Roman Paulus
Doba přípravy1 hod.

Nakládané kumquaty

Kumquaty jsou zajímavé exotické ovoce, které si bude skvěle rozumět s velkou řadou vašich oblíbených receptů. I když ty pořádně zralé můžete používat i syrové, nejlépe si na nich pochutnáte, když je naložíte. A přesně návod na nakládané kumquaty připravil šéfkuchař Roman Paulus. Naučíte se, jak připravit marinádu z domácího karamelu a pomerančové šťávy i jak můžete kumquaty ještě trochu vylepšit tím, že je těsně před naložením krátce oflambujete. Hotovo budete mít už za další týden v lednici. A jak je využít? Chutnají skvěle i jen tak, ale nejvíc parády udělají v kombinaci s tvarohovými dezerty!


SDĹEJTE RECEPT S PŘÁTELI
RYCHLÁ NAVIGACE CO BUDETE POTŘEBOVAT POSTUP
  • 100 g krupicového cukru
  • 250 ml čerstvé pomerančové šťávy
  • 3 hvězdičky badyánu
  • 1 tyčinka skořice
  • 5 hřebíčků
  • 300 g kumquatů
  • flambovací pistole
  • sklenice

POSTUP

Část cukru nasypeme do hrnce a jakmile se rozpustí, pomalu přisypeme zbytek. Nemícháme příliš, abychom nevytvořili hrudky. Tímto způsobem připravíme světle hnědý karamel, na který velice opatrně nalijeme pomerančovou šťávu. Přidáme koření (badyán, skořici a hřebíček) a pomalu provaříme, aby se ztuhlý karamel ve šťávě rozpustil.

Kumquaty omyjeme, rozřízneme a pokud mají semínka, tak je vyndáme. Půlky naskládáme do zapékací mísy a flambovací pistolí na řezu ohněm opečeme.Ovoce přendáme do vroucí karamelové marinády a asi 2 minuty povaříme. Dobře zralé stačí vařit kratší dobu, kdežto tvrdší citrusy můžeme vařit o trochu déle.

Hotový základ přendáme do čisté zavařovací sklenice, uzavřeme a necháme alespoň týden marinovat v lednici.

Jak použít nakládané kumquaty?

Marinované ovoce se nejlépe hodí na podávání k tvarohovým dezertům. Výborně doplní tvarohovou pěnu s mučenkovým pyré nebo třeba dýňový či vanilkový cheesecake.


Přehrát recept

OHODNOŤTE RECEPT

BUDE SE VÁM HODIT

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.

PŘIHLÁSIT SE K ODBĚRU