Husí prsa s nádivkou:
V rozehřáté pánvi necháme rozpustit máslo a orestujeme dosklovata najemno nakrájenou šalotku.
Pečivo nakrájíme na kostičky a smícháme s nasekanou listovou petrželí, nakrájeným sušeným ovocem, vejci, opepříme, osolíme a přidáme šalotku orestovanou na másle. Dobře promícháme a necháme asi 10 minut odstát, aby se suroviny dobře spojily.
Tip: Do nádivky můžete přidat také ořechy nebo semínka.
Husí prsa nařežeme na kůži na kostičky, aby se kůže dala dobře vypéct. Každé prso nařízneme tak, aby vznikla kapsa. Nádivku přendáme do cukrářského sáčku, naplníme husí prsa a uzavřeme párátkem, aby nádivka při pečení nevytekla. Naplněná prsa osolíme z obou stran, na straně bez kůže také opepříme. Vložíme do rozehřáté pánve bez tuku nejprve kůží dolů a pomalu pečeme, abychom získali křupavou kůži. Poté otočíme, necháme asi 2 minuty zatáhnout a necháme pod pokličkou odpočinout. V průběhu pečení sbíráme z pánve sádlo. Po upečení odstraníme z husích prsou párátko.
Tip: V případě, že jsou prsa velká, můžete je ještě dopéct v troubě předehřáté na 160 °C asi 10 minut.
Dýňová kaše:
Dýni omyjeme, rozpůlíme a zbavíme semínek. Nakrájíme na kostky, vložíme do zapékací mísy. Přidáme zázvor nakrájený na menší kostičky, cibuli a pálivou papričku nakrájené na větší kousky, osolíme, opepříme, zakápneme olivovým olejem a přidáme máslo. Přikryjeme alobalem, vložíme do trouby předehřáté na 180 °C a pečeme 45 minut na program horkovzduch. Po upečení přilijeme smetanu a rozmixujeme.
Kapustičky:
V pánvi s trochou husího sádla, kde jsme pekli husí prsa, opečeme nadrobno nakrájený česnek, tymián a nakrájenou růžičkovou kapustu. Kapusta může zůstat křupavá.
Husí prsa rozřízneme na poloviny a podáváme s dýňovou kaší a opečenými kapustičkami.
Orientační nutriční hodnoty (1 porce): 1076 kcal, 52 g bílkovin, 65 g sacharidů, 65 g tuků.