Roman Paulus
Doba přípravy4 hod. 20 min.

Konfitované husí stehno s cibulovým zelím

Chcete si připravit opravdu výbornou svatomartinskou pochoutku, ale nechcete se v kuchyni trápit s celou husou? Šéfkuchař Roman Paulus má řešení na přesně tento případ! Připravte si podle něj konfitovaná husí stehna a zjistíte, pokud to ještě nevíte, co vlastně to konfitování je a jak na něj správně stehna naložit. Samotný proces vám zabere 3–4 hodiny, což je čas, který se dá skvěle využít k přípravě výborných příloh – cibulového zelí s červeným vínem a chlupatého knedlíku. Když konfitovaná stehna dopečete ještě patnáct minut pod grilem, užijete si výbornou hostinu, ke které vám bude chybět už jenom dobré svatomartinské víno.
SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI
RYCHLÁ NAVIGACE CO BUDETE POTŘEBOVAT POSTUP
Zvolte počet porcí:
4

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit. Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

HUSA

  • 4 × husí stehna s kůží a kostí Řezníkova čerstvá porce
  • keramický mlýnek s mořskou solí Kania
  • snítka čerstvého rozmarýnu
  • snítka čerstvého tymiánu
  • 50 g zázvoru
  • 1,5 l rostlinného oleje Vita D'or

PŘÍLOHA

  • 50 g anglické slaniny Pikok v celku
  • 1 kg červené cibule                  
  • 1 × lžíce celého kmínu Kania
  • 1 × lžíce krupicového cukru Belbake
  • 100 ml červeného vína Bordeaux
  • 2,5 × lžíce octa
  • 1 × lžička bramborového škrobu Belbake
  • 2 × lžíce vody
  • 200 g vařených brambor
  • 2 × vejce „M“
  • 100 g syrových brambor
  • 100 g hrubé mouky Belbake
  • 1 × lžíce másla Pilos                                   
  • 1 × lahůdková cibulka
  • vídeňská cibulka

POSTUP

Husa:

Husí stehna naložíme do soli, zázvoru, rozmarýnu a tymiánu, necháme marinovat 24 hodin.

Uleželé maso vložíme do oleje.

Konfitujeme v troubě vyhřáté na 120 °C do měkka 3–4 hodiny.

Tip: Podrobné video o konfitování najdete v triku Kulinářské akademie Lidlu zde.

Následně stehna vyjmeme a rozpečeme v troubě rozehřáté na 230 °C asi 15 minut dozlatova, abychom získali křupavou kůrčičku.

Cibulové zelí:

Slaninu nakrájenou na kostky orestujeme, přidáme cibuli nakrájenou na nudličky a restujeme dosklovata. Zaprášíme cukrem, kmínem a necháme zkaramelizovat. Podlijeme vínem, octem, osolíme a necháme vyvařit. Ke konci přidáme škrob rozmíchaný v troše vody, kterým cibuli zahustíme.

Chlupaté knedlíky:

Uvařené brambory propasírujeme, přidáme vejce, osolíme a přidáme najemno nastrouhané a vyždímané syrové brambory. Promícháme a postupně přidáváme mouku. Z vypracovaného těsta vytvarujeme pomocí lžíce knedlíky, které vaříme ve vroucí osolené vodě 5–6 minut. V průběhu vaření knedlíky otáčíme, aby se dobře provařily. Následně scedíme a knedlíky orestujeme v pánvi s rozehřátým máslem a nadrobno nakrájenou lahůdkovou cibulkou.

Tip: Podrobné video jak připravit chlupaté knedlíky najdete v triku Kulinářské akademie Lidlu zde.

Servírujeme ve velkém talíři porci cibulového zelí s husím stehnem s křupavou kůrčičkou a orestovanými chlupatými knedlíky, ozdobené vídeňskou cibulkou.

Tip: Jak připravit vídeňskou cibulku najdete v triku Kulinářské akademie Lidlu zde.

Přehrát recept

OHODNOŤTE RECEPT

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.