Krůta:
Cibuli oloupeme, jablka zbavíme jádřinců a spolu se zázvorem nakrájíme na kousky. Krůtu vložíme do zapékací mísy a naplníme připravenými kousky cibule, jablek a zázvoru. Ze všech stran osolíme, podlijeme vodou asi do 2 cm a potřeme změklým máslem.
Tip: Sůl můžete do masa i vmasírovat.
Přiklopíme a vložíme do trouby předehřáté na 90 °C a pečeme 6–8 hodin doměkka. V průběhu pečení přeléváme výpekem. Poté odklopíme, zvýšíme teplotu na 180 °C a pečeme asi 20 minut dozlatova.
Tip: Krůtu či krocana okolo 3 kilogramů pečte 6–8 hodin. Pokud máte větší drůbež, tak na každé kilo navíc přidejte asi 1 hodinu pomalého pečení v troubě.
Batátová kaše:
Sladké brambory oloupeme, nakrájíme a s trochou soli uvaříme do měkka. Na multifunkčním přístroji Monsieur Cuisine nastavíme program Manuální vaření na 130 °C, 30 minut, levotočivý směr míchání, stupeň 1.
K uvařeným batátům přidáme jemně nastrouhaný sýr, máslo a krátce promixujeme. Na multifunkčním přístroji Monsieur Cuisine nastavíme program Mixování na 0 °C, 5 vteřin, pravotočivé mixování, stupeň 5.
Tip: Kaši můžete ještě přendat do zapékací misky a zapéct v troubě rozehřáté na 220 °C dozlatova asi 15 minut.
Kaši podáváme okořeněnou čerstvě namletým pepřem.
Kapustičky:
Kapustičky očistíme, rozpůlíme, vložíme do rozehřáté pánve s olivovým olejem a máslem nejprve řeznou stranou dolů a osolíme. Opečeme dozlatova, otočíme a krátce opečeme i z druhé strany.
Orientační nutriční hodnoty (1 porce): 946 kcal, 93 g bílkovin, 29 g sacharidů, 47 g tuků.