Roman Paulus
Doba přípravy50 min.

Citronový chlebíček

Pečené sladké chlebíčky jsou skvělými dezerty, které dobře vypadají, úžasně chutnají a jejich výhoda je, že je zvládnou i méně zkušení pekaři. Šéfkuchař Roman Paulus připravil recept na osvěžující citronový chlebíček, kterým vás provede od zadělání těsta až po závěrečné dozdobení. Kromě klasických surovin budete potřebovat i citronovou šťávu a kůru. Pak už stačí jen směs vylít do formy a nechat zhruba 45 minut péct. Chlebíček můžete nechat jen tak, anebo ho ozdobit, stejně jako Roman Paulus, citronovou polevou s moučkovým cukrem.

SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI
RYCHLÁ NAVIGACE CO BUDETE POTŘEBOVAT POSTUP
Zvolte počet porcí:
12

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit. Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

Korpus:

  • 250 g máslo + na vymazání
  • 250 g krupicový cukr
  • 4 × vejce “M”
  • 4 × bio citron (šťáva a kůra)
  • 3 × lžička prášek do pečiva
  • 400 g hladká mouka + na vysypání
  • 1 × špetka sůl

Poleva:

  • 2 × citron (šťáva)
  • 100 g moučkový cukr

POSTUP

Pečicí formu nejprve důkladně vymažeme máslem a vysypeme moukou. Citrony dobře omyjeme a ze 4 citronů nastrouháme kůru. Ze všech citronů vylisujeme šťávu a rozdělíme ji na porce ze 4 a ze 2 kusů.

Následně do mísy nandáme rozpuštěné máslo, krupicový cukr a vyšleháme do běla.

K vyšlehanému máslu za nižších otáček postupně přidáme vejce a dále šleháme do pěny.

Pak kuchyňského robota vypneme a do mísy přidáme nastrouhanou citronovou kůru, kypřicí prášek do pečiva a mouku. Ručně promícháme, dochutíme špetkou soli a šťávou ze 4 citronů. 

Tekuté těsto přelijeme do formy a pečeme v troubě rozehřáté na 165 °C 40–45 minut na program horkovzduch.

Tip: Ke konci pečení špejlí vyzkoušejte, zda je těsto hotové. Zapíchněte ji doprostřed chlebíčku a pokud po vytažení bude obalená syrovým těstem, pečte o něco déle. Suchá špejle bez zbytků těsta naopak zaručuje dobře propečený moučník.

Upečený chlebíček necháme vychladnout, potřeme či pokapeme polevou připravenou z citronové šťávy a moučkového cukru a necháme zatuhnout.

Porcujeme na jednotlivé plátky a servírujeme ideálně s řeckým jogurtem či zakysanou smetanou. 

Orientační nutriční hodnoty (1 porce): 422 kcal, 6 g bílkovin, 55 g sacharidů, 20 g tuků.

Přehrát recept

OHODNOŤTE RECEPT

BUDE SE VÁM HODIT

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.