Roman Paulus
Doba přípravy40 min.

Kuřecí játra na smetaně

Drůbeží játra na cibulce jsou dnes už klasickým receptem, a tak se šéfkuchař Roman Paulus rozhodl, že je krapet ozvláštní. Na jeho recept budete kromě samotných jater a cibule potřebovat i žampiony, česnek, nakrájenou papriku, ale i brandy, se kterou se naučíte játra ve wok pánvi správně oflambovat. Flambování je jednodušší, než se zdá, a tak budete mít rychle hotovo a na závěr postačí už jen přidat smetanu a nechat zredukovat omáčku do požadované hustoty. Podávejte s knedlíkem, rýží nebo čímkoliv dalším, co máte rádi.

SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI
RYCHLÁ NAVIGACE CO BUDETE POTŘEBOVAT POSTUP
Zvolte počet porcí:
4

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit. Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

  • 4 × lžíce rostlinný olej Primadonna
  • 800 g kuřecí játra Řezníkova čerstvá porce
  • 2 × lžíce hladká mouka Belbake
  • keramický mlýnek s mořskou solí Kania
  • keramický mlýnek s pepřem 4 druhů Kania
  • 2 × cibule
  • 100 g žampiony
  • 4 × stroužek česnek
  • 100 g červená paprika
  • 1 × snítka čerstvý tymián
  • 100 ml brandy
  • 250 ml čerstvá smetana (33 % tuku) Pilos
  • 1 × snítka listová petržel
  • hrnečkové knedlíky

POSTUP

Játra promícháme s hladkou moukou a v rozpálené wok pánvi s rozehřátým olejem je propečeme. Hotové osolíme, opepříme a vyndáme z pánve. 

Na výpeku v pánvi orestujeme najemno nakrájenou cibuli. Po chvíli přidáme na čtvrtiny nakrájené žampiony, najemno nasekaný česnek a kousky červené papriky. Ochutíme nasekaným tymiánem. 

Do pánve vrátíme játra, přilijeme brandy a pokud se nám povede, jídlo v pánvi oflambujeme. 

Tip: Pokud vaříte na otevřeném ohni (plynový sporák) odpařovaný alkohol může snadno chytnout od ohně pod pánví. Pokud používáte jiný systém ohřevu, bude potřeba pánev zapálit dlouhou hořící špejlí.

Následně do pánve nalijeme smetanu, provaříme a necháme zredukovat. Hotové dochutíme nasekanou listovou petrželí, solí a pepřem.

Podáváme ideálně s domácím hrnečkovým knedlíkem, ozdobené lístkem listové petržele.

Tip: Jak připravit snadný hrnečkový knedlík zjistíme v triku Kulinářské akademie Lidlu zde.

Orientační nutriční hodnoty (1 porce bez přílohy): 602 kcal, 44 g bílkovin, 12 g sacharidů, 39 g tuků.

Přehrát recept

OHODNOŤTE RECEPT

BUDE SE VÁM HODIT

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.