Pečicí formu nejprve důkladně vymažeme máslem a vysypeme moukou. Citrony dobře omyjeme a ze 4 citronů nastrouháme kůru. Ze všech citronů vylisujeme šťávu a rozdělíme ji na porce ze 4 a ze 2 kusů.
Následně do mísy nandáme rozpuštěné máslo, krupicový cukr a vyšleháme do běla.
K vyšlehanému máslu za nižších otáček postupně přidáme vejce a dále šleháme do pěny.
Pak kuchyňského robota vypneme a do mísy přidáme nastrouhanou citronovou kůru, kypřicí prášek do pečiva a mouku. Ručně promícháme, dochutíme špetkou soli a šťávou ze 4 citronů.
Tekuté těsto přelijeme do formy a pečeme v troubě rozehřáté na 165 °C 40–45 minut na program horkovzduch.
Tip: Ke konci pečení špejlí vyzkoušejte, zda je těsto hotové. Zapíchněte ji doprostřed chlebíčku a pokud po vytažení bude obalená syrovým těstem, pečte o něco déle. Suchá špejle bez zbytků těsta naopak zaručuje dobře propečený moučník.
Upečený chlebíček necháme vychladnout, potřeme či pokapeme polevou připravenou z citronové šťávy a moučkového cukru a necháme zatuhnout.
Porcujeme na jednotlivé plátky a servírujeme ideálně s řeckým jogurtem či zakysanou smetanou.
Orientační nutriční hodnoty (1 porce): 422 kcal, 6 g bílkovin, 55 g sacharidů, 20 g tuků.