Roman Paulus
Doba přípravy1 hod. 15 min.

Husí prsa s nádivkou ze sušeného ovoce a dýňovou kaší

Tentokrát si s Romanem Paulusem připravíte opravdu sváteční oběd. Podávat se bude husí prso plněné nádivkou se sušeným ovocem a jako příloha poslouží dýňová kaše s restovanou kapustou. Naučíte se, jak připravit samotné prso a zejména, jak správně nařezat kůži a vytvořit kapsu na nádivku. V té kromě housky a bylinek najdete i sušené švestky a meruňky, ale přidat můžete i své oblíbené ořechy. Další, co se naučíte, je dýňové pyré se zázvorem a pálivou papričkou. To dohromady tvoří výborný pokrm vhodný nejen na svatého Martina, ale na kterýkoli podzimní sváteční den.

SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI
RYCHLÁ NAVIGACE CO BUDETE POTŘEBOVAT POSTUP
Zvolte počet porcí:
4

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit. Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

Husí prsa s nádivkou:

  • 2 × lžíce máslo Pilos
  • 2 × šalotka
  • 2 × starší pečivo (rohlík, houska)
  • 1 × snítka čerstvá listová petržel
  • 100 g sušené švestky Alesto
  • 100 g sušené meruňky Alesto
  • 2 × vejce „M“
  • keramický mlýnek s pepřem 4 druhů Kania
  • keramický mlýnek s mořskou solí Kania
  • 4 × husí prsa Řezníkova čerstvá porce

Dýňová kaše:

  • 850 g dýně hokaido
  • 10 g zázvor
  • 1 × cibule
  • 10 g pálivá paprička
  • 1 × lžíce extra panenský olivový olej Primadonna
  • 50 g máslo Pilos
  • 200 ml čerstvá smetana (33 % tuku) Pilos

Kapustičky:

  • 2 × stroužek česnek
  • 1 × lžička sušený tymián Kania
  • 100 g růžičková kapusta

POSTUP

Husí prsa s nádivkou:

V rozehřáté pánvi necháme rozpustit máslo a orestujeme dosklovata najemno nakrájenou šalotku. 

Pečivo nakrájíme na kostičky a smícháme s nasekanou listovou petrželí, nakrájeným sušeným ovocem, vejci, opepříme, osolíme a přidáme šalotku orestovanou na másle. Dobře promícháme a necháme asi 10 minut odstát, aby se suroviny dobře spojily.

Tip: Do nádivky můžete přidat také ořechy nebo semínka.

Husí prsa nařežeme na kůži na kostičky, aby se kůže dala dobře vypéct. Každé prso nařízneme tak, aby vznikla kapsa. Nádivku přendáme do cukrářského sáčku, naplníme husí prsa a uzavřeme párátkem, aby nádivka při pečení nevytekla. Naplněná prsa osolíme z obou stran, na straně bez kůže také opepříme. Vložíme do rozehřáté pánve bez tuku nejprve kůží dolů a pomalu pečeme, abychom získali křupavou kůži. Poté otočíme, necháme asi 2 minuty zatáhnout a necháme pod pokličkou odpočinout. V průběhu pečení sbíráme z pánve sádlo. Po upečení odstraníme z husích prsou párátko.

Tip: V případě, že jsou prsa velká, můžete je ještě dopéct v troubě předehřáté na 160 °C asi 10 minut.

Dýňová kaše:

Dýni omyjeme, rozpůlíme a zbavíme semínek. Nakrájíme na kostky, vložíme do zapékací mísy. Přidáme zázvor nakrájený na menší kostičky, cibuli a pálivou papričku nakrájené na větší kousky, osolíme, opepříme, zakápneme olivovým olejem a přidáme máslo. Přikryjeme alobalem, vložíme do trouby předehřáté na 180 °C a pečeme 45 minut na program horkovzduch. Po upečení přilijeme smetanu a rozmixujeme. 

Kapustičky:

V pánvi s trochou husího sádla, kde jsme pekli husí prsa, opečeme nadrobno nakrájený česnek, tymián a nakrájenou růžičkovou kapustu. Kapusta může zůstat křupavá. 

Husí prsa rozřízneme na poloviny a podáváme s dýňovou kaší a opečenými kapustičkami.

Orientační nutriční hodnoty (1 porce): 1076 kcal, 52 g bílkovin, 65 g sacharidů, 65 g tuků.

Přehrát recept

OHODNOŤTE RECEPT

BUDE SE VÁM HODIT

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.