Kuchyne Lidlu
podívejte se na video

Šátečky s domácí ořechovou náplní se rozplývají na jazyku. Ořechová náplň podle šéfkuchaře Romana Pauluse je nesmírně snadná a skvěle se hodí do buchet, koláčů, šátečků, závinů (štrúdlů) a do mnoha dalších receptů z listového nebo kynutého těsta. Roman Paulus také ukáže výrobu jednoduchých rychlých větrníků z listového těsta. Do šátečků i buchet se k ořechové náplni hodí i ovoce – čerstvé i sušené. Nezapomeňte proto experimentovat a přidejte při pečení do svých zákusků (nebo klidně do samotné náplně) rozinky, švestky, meruňky, třešně nebo cokoliv, co máte rádi.

Recept na ořechovou náplň a rychlé ořechové větrníky

Potřebujeme:  mixér, párátka, pečicí papír

Suroviny:

Ořechová náplň:

  • 150 ml plnotučného mléka
  • 50 g moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 100 g vlašských ořechů
  • 1 lžíce rumu
  • 25 g piškotů

 

Rychlé ořechové větrníky:

  • 1 balení listového těsta
  • vejce na potření

 

Postup:

Ořechová náplň:

Do menšího hrnce nalijeme mléko, přidáme oba cukry, namleté ořechy, krátce povaříme, přilijeme rum a po chvíli zahustíme najemno umletými piškoty. Krátce vaříme, dokud náplň nezhoustne na požadovanou konzistenci.

 

Vychladlou náplň používáme do buchet, koláčů nebo zákusků z listového těsta.

Rychlé ořechové větrníky:

Listové těsto rádlem rozdělíme na 6 dílů a každý z nich v rohu diagonálně nařízneme asi do jedné třetiny. Do středu umístíme lžíci ořechové náplně. Jednu půlku rohu přeložíme do středu a konec pomažeme rozšlehaným vejcem. Opakujeme u všech čtyř rohů, dokud nezískáme tvar větrníku a zafixujeme párátkem. Celé větrníčky znovu potřeme rozšlehaným vejcem.

Pečeme v troubě vyhřáté na 200 °C asi 15 minut dozlatova.

 

Komentáře (0)

zobrazit vše

Newsletter
Přihlásit se

Newsletter

Pokud si přejete dostávat informace o akcích a novinkách z kuchynelidlu.cz, zadejte svou e-mailovou adresu.