Roman Paulus
Doba přípravy8 hod.

Krůta ve stylu díkůvzdání s batátovou kaší a kapustičkami

Ať už připravujete „jenom“ nedělní oběd, nebo se chystáte důležitou sváteční večeři, přijde vám tento recept šéfkuchaře Romana Pauluse vhod. Připravil totiž pomalu pečenou baby krůtu inspirovanou tradičními recepty díkuvzdání. Krůta se před pečením plní jablky a zázvorem, které ji společně během času stráveného v troubě krásně provoní. Jako příloha poslouží batátová kaše a restované růžičkové kapusty. A pozor – batátové pyré není jen tak ledajaké, přidává se do něj i špetka sýra Grana Padano! 

SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI
RYCHLÁ NAVIGACE CO BUDETE POTŘEBOVAT POSTUP
Zvolte počet porcí:
8

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit. Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

Krůta:

  • 1 × krůta (nebo krocan, asi 3 kg)
  • 1 × cibule
  • 1 × jablko
  • 25 g čerstvý zázvor
  • keramický mlýnek s mořskou solí Kania
  • na podlití voda
  • 50 g máslo Pilos

Batátová kaše:

  • 1 kg batáty (sladké brambory)
  • 250 ml voda
  • 100 g Grana Padano Deluxe
  • 100 g máslo Pilos
  • keramický mlýnek s pepřem 4 druhů Kania

Kapustičky:

  • 400 g růžičková kapusta
  • 1 × lžíce extra panenský olivový olej Primadonna
  • 2 × lžíce máslo Pilos

POSTUP

Krůta:

Cibuli oloupeme, jablka zbavíme jádřinců a spolu se zázvorem nakrájíme na kousky. Krůtu vložíme do zapékací mísy a naplníme připravenými kousky cibule, jablek a zázvoru. Ze všech stran osolíme, podlijeme vodou asi do 2 cm a potřeme změklým máslem. 

Tip: Sůl můžete do masa i vmasírovat.

Přiklopíme a vložíme do trouby předehřáté na 90 °C a pečeme 6–8 hodin doměkka. V průběhu pečení přeléváme výpekem. Poté odklopíme, zvýšíme teplotu na 180 °C a pečeme asi 20 minut dozlatova.

Tip: Krůtu či krocana okolo 3 kilogramů pečte 6–8 hodin. Pokud máte větší drůbež, tak na každé kilo navíc přidejte asi 1 hodinu pomalého pečení v troubě.

Batátová kaše:

Sladké brambory oloupeme, nakrájíme a s trochou soli uvaříme do měkka. Na multifunkčním přístroji Monsieur Cuisine nastavíme program Manuální vaření na 130 °C, 30 minut, levotočivý směr míchání, stupeň 1.

K uvařeným batátům přidáme jemně nastrouhaný sýr, máslo a krátce promixujeme. Na multifunkčním přístroji Monsieur Cuisine nastavíme program Mixování na 0 °C, 5 vteřin, pravotočivé mixování, stupeň 5.

Tip: Kaši můžete ještě přendat do zapékací misky a zapéct v troubě rozehřáté na 220 °C dozlatova asi 15 minut.

Kaši podáváme okořeněnou čerstvě namletým pepřem. 

Kapustičky:

Kapustičky očistíme, rozpůlíme, vložíme do rozehřáté pánve s olivovým olejem a máslem nejprve řeznou stranou dolů a osolíme. Opečeme dozlatova, otočíme a krátce opečeme i z druhé strany.

Orientační nutriční hodnoty (1 porce): 946 kcal, 93 g bílkovin, 29 g sacharidů, 47 g tuků.

Přehrát recept

OHODNOŤTE RECEPT

BUDE SE VÁM HODIT

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.