 10 g čerstvé droždí
  • 1 × špetka krupicový cukr Belbake
  • 200 g bílé pečivo (nejlépe z předchozího dne)
  • 1 × vejce „M“
  • 500 g hrubá mouka Belbake

Orientační nutriční hodnoty

Energie

5 266 kJ / 1 259 kcal

Bílkoviny

66,40 g

Tuky

34,40 g

Vláknina

10,90 g

Sůl

5,60 g

Sacharidy

163,30 g

Nutriční hodnoty jsou vypočítány na jednu porci.

Postup přípravy

tiskárna Vytisknout recept

Zelí:

01.V pánvi rozehřejeme lžíci sádla, orestujeme slaninu nakrájenou na nudličky spolu s cibulí najemno. Po chvíli přidáme zelí, podlijeme Proseccem, zahustíme najemno nastrouhanými syrovými brambory a ochutíme v plátýnku zabaleným kořením (bobkové listy, nové koření a černý pepř). Pomalu dusíme do měkka a do zahuštění bramborou.

Prosecco můžete nahradit oblíbeným bílým vínem.

Řízek:

02.Maso nakrájíme na 4 řízky, které naklepeme, osolíme, opepříme a obalíme v mouce, posléze v rozšlehaných vejcích a nakonec ve strouhance. Osmažíme dozlatova v pánvi s rozehřátým sádlem a hotové necháme okapat na papírové utěrce. 

Knedlíky:

03.Mléko lehce zahřejeme, rozpustíme v něm droždí a přidáme cukr. Pečivo, nakrájené na menší kostky, dáme do mísy, osolíme, přilijeme mléko s droždím a zamícháme. Přidáme vejce a mouku, vypracujeme těsto, které přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě vykynout.

Recept vychází na 3 šišky, tedy 6 porcí knedlíků.

04.Z vykynutého těsta vyválíme šišky, které necháme ještě chvíli vykynout. Poté zaváříme do vroucí osolené vody. Vaříme podle velikosti knedlíků 15 – 20 minut, v průběhu vaření jednou otočíme. Po vyndání z vody propícháme vidličkou a nakrájíme na plátky.

Podrobné video, jak připravit houskové knedlíky, najdete v Kulinářské akademii Lidlu zde.

Servírování:

05.Na talíř nandáme knedlíky, přidáme bohatou porci zelí a čerstvě usmažený řízek. Jídlo dozdobíme vyškvařeným uzeným špekem a lístky čerstvé listové petržele.

Podrobné video, jak připravit vídeňskou cibulku, najdete v Kulinářské akademii Lidlu zde.

Chutnalo? Dejte tomu hvězdičku!

Vaše hodnocení pomáhá ostatním vybrat ten správný recept.

Pro hodnocení se musíte

Bude se vám hodit

Zobrazit všechny recepty šipka vpravo