Roman Paulus
Doba přípravy30 min.

Krevety s kritharaki a cuketou

Těstoviny kritharaki jsou populární zejména v řecké kuchyni a často se jim také přezdívá „těstovinová rýže“. Šéfkuchař Roman Paulus natočil recept, ve které využijete nejenom je, ale také další populární suroviny řecké kuchyně, takže například kapary, krevety nebo olivy kalamata. Naučíte se uvařit výbornou omáčku na těstoviny, která se liší od těch známých italských například tím, že v ní kromě rajčat najdete i mátu nebo citronovou (či pomerančovou) kůru. Na samý závěr stačí krátce orestovat samotné krevety a můžete podávat. Nejlépe s řeckým vínem!

SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI
RYCHLÁ NAVIGACE CO BUDETE POTŘEBOVAT POSTUP
Zvolte počet porcí:
4

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit. Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

  • keramický mlýnek s mořskou solí Kania
  • 300 g těstoviny kritharaki Eridanous
  • 5 × lžíce extra panenský olivový olej Eridanous
  • 5 × stroužek česnek
  • 1 × šalotka
  • 1 × cuketa
  • keramický mlýnek s pepřem 4 druhů Kania
  • keramický mlýnek s chilli Kania
  • 300 g bio loupaná krájená rajčata Baresa
  • 1 × citron (kůra)
  • 1 × snítka čerstvá máta
  • 30 g kapary Italiamo
  • 300 g syrové celé krevety 30/40
  • 1 × snítka čerstvý tymián
  • 50 ml suché bílé víno Soave
  • 50 g černé olivy bez pecky kalamata Eridanous

POSTUP

Těstoviny vložíme do vroucí osolené vody a vaříme 12–13 minut do poloměkka.

V pánvi se 3 lžícemi rozpáleného olivového oleje orestujeme na plátky nakrájené 2 stroužky česneku, šalotku nasekanou nadrobno a cuketu na kostičky. Ochutíme solí, pepřem, chilli, přidáme rajčata z konzervy. Krátce povaříme a doplníme nastrouhanou citronovou kůrou, nadrobno nasekanou mátou, pokrájenými kapary a stáhneme plamen. 

Krevety očistíme, oloupeme a vyndáme střívko. 

Tip: Podrobné video, jak očistit krevety, najdete v Kulinářské akademii Lidlu zde.

V pánvi se dvěma lžícemi rozpáleného olivového oleje opečeme krevety. Přidáme 3 celé stroužky česneku, větvičky čerstvého tymiánu, sůl, pepř a podlijeme bílým vínem. Krátce podusíme a necháme krátce odležet stranou.

Hotové těstoviny vycedíme, přidáme k rajčatové omáčce, doplníme pokrájenými olivami a důkladně promícháme. Servírujeme porci těstovin s omáčkou, které doplníme o hotové krevety i s trochou výpeku a dozdobíme lístky máty.

Orientační nutriční hodnoty (1 porce): 514 kcal, 27 g bílkovin, 60 g sacharidů, 16 g tuků.

Přehrát recept

OHODNOŤTE RECEPT

BUDE SE VÁM HODIT

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.