Jak sardinku vyvrhnout a očistit?
Celé čerstvé sardinky s hlavou očistíme od šupin. K tomu nám poslouží obrácená strana nože, škrabka na šupiny nebo obyčejná lžíce.
Následně řízneme do řitního otvoru, vedeme řez směrem k hlavě a otevřeme břišní dutinu. Obrácenou stranou nože vyndáme vnitřnosti.
Rybku opláchneme ve vodě, osušíme a uděláme zářezy na kůži necelý centimetr do sebe, aby se snadněji propekla.
Takto připravená sardinka se hodí na grilování a pečení v alobalu. Na talíři je třeba ještě odstranit kosti.
Jak připravit filety ze sardinky?
Očištěnou sardinku položíme hřbetem směřujícím k nám a ostrým nožem řízneme za ploutví směrem k hlavě. Následně pak podél páteře až k ocasu, dokud nezískáme filet. To samé opakujeme i z druhé strany.
Tip: Kostry s hlavami nevyhazujte, ale připravte si z nich chutný vývar podle triku Kulinářské akademie Lidlu zde.
Filátko lze opéct v pánvi s trochou olivového oleje a podávat na zeleninovém salátu. Maso je možné i naložit na sladko-kyselo na způsob matesů.
Jak připravit sardinku na motýlka?
Očištěné a vyvrhnuté rybce uřízneme hlavu, znovu ji omyjeme a osušíme.
Nožem uděláme řez směrem k ocasu. Následně opatrně prsty stahujeme maso z páteře. Na konci odřízneme páteř. Začistíme a získáme jeden vykostěný filet. Ocásek můžeme nechat.
Maso lze naplnit zeleninou, zarolovat a naložit, nebo naplnit bylinkami, uzavřít a péct jako rybu v celku.