Doba přípravy
30 min.
Obtížnost
Pokročilý
Vaření v páře je velmi šetrná úprava potravin, při kterém zůstávají zachovány výživové látky i všechny chutě. V páře se nejčastěji připravují ryby nebo zelenina, můžete však vyzkoušet i jiné druhy masa, například drůbež či hovězí, nebo také brambory. V následujícím videu se od Romana Pauluse dozvíte, jak připravit lososa, aby zůstal šťavnatý a jemný.
01.Vaření na páře představuje jednoduchý, šetrný, zdravý a velmi chutný způsob úpravy, která se hodí jak pro zeleninu a jemné maso ryb, tak i pro drůbež nebo oblíbenou hovězí svíčkovou.Základem je vroucí voda, kterou je vhodné ochutit.
02.V závislosti na napařované surovině můžeme použít různé druhy koření, alkoholu a bylinek, případně připravovat jídlo přímo nad vroucí omáčkou, kterou k němu budeme podávat.
Příhlady vhodného ochucení vroucí vody:
hovězí svíčková - trocha červeného vína
drůbež - snítka levandule
ryby - bílé víno se snítkou tymiánu
zelenina - divoké koření a cibule
jahodové knedlíky - tuzemák a vanilka
03.Před vařením maso či zeleninu očistíme, osolíme, opepříme a lehce pokapeme olivovým olejem. Možné je i potřít olejem samotný pařáček, aby se k němu surovina nelepila. Jednotlivé díly nakrájíme na menší kusy, aby se maso/zelenina rovnoměrně uvařila.
Pakliže má parní hrnec více pater, maso uložíme vždy do spodního patra a zeleninu do vrchního. V potaz bereme možné skapávání šťávy. Když skápne šťáva ze zeleniny na maso, tak je to v pořádku, ovšem opačný směr by byl nežádoucí. Stačí si představit jemný chřest s výraznou chutí ryby.
Vaše hodnocení pomáhá ostatním vybrat ten správný recept.
Pro hodnocení se musíte PŘIHLÁSIT