Jak využít ledvinky v kuchyni
hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná
obtížnost

Obtížnost

Pokročilý

S vnitřnostmi se v kuchyni pracuje výjimečně a šéfkuchař Roman Paulus vám ukáže, že je to vlastně docela škoda. Natočil video návod, ve kterém vám představí nejoblíbenější druhy ledvinek. Ty nejmenší jsou králičí, které se skvěle hodí do masových rolád. Následují vepřové ledviny, které jsou asi nejpoužívanější. Dozvíte se hned několik triků, jak ledviny očistit a jak ledviny naložit, aby byly co nejchutnější. A nakonec se podíváte i na to, jak pracovat s hovězími ledvinami, které jsou ze všech představovaných největší a mohou se používat například podobně jako játra.

Tagy

Zpracování masa

Roman Paulus

Roman Paulus

Další recepty šipka vpravo
Suroviny
Kuchyňské potřeby
Zvolte počet porcí:
- 1 +

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit.
Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

Postup přípravy

tiskárna Vytisknout recept

Králičí ledvinky:

01.Králičí ledvinky jsou drobnou delikatesou. Často na ně narazíme, když koupíme celého vykuchaného králíka a objevíme je nečekaně v útrobách, kde se někdy ponechávají.

02.Vzhledem k malé velikosti se používají spíš jako doplněk při pečení králíka nebo se zamotávají do rolády pro výraznější mozaiku. Hodí se ale i do polévky.

03.Před vařením z malých ledvinek stáhneme blanku a odkrojíme viditelný tuk.

Pokud ledvinky pečete spolu s králíkem, přidejte je až 30 minut před koncem pečení, aby se moc nevysušily.

Vepřové ledviny:

04.Vepřové ledviny je potřeba dobře očistit a vyříznout močovody. Ledvinu podélně rozpůlíme a vyřízneme všechny bílé části. Očištěné následně nakrájíme na proužky a připravíme na cibulce či slanině a podáváme s rýží. Výborné jsou i nakrájené na menší kusy obalené ve slanině, napíchané na špíz a opečené na grilu. Při zabijačce se přidávají do zabijačkového guláše.

Pro lepší chuť je dobré ledviny přes noc namočit do mléka.

Hovězí/telecí ledviny:

05.Hovězí či telecí ledviny mají méně obvyklý členitý tvar. Čištění je díky tomu krapet složitější a výtěžnost menší, přesto jsou telecí ledvinky vyhledávanou delikatesou. Výborné jsou zejména recepty na víně, či častější klasická úprava na cibulce.

Při nákupu vždy upřednostněte ledviny mladých zvířat.

Chutnalo? Dejte tomu hvězdičku!

Vaše hodnocení pomáhá ostatním vybrat ten správný recept.

Pro hodnocení se musíte

Bude se vám hodit

Zobrazit všechny recepty šipka vpravo