Droždí rozmícháme s vlažnou vodou. Přidáme obě mouky, sůl, cukr, máslo, nastrouhaný sýr a vypracujeme v hladké těsto za pomoci kuchyňského robota s hákem.
Necháme na teplém místě přikryté utěrkou asi 1 hodinu kynout do zdvojnásobení.
Nakynuté těsto zpracujeme na pomoučněném vále, rozdělíme na 15 dílů a vytvarujeme bochánky, které necháme opět nakynout pod utěrkou na teplém místě do zdvojnásobení.
Tip: Pokud z těsta připravujete housky na hamburgery, udělejte je dvojnásobně veliké. Těsto tedy rozdělte pouze na 7 dílů.
Vodu přivedeme k varu, zamícháme do ní jedlou sodu a bulky do ní vložíme. Povaříme asi minutu, otočíme, opět povaříme minutu a vyndáme na talíř, kde je necháme okapat. Do hrnce jich nedáváme moc, jelikož v teplé vodě nabydou na objemu.
Okapané bulky přemístíme na plech s pečicím papírem, potřeme rozšlehaným vejcem, lehce ostrým nožem nařízneme do kříže, posypeme mořskou solí a pečeme v troubě rozehřáté na 220 °C asi 15 minut na program s horkovzuchem.
Podáváme alespoň částečně vychladlé, ideálně s čerstvým máslem a plátkem kvalitní šunky a sýra.
Orientační nutriční hodnoty (1 malá bulka): 133 kcal, 4 g bílkovin, 20 g sacharidů, 4 g tuků.
Orientační nutriční hodnoty (1 velká bulka na hamburger): 285 kcal, 9 g bílkovin, 43 g sacharidů, 8 g tuků.