Kuchyně
Řecká
Počet porcí
4 porce
Doba přípravy
30 min.
Obtížnost
Pokročilý
Těstoviny kritharaki jsou populární zejména v řecké kuchyni a často se jim také přezdívá „těstovinová rýže“. Šéfkuchař Roman Paulus natočil recept, ve které využijete nejenom je, ale také další populární suroviny řecké kuchyně, takže například kapary, krevety nebo olivy kalamata. Naučíte se uvařit výbornou omáčku na těstoviny, která se liší od těch známých italských například tím, že v ní kromě rajčat najdete i mátu nebo citronovou (či pomerančovou) kůru. Na samý závěr stačí krátce orestovat samotné krevety a můžete podávat. Nejlépe s řeckým vínem!
    Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit. 
 Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas. 
Energie
2 355 kJ / 563 kcal
Bílkoviny
26,30 g
Tuky
22,50 g
Vláknina
4,80 g
Sůl
1,50 g
Sacharidy
63,40 g
Nutriční hodnoty jsou vypočítány na jednu porci.
01.Těstoviny vložíme do vroucí osolené vody a vaříme 12–13 minut do poloměkka.
02.V pánvi se 3 lžícemi rozpáleného olivového oleje orestujeme na plátky nakrájené 2 stroužky česneku, šalotku nasekanou nadrobno a cuketu na kostičky. Ochutíme solí, pepřem, chilli, přidáme rajčata z konzervy. Krátce povaříme a doplníme nastrouhanou citronovou kůrou, nadrobno nasekanou mátou, pokrájenými kapary a stáhneme plamen.
03.Krevety očistíme, oloupeme a vyndáme střívko.
 Podrobné video, jak očistit krevety, najdete v Kulinářské akademii Lidlu zde.
04.V pánvi se dvěma lžícemi rozpáleného olivového oleje opečeme krevety. Přidáme 3 celé stroužky česneku, větvičky čerstvého tymiánu, sůl, pepř a podlijeme bílým vínem. Krátce podusíme a necháme krátce odležet stranou.
05.Hotové těstoviny vycedíme, přidáme k rajčatové omáčce, doplníme pokrájenými olivami a důkladně promícháme. Servírujeme porci těstovin s omáčkou, které doplníme o hotové krevety i s trochou výpeku a dozdobíme lístky máty.
Vaše hodnocení pomáhá ostatním vybrat ten správný recept.
Pro hodnocení se musíte PŘIHLÁSIT