Bílky šleháme z půlky dotuha a poté za stálého šlehání postupně přidáváme moučkový cukr se škrobem.
Tip: 120 g vychází přibližně na bílky ze 4 vajec.
Jakmile získáme opravdu pevnou hmotu přidáme vanilkové aroma a citronovou šťávu, ještě jednou důkladně promícháme.
Tip: Vanilkové aroma můžete nahradit vanilkovým moučkovým cukrem, zrníčky z vanilkového lusku nebo extraktem.
Z ušlehané hmoty tvarujeme bochánek s důlkem uprostřed, který sušíme v troubě předehřáté na 130 °C 10 minut. Následně 1,5 hodiny dosušíme při 100 °C.
Pak troubu vypneme, otevřeme dvířka, bílkový korpus však nevyndáváme a necháme v troubě do úplného vychladnutí.
Tip: Pavlovu nikdy neplňte teplou, ale vyčkejte, až bude zcela studená.
Před servírováním ušleháme smetanu dotuha a základ na Pavlovu uprostřed prolomíme, abychom zvětšili důlek uprostřed.
Korpus naplníme polovinou šlehačky, ovocem, přikryjeme zbytkem šlehačky a doplníme čerstvým drobným ovocem, lístky máty, mrazem sušeným ovocem a zasypeme moučkovým cukrem.
Aby zákusek působil ještě luxusněji, zastříkneme jej rubínovou prachovou barvou ve spreji a ihned servírujeme.
Tip: Zákusek lze ozdobit i zlatým nebo stříbrným prachem.
Orientační nutriční hodnoty (1 porce): 503 kcal, 5 g bílkovin, 64 g sacharidů, 25 g tuků.