Krůta ve stylu díkůvzdání s batátovou kaší a kapustičkami

play Přehrát video recept
Krůta ve stylu díkůvzdání s batátovou kaší a kapustičkami
hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná
kuchyně

Kuchyně

Americká

počet porcí

Počet porcí

8 porcí

doba přípravy

Doba přípravy

8 hod.

obtížnost

Obtížnost

Pokročilý

Ať už připravujete „jenom“ nedělní oběd, nebo se chystáte důležitou sváteční večeři, přijde vám tento recept šéfkuchaře Romana Pauluse vhod. Připravil totiž pomalu pečenou baby krůtu inspirovanou tradičními recepty díkuvzdání. Krůta se před pečením plní jablky a zázvorem, které ji společně během času stráveného v troubě krásně provoní. Jako příloha poslouží batátová kaše a restované růžičkové kapusty. A pozor – batátové pyré není jen tak ledajaké, přidává se do něj i špetka sýra Grana Padano! 

Tagy

Nedělní oběd

Roman Paulus

Roman Paulus

Další recepty šipka vpravo
Suroviny
Kuchyňské potřeby
Zvolte počet porcí:
- 8 +

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit.
Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

Krůta:

  • 1 × krůta (nebo krocan, asi 3 kg)
  • 1 × cibule
  • 1 × jablko
  • 25 g čerstvý zázvor
  • keramický mlýnek s mořskou solí Kania
  • na podlití voda
  • 50 g máslo Pilos

Batátová kaše:

  • 1 kg batáty (sladké brambory)
  • 250 ml voda
  • 100 g Grana Padano Deluxe
  • 100 g máslo Pilos
  • keramický mlýnek s pepřem 4 druhů Kania

Kapustičky:

  • 400 g růžičková kapusta
  • 1 × lžíce extra panenský olivový olej Primadonna
  • 2 × lžíce máslo Pilos

Orientační nutriční hodnoty

Energie

4 537 kJ / 1 085 kcal

Bílkoviny

116,70 g

Tuky

51,60 g

Vláknina

6,60 g

Sůl

3,30 g

Sacharidy

35,10 g

Nutriční hodnoty jsou vypočítány na jednu porci.

Postup přípravy

tiskárna Vytisknout recept

Krůta:

01.Cibuli oloupeme, jablka zbavíme jádřinců a spolu se zázvorem nakrájíme na kousky. Krůtu vložíme do zapékací mísy a naplníme připravenými kousky cibule, jablek a zázvoru. Ze všech stran osolíme, podlijeme vodou asi do 2 cm a potřeme změklým máslem. 

Sůl můžete do masa i vmasírovat.

02.Přiklopíme a vložíme do trouby předehřáté na 90 °C a pečeme 6–8 hodin doměkka. V průběhu pečení přeléváme výpekem. Poté odklopíme, zvýšíme teplotu na 180 °C a pečeme asi 20 minut dozlatova.

Krůtu či krocana okolo 3 kilogramů pečte 6–8 hodin. Pokud máte větší drůbež, tak na každé kilo navíc přidejte asi 1 hodinu pomalého pečení v troubě.

Batátová kaše:

03.Sladké brambory oloupeme, nakrájíme a s trochou soli uvaříme do měkka. Na multifunkčním přístroji Monsieur Cuisine nastavíme program Manuální vaření na 130 °C, 30 minut, levotočivý směr míchání, stupeň 1.

04.K uvařeným batátům přidáme jemně nastrouhaný sýr, máslo a krátce promixujeme. Na multifunkčním přístroji Monsieur Cuisine nastavíme program Mixování na 0 °C, 5 vteřin, pravotočivé mixování, stupeň 5.

Kaši můžete ještě přendat do zapékací misky a zapéct v troubě rozehřáté na 220 °C dozlatova asi 15 minut.

05.Kaši podáváme okořeněnou čerstvě namletým pepřem. 

Kapustičky:

06.Kapustičky očistíme, rozpůlíme, vložíme do rozehřáté pánve s olivovým olejem a máslem nejprve řeznou stranou dolů a osolíme. Opečeme dozlatova, otočíme a krátce opečeme i z druhé strany.

Chutnalo? Dejte tomu hvězdičku!

Vaše hodnocení pomáhá ostatním vybrat ten správný recept.

Pro hodnocení se musíte

Bude se vám hodit

Zobrazit všechny recepty šipka vpravo