Muffiny:
Mouku, cukr, prášek do pečiva, vanilkový cukr, celá vejce a smetanu promícháme.
Tip: Těsto nešlehejte, ale pouze promíchejte, aby zůstalo vláčné.
Tekuté těsto nalijeme do košíčků nebo forem na muffiny. Plníme asi do tří čtvrtin.
Pečeme v troubě rozehřáté na 170 °C asi 20 minut při programu na horkovzuch.
Necháme vychladnout.
Krém a náplň:
Jahody (čerstvé nebo rozmražené) očistíme od lístků, krátce povaříme a rozmixujeme na pyré. Pokud preferujeme pyré bez semínek, procedíme ho přes sítko. Můžeme dle potřeby dochutit cukrem.
Tip: Aby se muffiny dobře plnily, přendejte jahodové pyré do cukrářského sáčku.
Mascarpone, se smetanou a cukrem vyšleháme v krém, který přendáme do cukrářského sáčku s ozdobnou špičkou.
Sestavení cupcaku:
Upečené a vychladlé muffiny vydlabeme (výborně na to poslouží pomůcka na vyndávaní jádřinců jablek a hrušek). Připravené jahodové pyré naplníme do vydlabaného důlku a vršek dortíku zakryjeme připraveným krémem z mascarpone.
Nakonec dozdobíme měsíčkem jahody, zasypeme strouhanou čokoládou a zapíchneme lístek máty.
Tip: Před servírováním je vhodné vychladit dortíčky alespoň 30 minut v lednici.