Králičí ledvinky:
Králičí ledvinky jsou drobnou delikatesou. Často na ně narazíme, když koupíme celého vykuchaného králíka a objevíme je nečekaně v útrobách, kde se někdy ponechávají.
Vzhledem k malé velikosti se používají spíš jako doplněk při pečení králíka nebo se zamotávají do rolády pro výraznější mozaiku. Hodí se ale i do polévky.
Před vařením z malých ledvinek stáhneme blanku a odkrojíme viditelný tuk.
Tip: Pokud ledvinky pečete spolu s králíkem, přidejte je až 30 minut před koncem pečení, aby se moc nevysušily.
Vepřové ledviny:
Vepřové ledviny je potřeba dobře očistit a vyříznout močovody. Ledvinu podélně rozpůlíme a vyřízneme všechny bílé části. Očištěné následně nakrájíme na proužky a připravíme na cibulce či slanině a podáváme s rýží. Výborné jsou i nakrájené na menší kusy obalené ve slanině, napíchané na špíz a opečené na grilu. Při zabijačce se přidávají do zabijačkového guláše.
Tip: Pro lepší chuť je dobré ledviny přes noc namočit do mléka.
Hovězí/telecí ledviny:
Hovězí či telecí ledviny mají méně obvyklý členitý tvar. Čištění je díky tomu krapet složitější a výtěžnost menší, přesto jsou telecí ledvinky vyhledávanou delikatesou. Výborné jsou zejména recepty na víně, či častější klasická úprava na cibulce.
Tip: Při nákupu vždy upřednostněte ledviny mladých zvířat.