Nádivka se sušeným ovocem
hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná
doba přípravy

Doba přípravy

1 hod. 30 min.

obtížnost

Obtížnost

Začátečník

Maso a ovoce se skvěle doplňují. Pamatujte na to i během plánování velikonočního menu. Pokud máte rádi sladko-slané chutě, nádivka se sušenými meruňkami a brusinkami Romana Pauluse je pro vás jako stvořená. Hodí se jako příloha, ale i jako samostatné jídlo nejen o svátcích. A jak ji připravit? Díky následujícímu videu Kulinářské akademie Lidlu budete mít detailní přehled o celém postupu: od restování anglické slaniny, přes dochucování až po pečení. Navíc se dozvíte, že nádivku můžete péct hned několika způsoby. S touto nádivkou bude každý den sváteční.

Tagy

Velikonoce

Roman Paulus

Roman Paulus

Další recepty šipka vpravo
Suroviny
Kuchyňské potřeby
Zvolte počet porcí:
- 1 +

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit.
Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

Nádivka se sušeným ovocem

  • 100 g slaniny
  • 1 × cibule
  • 125 g másla
  • 250 ml čerstvého mléka (3,5 % tuku)
  • 450 g veky nebo rohlíků
  • sůl
  • pepř
  • špetku muškátového oříšku
  • 100 g mandlí
  • 75 g sušených meruněk
  • 75 g sušených brusinek
  • 5 × vajec “M“
  • 1 × hrst nasekané listové petržele
  • sádlo na vymazání
  • strouhanka na vysypání

Orientační nutriční hodnoty

Energie

17 905 kJ / 4 280 kcal

Bílkoviny

122,50 g

Tuky

256,30 g

Vláknina

38,10 g

Sůl

13,60 g

Sacharidy

393,00 g

Nutriční hodnoty jsou vypočítány na jednu porci.

Postup přípravy

tiskárna Vytisknout recept

01.Pečivo nakrájíme na kostičky a necháme usušit.

02.Do rozehřáté pánve vložíme slaninu nakrájenou na kostičky, po chvilce i nadrobno nakrájenou cibuli a orestujeme. Přidáme máslo, necháme rozpustit a přilijeme studené mléko, které v pánvi necháme krátce prohřát.

03.Do mísy připravíme usušené pečivo, osolíme, opepříme, ochutíme muškátovým oříškem, přidáme nadrobno nakrájené orestované mandle, sušené meruňky, sušené brusinky, přelijeme směsí z pánve a necháme krátce odstát.

04.Asi po 5 minutách přidáme žloutky, sekanou listovou petržel a opatrně zapracujeme z bílků vyšlehaný tuhý sníh. Hotovou směs plníme do forem.

05.Křupavá varianta – formu vymažeme sádlem, vysypeme strouhankou a naplníme směsí.

06.Vláčná varianta – formu vymažeme sádlem, vyložíme potravinovou fólií, naplníme směsí a fólii uzavřeme.

07.Vkládáme do trouby předehřáté na 130 °C a pečeme dle velikosti formy. Malé formy asi 30 minut, velké až hodinu.

08.Hotovou nádivku vyndáme z trouby, necháme pár minut vychladnout a teprve poté vyklopíme a podáváme.

Chutnalo? Dejte tomu hvězdičku!

Vaše hodnocení pomáhá ostatním vybrat ten správný recept.

Pro hodnocení se musíte

Bude se vám hodit

Zobrazit všechny recepty šipka vpravo