Roman Paulus
Doba přípravy1 hod. 30 min.

Mandarinkový obrácený koláč

Už jste někdy pekli obrácený dort? Že nevíte, o co se jedná? Šéfkuchař Roman Paulus vám obrácený koláč rád představí! Natočil video recept na mandarinkovou variantu tohoto dezertu, který krásně vypadá a je zároveň natolik jednoduchý na přípravu, že ho zvládnou i naprostí začátečníci. Až ho budete mít upečený, můžete ho doplnit stejně jako Roman Paulus rozvarem z mandarinkové šťávy, badyánu a skořice, anebo třeba zakysanou smetanou či vanilkovou zmrzlinou.

SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI
RYCHLÁ NAVIGACE CO BUDETE POTŘEBOVAT POSTUP
Zvolte počet porcí:
10

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit. Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

Mandarinkový základ:

  • 100 g řtinový cukr
  • 800 g oloupané mandarinky
  • 100 g máslo

Těsto:

  • 250 g hladká mouka
  • 1 × špetka sůl
  • 30 g vanilkový cukr
  • 15 g kypřicí prášek
  • 200 g krystalový cukr
  • 4 × vejce „M“
  • 250 ml smetana ke šlehání (33 % tuku)

Kořeněný sirup:

  • 5 × badyán
  • 2 × tyčinka skořice
  • 100 ml čerstvá mandarinková šťáva
  • 2 × lžíce krupicový cukr
  • 2 × lžíce máslo

POSTUP

Mandarinky oloupeme, každou překrojíme na polovinu a v případě potřeby zbavíme semínek. Máslo rozpustíme.

Na spodek dortové formy rovnoměrně rozsypeme třtinový cukr, na který naskládáme poloviny mandarinek. Mezery vyplníme jednotlivými měsíčky a ovoce zalijeme rozpuštěným máslem.

Tip: 800 g mandarinek vychází asi na 10 kusů ovoce.

Mouku, špetku soli, oba cukry, kypřicí prášek, celá vejce a 250 ml smetany metličkou promícháme v tekuté těsto. Zamíchané těsto nalijeme do připravené formy s mandarinkami a lehce bouchneme s formou, abychom se zbavili bublinek.

Pečeme v troubě vyhřáté na 170 °C 55–60 minut na program horkovzduch.

Tip: Ke konci špejlí vyzkoušejte, zda je těsto hotové. Zapíchněte ji doprostřed koláče a pokud po vytažení bude obalená syrovým těstem, pečte o něco déle. Suchá špejle bez zbytků těsta naopak zaručuje dobře propečený koláč.

Po upečení necháme krátce odpočinout a mezitím připravíme kořeněný rozvar. V hrnci svaříme čerstvě vymačkanou šťávu z mandarinek s cukrem, kořením a máslem.

Tip: Podáváme ideálně s kopečkem zakysané smetany nebo domácí vanilkovou zmrzlinou.

Orientační nutriční hodnoty (1 porce): 493 kcal, 7 g bílkovin, 66 g sacharidů, 22 g tuků.

Přehrát recept

OHODNOŤTE RECEPT

BUDE SE VÁM HODIT

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.

PŘIHLÁSIT SE K ODBĚRU