Počet porcí
12 porcí
Doba přípravy
50 min.
Obtížnost
Začátečník
Pečené sladké chlebíčky jsou skvělými dezerty, které dobře vypadají, úžasně chutnají a jejich výhoda je, že je zvládnou i méně zkušení pekaři. Šéfkuchař Roman Paulus připravil recept na osvěžující citronový chlebíček, kterým vás provede od zadělání těsta až po závěrečné dozdobení. Kromě klasických surovin budete potřebovat i citronovou šťávu a kůru. Pak už stačí jen směs vylít do formy a nechat zhruba 45 minut péct. Chlebíček můžete nechat jen tak, anebo ho ozdobit, stejně jako Roman Paulus, citronovou polevou s moučkovým cukrem.
Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit.
Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.
Energie
1 770 kJ / 423 kcal
Bílkoviny
6,20 g
Tuky
19,30 g
Vláknina
1,20 g
Sůl
0,30 g
Sacharidy
57,10 g
Nutriční hodnoty jsou vypočítány na jednu porci.
01.Pečicí formu nejprve důkladně vymažeme máslem a vysypeme moukou. Citrony dobře omyjeme a ze 4 citronů nastrouháme kůru. Ze všech citronů vylisujeme šťávu a rozdělíme ji na porce ze 4 a ze 2 kusů.
02.Následně do mísy nandáme rozpuštěné máslo, krupicový cukr a vyšleháme do běla.
03.K vyšlehanému máslu za nižších otáček postupně přidáme vejce a dále šleháme do pěny.
04.Pak kuchyňského robota vypneme a do mísy přidáme nastrouhanou citronovou kůru, kypřicí prášek do pečiva a mouku. Ručně promícháme, dochutíme špetkou soli a šťávou ze 4 citronů.
05.Tekuté těsto přelijeme do formy a pečeme v troubě rozehřáté na 165 °C 40–45 minut na program horkovzduch.
Ke konci pečení špejlí vyzkoušejte, zda je těsto hotové. Zapíchněte ji doprostřed chlebíčku a pokud po vytažení bude obalená syrovým těstem, pečte o něco déle. Suchá špejle bez zbytků těsta naopak zaručuje dobře propečený moučník.
06.Upečený chlebíček necháme vychladnout, potřeme či pokapeme polevou připravenou z citronové šťávy a moučkového cukru a necháme zatuhnout.
07.Porcujeme na jednotlivé plátky a servírujeme ideálně s řeckým jogurtem či zakysanou smetanou.
Vaše hodnocení pomáhá ostatním vybrat ten správný recept.
Pro hodnocení se musíte PŘIHLÁSIT