Roman Paulus
Doba přípravy3 hod.

Mandlový věnec z kynutého těsta

Jaro a zejména pak velikonoční svátky jsou přímo stvořené na to, abyste vyzkoušeli nějaký nový recept na sladké pečivo. Šéfkuchař Roman Paulus tentokrát připravil návod na mandlový věnec. Zjistíte, jak připravit základ na kynuté těsto, zejména jak správně namíchat kvásek. Zatímco bude těsto kynout, můžete si v klidu připravit jednoduchou mandlovou náplň, která dodá věnci tu správnou chuť. Sami budete překvapeni, jak je motání věnce snadné a jak efektivní dezert z jednoho velkého kusu těsta dokážete vytvořit. Pečení věnce, který ještě předtím pomažete rozšlehaným vejcem, pak už trvá jen zhruba půl hodinky. Na úplný závěr se ještě naučíte umíchat jednoduchou cukrovou polevu, která všechnu tu parádu krásně završí.

SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI
RYCHLÁ NAVIGACE CO BUDETE POTŘEBOVAT POSTUP
Zvolte počet porcí:
10

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit. Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

Těsto

  • 500 g hladké mouky + na podsypání
  • 60 g másla
  • 70 g krupicového cukru
  • 250 × plnotučného mléka
  • 22 g čerstvého droždí
  • 1 × vejce „M“ + 1 vejce na potření
  • špetka soli

Náplň

  • 180 × plnotučného mléka
  • 80 g moučkového cukru
  • 2 × lžíce tuzemáku
  • 300 g mletých mandlí
  • 10 × piškotů

Poleva

  • 3 × lžíce moučkového cukru
  • 35 g teplé vody
  • kuchyňský robot
  • pečicí plech
  • pečicí papír
  • špejle
  • elektrický sekáček
  • mašlovačka
  • kuchyňský vál a váleček

POSTUP

Z droždí, 20 g cukru, 100 g mouky a vlažného mléka si připravíme kvásek, který necháme přikrytý utěrkou na teplém místě vzejít.

400 g hladké mouky, změklé máslo, 50 g cukru, nastartovaný kvásek, 1 vejce a špetku soli zpracujeme v robotu do jednolitého těsta. Po zpracování přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě nakynout do zdvojnásobení.

Mléko s cukrem, tuzemákem, mletými mandlemi a piškoty přivedeme do varu, krátce povaříme a necháme vychladnout. Náplň si můžeme připravit i den předem.

Tip: Zkuste makovou nebo ořechovou náplň. Jak na ně se dozvíte v tricích Kulinářské akademie Lidlu.

Na vále posypaným hladkou moukou vyválíme nakynuté těsto do tvaru obdélníku o šířce asi 5 mm. Rovnoměrně pomažeme mandlovou náplní a zarolujeme do rolády. Tu skoro celou podélně rozřízneme a zamotáme do tvaru věnce. Spoj upevníme špejlí, aby se nerozpadl.

Přendáme na plech vyložený pečicím papírem, přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě nakynout asi 15–20 minut.

Nakynutý věnec potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme v troubě předehřáté na 180 °C 30–35 minut.

Polevu připravíme smícháním teplé vody a moučkového cukru. Ještě teplý věnec s ní pocákáme dle fantazie.

Věnec porcujeme až po vychladnutí.

Přehrát recept

OHODNOŤTE RECEPT

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.