Mirka van Gils Slavíková
Doba přípravy1 hod.

Lemonopita – řecký citronový chlebíček

Vzpomínáte na dovolenou v Řecku? Lépe vám to půjde s tradičním řeckým citronovým moučníkem Lemonopita podle Mirky van Gils Slavíkové. Užijte si vůni Řecka.


SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI
RYCHLÁ NAVIGACE CO BUDETE POTŘEBOVAT POSTUP
Zvolte počet porcí:
10

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit. Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

Chlebíček:

  • 200 g máslo Pilos
  • 200 g cukr krupice Belbake
  • 200 g řecký jogurt Pilos
  • 2 × citrony (kůra a šťáva ze středně velkých citronů)
  • 1 × vanilka
  • 4 × vejce „M“
  • 350 g hladká mouka Belbake
  • 50 g pšeničná krupice Belbake
  • 10 g kypřicí prášek do pečiva Belbake
  • rostlinný olej Vita D´or na namočení nože

Sirup:

  • 200 g voda
  • 200 g cukr krupice Belbake
  • 1 × tyčinka skořice
  • 1 × citron (kůra a šťáva ze středně velkého citronu)

Na ozdobu:

  • kandované citrony
  • 2 × tyčinky skořice
  • čerstvá máta

POSTUP

Chlebíček: 

1. Do mísy robota vložíme máslo a cukr a vyšleháme do pěny. Přidáme jogurt, citronovou šťávu, nastrouhanou citronovou kůru a semínka vanilky a znovu lehce prošleháme. Snížíme otáčky, přidáme po jednom vejce a vyšleháme. Mouku, krupičku a kypřicí prášek prosejeme, vsypeme k ostatním surovinám a zamícháme. 

2. Vypracované těsto vložíme do formy na chlebíček vyložené pečicím papírem. Těsto rozprostřeme tak, aby byl uprostřed mírný kopeček, a nožem (ideálně namočeným v oleji) uděláme uprostřed řez po celé délce chlebíčku. Po upečení se krásně otevře.

3. Pečeme dozlatova v troubě předehřáté na 175 °C asi 40 minut. Jestli je chlebíček propečený, můžeme zkontrolovat špejlí. Musí být suchá.

Sirup:

4. Vodu vlijeme do hrnce, přidáme cukr, skořicí, citronovou šťávu a nastrouhanou kůru a svaříme.

5. Ještě teplý chlebíček hojně přelijeme teplým sirupem. Necháme alespoň 30 minut odpočinout, aby absorboval tekutinu.

6. Ozdobíme kandovanými citrony, tyčinkou skořice a snítkou čerstvé máty.

Tip: Podávejte také s vanilkovou zmrzlinou.

Orientační nutriční hodnoty (1 porce): 551 kcal, 9 g bílkovin, 81 g sacharidů, 20 g tuků.

Přehrát recept

OHODNOŤTE RECEPT

BUDE SE VÁM HODIT

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.