Nejprve si připravíme jahody – odřízneme stopku a špičku. Díky odříznuté špičce budou dobře stát a směrem od lístků každou jahodu opatrně vydlabeme, abychom vytvořili malou mističku.
Tip: Odříznuté kousky jahod rovnou sníme, nebo je použijeme na ozdobu hotového dezertu.
V menším hrnci ve vodní lázni rozpustíme hořkou čokoládu na vaření. Vydlabané jahody v rozpuštěné čokoládě z půlky namočíme a postavíme na pečicí papír.
Tip: Aby čokoláda dobře a rychle zatuhla, je vhodné pracovat s vychlazenými suchými jahodami.
Vyšleháme pařížskou šlehačku, kterou nandáme do cukrářského sáčku s ozdobnou špičkou.
Tip: Jak připravit domácí pařížskou šlehačku zjistíte v triku Kulinářské akademie Lidlu zde.
Každou jahodu v čokoládě naplníme připravenou pařížskou šlehačkou i s malou čepičkou. Dozdobíme sekanými mandlemi, čerstvými borůvkami, malinami a lístečkem máty.
Tip: Várka z 600 g jahod vychází asi na 4 porce, každá z 5 velkých jahod.
Jahodové překvapení ihned servírujeme. Takto předpřipravený dezert vydrží 2-3 hodiny, než ovoce začne pouštět vodu a vadnout.
Orientační nutriční hodnoty (1 porce): 664 kcal, 8 g bílkovin, 47 g sacharidů, 48 g tuků.