Citronový chlebíček
hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda prázdná hvězda prázdná
počet porcí

Počet porcí

12 porcí

doba přípravy

Doba přípravy

50 min.

obtížnost

Obtížnost

Začátečník

Pečené sladké chlebíčky jsou skvělými dezerty, které dobře vypadají, úžasně chutnají a jejich výhoda je, že je zvládnou i méně zkušení pekaři. Šéfkuchař Roman Paulus připravil recept na osvěžující citronový chlebíček, kterým vás provede od zadělání těsta až po závěrečné dozdobení. Kromě klasických surovin budete potřebovat i citronovou šťávu a kůru. Pak už stačí jen směs vylít do formy a nechat zhruba 45 minut péct. Chlebíček můžete nechat jen tak, anebo ho ozdobit, stejně jako Roman Paulus, citronovou polevou s moučkovým cukrem.

Tagy

Koláče

Roman Paulus

Roman Paulus

Další recepty šipka vpravo
Suroviny
Kuchyňské potřeby
Zvolte počet porcí:
- 12 +

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit.
Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

Korpus:

  • 250 g máslo + na vymazání
  • 250 g krupicový cukr
  • 4 × vejce “M”
  • 4 × bio citron (šťáva a kůra)
  • 3 × lžička prášek do pečiva
  • 400 g hladká mouka + na vysypání
  • 1 × špetka sůl

Poleva:

  • 2 × citron (šťáva)
  • 100 g moučkový cukr

Orientační nutriční hodnoty

Energie

1 770 kJ / 423 kcal

Bílkoviny

6,20 g

Tuky

19,30 g

Vláknina

1,20 g

Sůl

0,30 g

Sacharidy

57,10 g

Nutriční hodnoty jsou vypočítány na jednu porci.

Postup přípravy

tiskárna Vytisknout recept

01.Pečicí formu nejprve důkladně vymažeme máslem a vysypeme moukou. Citrony dobře omyjeme a ze 4 citronů nastrouháme kůru. Ze všech citronů vylisujeme šťávu a rozdělíme ji na porce ze 4 a ze 2 kusů.

02.Následně do mísy nandáme rozpuštěné máslo, krupicový cukr a vyšleháme do běla.

03.K vyšlehanému máslu za nižších otáček postupně přidáme vejce a dále šleháme do pěny.

04.Pak kuchyňského robota vypneme a do mísy přidáme nastrouhanou citronovou kůru, kypřicí prášek do pečiva a mouku. Ručně promícháme, dochutíme špetkou soli a šťávou ze 4 citronů. 

05.Tekuté těsto přelijeme do formy a pečeme v troubě rozehřáté na 165 °C 40–45 minut na program horkovzduch.

Ke konci pečení špejlí vyzkoušejte, zda je těsto hotové. Zapíchněte ji doprostřed chlebíčku a pokud po vytažení bude obalená syrovým těstem, pečte o něco déle. Suchá špejle bez zbytků těsta naopak zaručuje dobře propečený moučník.

06.Upečený chlebíček necháme vychladnout, potřeme či pokapeme polevou připravenou z citronové šťávy a moučkového cukru a necháme zatuhnout.

07.Porcujeme na jednotlivé plátky a servírujeme ideálně s řeckým jogurtem či zakysanou smetanou. 

Chutnalo? Dejte tomu hvězdičku!

Vaše hodnocení pomáhá ostatním vybrat ten správný recept.

Pro hodnocení se musíte

Bude se vám hodit

Zobrazit všechny recepty šipka vpravo